Nästa artikel
Bilfrågan: Livslängd på elbilars batteri?
Bilfrågan

Bilfrågan: Livslängd på elbilars batteri?

Publicerad 9 juli 2020 (uppdaterad 28 april 2021)
"Hur länge håller ett batteri? Har ni testat detta?" Vi Bilägare svarar.
 På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har följt era reportage angående elbilar några år. Senaste tiden har jag dock bara skummat igenom artiklarna eftersom jag aldrig hittat det jag funderat över. Hur länge håller ett batteri? Har ni testat detta? Ger tillverkarna någon hållbarhetsgaranti? Jag förstår att det beror på hur batteriet används men något exempel borde finnas. Alla mina elverktyg tappar stinget efter ett tag och jag kan tänka mig att det gör även batteriet i en elbil. Uppgivna värden om körsträcka eller toppfart borde enligt mig inte stämma efter exempelvis tre års normal användning. Frågorna är viktiga eftersom en elbil borde vara billigare i tillverkning men är betydligt dyrare att köpa, så det måste vara batteriet som gör bilen så dyr. Vad kostar ett batteripaket till en elbil? Vad kostar ett batteripaket till en hybrid?
Stig

Svar:
Erfarenheterna från laddhybrider och elbilar är ju än så länge ganska begränsade då det gäller tidsperspektivet på batteriers hållbarhet. Vi Bilägares Toyota Prius elhybrider fungerade i vart fall utmärkt som långtestbilar. De kördes 14-15 000 mil utan batteriproblem. Kollega Söderholm på Vi Bilägare redovisade nyligen en undersökning från Amerikanska Geotab där just återstående kapacitet i laddhybrider och elbilars batterier listades. 6 300 bilar hade kollats. Det visade att batterierna i snitt tappade 2,3 procent per år, eller för en bil med en räckvidd på 30 mil – sju kilometer per år. Batterierna verkar hålla längre än vad som tidigare förts fram. Men kostnaden för batteribyte på en elbil lär ändå bli en kostsam historia. Även om priserna pressas nedåt för varje år. Biltillverkarna duckar för frågor om pris på ett komplett batteribyte. I fjol beräknade en konsultfirma priset på Teslas 75 kWh-batteri och hamnade då på 120 000 kr– för bara batteriet. För de som inte tillverkar själva lär batteriet kosta 200 000 plus kostnad för byte. Vi frågade om garantivillkor och pris på batteriet för Sveriges mest sålda laddhybrid VW Passat GTE: ”Vi erbjuder åtta års garanti på batterierna i våra laddbara bilar. Med det menas att vi utlovar en kapacitet på minst 70 procent. Vi har ingen prisuppgift på att byta hela batteriet då det nästan alltid räcker med att byta ut enskilda celler vilket också är mycket mer kostnadseffektivt”, svarade Marcus Thomasfolk, VW-Group Sverige. Och samma fråga om Audi E-tron gav följande svar från Irene Bernald: ”Garanti på minst 70 procent kapacitet på högspänningsbatteri är åtta år/160 000 km – det som inträffar först. Vi har inte pris för hela batteriet eftersom det vid behov repareras genom att byta ut enstaka moduler. Elbilar har även en buffert för att skydda batteriet. I Audi e-tron 55 nyttjas till exempel 91 procent av batteriets totala 95 kWh. Vår rekommendation är även att man laddar till 80 procent vid daglig användning. Det ger den mest energieffektiva laddning och längsta hållbarhet på batteriet.” Garantier finns alltså, men 70 procents kapacitet innebär så vitt jag förstår att batteriet är på gränsen till förverkat.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-07-09 12:32
Grosser

Biltillverkarna eller skrotarna lär i framtiden ha avtal med de som vill nyttja batteriet i ett second life. Exempelvis har Vattenfall köpt batteriet från BMW där de används för att jämna ut produktionen från en vindkraftpark i Wales. Ett exempel bland många på att värdekedjan är lång innan batteriet faktiskt är 'slut'.

#c • Uppdaterat: 2020-07-09 16:13
Olle_45

Toyota ger 15 år och 1 miljon km i batterigaranti.

"Nederland har Toyota nå kommet med ytterligere opplysninger. Der i landet får Proace enda hvassere garanti: En million kilometer eller 15 år, avhengig av hva som inntreffer først. Toyota garanterer en batterikapasitet innenfor 75 prosent av opprinnelig kapasitet i denne perioden."
https://www.tu.no/artikler/toyotas-elektriske-varebil-har-milliongaranti-i-nederland/493369

#d • Uppdaterat: 2020-07-09 17:12
Carl Trefalt

70 procent kapacitet efter åtta år/16000 mil !!! Det skulle aldrig en ägare med bensinmotor eller dieselmotor acceptera!!!!

#e • Uppdaterat: 2020-07-09 20:38
Grosser

@Carl Trefalt
Troligen väldigt få som kommer att behöva acceptera det.

#f • Uppdaterat: 2020-07-09 21:02
Henrik M

Carl: Vad har du för garanti som är bättre på din fossolbil då?

#g • Uppdaterat: 2020-07-09 22:13
Axa

De flesta tillverkare ger ju runt 3 års garanti för fossilbilar, sedan skiter tillverkarna i hur det är med ”kapaciteten” för din bil.

#h • Uppdaterat: 2020-07-09 22:55
Kiat

Kia har 7 års garanti. Vem köper en ny bil med endast 3 års garanti ?

#i • Uppdaterat: 2020-07-10 00:08
PREVIA

Även äldre batterier som senare gjordes ännu bättre verkar klara sig bra kan jag konstatera efter 20 år med Prius som fortfarande inte sett en bilverkstad vilket den nog är glad för och fortfarande inte ett enda fel på besiktningen trotts att den bara fick en tvåa på rostskyddet i den här tidningen.

#j • Uppdaterat: 2020-07-10 17:24
GTS

Jag hade bl.a. en Volvo som gått 20.000 mil. PIH. Då elektroniken sade at det var fel på batteriet så näkades start på ICE med. Batteriet var redan märkbart slitit, med lägre möjliga el-mil än ny. Garantin tog slut på 16.000 mil. Endast Volvo kunde byta batteri pga koding. Dom var inte intr. i något brukt batteri. Kunde inte byta några celler, dom ville såklart sälja ett helt. Inpris på battericeller har jo gått ned. Pris till kunden har ju gått upp sedan många går i fellan och köper hybrid/elbil. Kostade bare 160k att köpa nytt, v. arbete 40k. Kalkylen blev inte så bra på milkostnad längre. Varit extremt mycket strul med den, och allt strul har varit pga hybridiseringen. El AC kompressor 24k, starter/generator 20k...

Snabbladdning av Li-Ion batterierna är det som dödar mäst. Max laddhastighet är egentligen proportional med batteristorleken. Många, till ex. e-tron som erbjuder för snabb laddning och över för långt i skalaen mot fulladdat vill slita batterierna hårt. Det finns formulaer på det här. Mest skånsamt är trög in- och utladdning. Ett batteri som är på 70% restkapacitet som man snabb laddar vill ta ännu mera skada av det. 100kW laddning på en 10 kWh Li-Ion till ex. håller inte en enda laddning för det är slut.

#k • Uppdaterat: 2020-07-15 21:20
Carl Trefalt

Nu innehåller inte Prius något större batteri och har förbränningsmotor.Men rena elbilars svaghet måste vara att batterierna tappar effekt, 70 procent kvar i batterierna efter 8 år eller 16 000 mil, det känns dåligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.