Nästa artikel
Bilfrågan: Förlänger vikten bromssträckan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Förlänger vikten bromssträckan?

Publicerad 11 juni 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Har en lätt bil en kortare bromssträcka än en tung bil under samma förhållanden?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Idag blir personbilar större och tyngre. Med elbilars intåg har vikten också ökat. Med tanke på detta har jag funderat över om bromsförmågan hos olika biltyper varierar. Det jag avser med bromsförmågan är om till exempel en lätt bil har en kortare bromssträcka än en tung bil under samma förhållanden. Ni har ju gjort många däckstester, men dessa avser att utröna  skillnaden mellan olika däck på samma underlag. Skulle vara intressant att se en jämförelse mellan personbilar i olika viktklasser där man använder samma typ av däck på bilarna och har för biltypen en normal däckdimension.
Kent

Svar:
Det är riktigt att bilens vikt påverkar rörelseenergin som den har vid inbromsning. Men biltillverkarna anpassar bromssystemet efter bilens vikt och prestanda. Så ju högre prestanda och vikt desto mer avancerade bromsar och för all del desto dyrare komponenter används också. En jämförelse mellan bilar med olika vikt och deras bromsförmåga, blir därför mer en jämförelse mellan olika bromskomponenter och för dem anpassade hjul.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-06-12 10:40
Audi A5 SB

Då kan väl Styggavargen förklara vad som händer här: https://www.youtube.com/watch?v=Fwzq8aY8f40

#w • Uppdaterat: 2020-06-12 13:29
snabb95

Styggvargen @ Om Du tror att teori och praktik miss stämmer hur vågar Du då gå över en hängbro? Hur kan Du veta att bromssträckan blir längre? Det går ju inte att prova eftersom ev. skillnad ligger inom mätfelet.

#x • Uppdaterat: 2020-06-12 15:11
Styggavargen

Audi, ser du inte det själv... MC'n bromsar på ett hjul i slutet. Men nu är vi där igen.. vad är det vi mäter på? Plocka på en passagerare på MC'n så skall du se att bromssträckan blir längre (om den var kortare var det nog för att bakhjulet låg i backen av tyngden). Men som sagt, det skiljer inte så mycket i bromssträcka med den ökade vikten.. låt oss säga en Octavia bromsar 44 meter utan last (bara förare)... och 45-48 meter med max last (full bil)... rent procentuellt är det inte stor skillnad, MEN det skiljer i bromssträcka givet samma fart/samma däck/samma fordon fast med tyngre last... det är fakta du inte kan blunda för. Lättare bil och bra bromsar får du kortare bromssträcka (effektivare bromsverkan). Sedan har vi detta med friktion, och ytan däcken har mot marken... större yta ger mer friktion. En tyngre bil (typ större SUV) kompenserar den ökade vikten med större hjul tex, bättre bromsar... mer kylning osv). Du kan aldrig bortse vikten på saker, det spelar stor roll... det är så världen funkar. Positiva egenskaper nås med mindre vikt, och det gäller nästan allt. Men visst, tycker ni annorlunda, sätt på mer vikt på din stege hemma, några kilon på Cykeln, lägg en tegelsten på din gräsklippare osv... tills dess motsatsen bevisats att vikten är av positiv betydelse kommer jag efterstäva mindre vikt vilket i slutändan ger positiva egenskaper på produkten.

#y • Uppdaterat: 2020-06-12 17:24
A.L

Vargen: Det här med fysik är inte din grej va?

MVH AL

#z • Uppdaterat: 2020-06-12 17:50
A.L

Ja nåväl, hur friktionen fungerar finns det gott om litteratur kring. Audi har redan gått igenom delar av detta.

Men om man nu vill få ner bromssträckan finns det ett ganska enkelt knep. Man monterar helt enkelt bredare däck. Friktionskraften är proportionell mot kontaktytan.

Så om Vargen är missnöjd med bromsfunktionen hos sin Octavia kan han med fördel montera bredare däck, och möjligen även skaffa bättre bromsanordningar. Då kan Vargens Skoda nog nästan uppnå motsvarande bromsprestanda som en stor tysk SUV. :-)

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2020-06-12 19:46
Audi A5 SB

AL skrev: "Vargen: Det här med fysik är inte din grej va?"

Nej, det var det bevisligen inte. Komvux nästa;-)

#111 • Uppdaterat: 2020-06-12 20:53
snabb95

Men A.L. det där Du skriver att: "Friktionskraften är proportionell mot kontaktytan."
Förutsätter att tyngden också ökar i proportion till kontaktytan annars sjunker yttrycket i proportion till kontaktytan och då blir friktionskraften lika eller marginellt större, eller hur menar Du?

#112 • Uppdaterat: 2020-06-12 22:46
A.L

Snabb95: Jag gissar att du utgår från Da Vincis friktionslagar som säger att "Friktionskraften är oberoende av kontaktytans storlek"? Är det vad du tänker på? Det är nämligen inte helt korrekt hos ett bildäck, av olika anledningar.

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2020-06-13 11:26
Styggavargen

Komvux? Jag är ingenjör A.L. Jag låter hälsa att min Octavia bromsar både bra och med kort bromssträcka.. har testat på enslig asfalterad väg utan trafik. När bilen var ny hade jag problemet att drivhjulen spann väldigt lätt ... bilen kanske är för lätt? Hahaha. Men det är bra nu, bilen har lugnat ner sig.

#114 • Uppdaterat: 2020-06-13 14:07
A.L

Vargen, ja det är inte utan att man undrar var du tagit din påstådda ingenjörsexamen. För mig veterligen brukar ingenjörer både lära sig rörelselagarna och matematik.

Det är i alla fall mina erfarenheter.

Men kul att bilen spinner duktigt eftersom den är för lätt men samtidigt bromsar som en gud kopplat till samma förhållande. Tydligen minskar då friktionen på grund av den lägre massan samtidigt som den då tydligen ökar när du bromsar. Den motsägelsen kommer du givetvis aldrig bemöta.

För oss som trots allt studerat på en teknisk högskola på riktigt så är det välkänt att däcket deformeras(Om än inte i linje med Da Vincis lag, d.v.s resultatet från lab gäller inte i verkligheten och hos bildäcken)Denna deformation påverkar både acceleration- som bromsförmåga. Det märks extra tydligt på en bakhjulsdriven bil.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.