Nästa artikel
Bilfrågan: Förlänger vikten bromssträckan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Förlänger vikten bromssträckan?

Publicerad 11 juni 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Har en lätt bil en kortare bromssträcka än en tung bil under samma förhållanden?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Idag blir personbilar större och tyngre. Med elbilars intåg har vikten också ökat. Med tanke på detta har jag funderat över om bromsförmågan hos olika biltyper varierar. Det jag avser med bromsförmågan är om till exempel en lätt bil har en kortare bromssträcka än en tung bil under samma förhållanden. Ni har ju gjort många däckstester, men dessa avser att utröna  skillnaden mellan olika däck på samma underlag. Skulle vara intressant att se en jämförelse mellan personbilar i olika viktklasser där man använder samma typ av däck på bilarna och har för biltypen en normal däckdimension.
Kent

Svar:
Det är riktigt att bilens vikt påverkar rörelseenergin som den har vid inbromsning. Men biltillverkarna anpassar bromssystemet efter bilens vikt och prestanda. Så ju högre prestanda och vikt desto mer avancerade bromsar och för all del desto dyrare komponenter används också. En jämförelse mellan bilar med olika vikt och deras bromsförmåga, blir därför mer en jämförelse mellan olika bromskomponenter och för dem anpassade hjul.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-06-11 21:58
Axa

Audi
Kan själv intyga att min lätta Yamaha hade längre bromssträcka än min tyngre Suzuki. Yamahan hade enkla enkolvsok medan Suzuki hade fyrkolvs samt större skiva.

Men om det är givet att samtliga variabler är lika utom last så kommer fordonet behöva längre sträcka för att stanna vid mer last.

#m • Uppdaterat: 2020-06-11 22:41
A.L

Tack Audi. Jag har inget att tillägga.

MVH AL

#n • Uppdaterat: 2020-06-11 22:42
Styggavargen

Videon med MC mot bilen är inte helt rättvis, den MC'n hade antagligen inte ABS bromsar.. så den hade nog kunnat kapat några meter.

#o • Uppdaterat: 2020-06-11 22:46
Henrik-Andersson

Detta blev en diskussion lik "En fjäder faller lika snabbt som en tegelsten" jovisst är det så, i absolut vakuum faller de med samma hastighet oavsett vilken massa de har.

Men nu lever vi inte i en värld där man kan plocka bort andra faktorer och hänvisa till ett ytterlighetsexempel som absolut vakuum. I vår värld faller en tegelsten duktigt mycket fortare mot backen än en fjäder. Att de faller lika fort i vakuum kan man strunta i, det är ovidkommande i det verkliga livet.

Likadant är det med bromsarna på en bil, i teorin har nog Audi A5 SB rätt, men i verkligheten vet väl alla som någon gång kört med full last att man får vara mer förutseende då bromssträckan blir längre.

Audi skriver :
"I ditt fall med husvagnen, så har du flyttat den tillkommande vikten från bilen till ett släp efter bilen. Hade du haft den tillkommande vikten i bilen, så hade du fått samma bromssträcka som förut."

I teorin så kanske inte 1500 kg husvagn instoppad i baksätet förlänger bromssträckan, men det gör den i verkligheten ! De flesta av oss lever och verkar i just verkligheten, en sådan här diskussion blir ju trafikfarlig om någon får för sig att "Ähhh det gör inget om vi lastar på med brutal överlast nu när de öppnat bordershopen i Tyskland, du vet att bromssträckan inte blir längre ändå, det har jag läst på nätet"

Lastförskjutning vid inbromsning, halt väglag, överhettade bromsar och felaktig styrgeometri pga att däcken tar i karossen (och en hel drös till med andra faktorer) ansågs som "irrelevant information" i diskussionen då bara teori avhandlades...och därför slutade hemresan i diket.

#p • Uppdaterat: 2020-06-11 22:47
Styggavargen

Tyngre fordon betyder längre stoppsträcka, det är givet... men skillnaderna är så pass små mellan tex en vanlig bil och SUV som väger några hundra kilo mer. Skillnaderna blir mer uppenbara om man jämför tex bil med en buss/lastbil.

#q • Uppdaterat: 2020-06-11 22:54
Styggavargen

Henrik-Andersson, Audi och A.L vill nog bara provocera dig, de är nog smärtsamt medvetna om att du har rätt i verkligheten.

#r • Uppdaterat: 2020-06-12 00:22
Clemme

Klart att vikten har betydelse. Så svarat skulle handla om hur mycket !

#s • Uppdaterat: 2020-06-12 02:42
snabb95

Maisch i #1 skriver Du att: "Friktionskoefficienten i ett däck är beroende på lasten, den går alltså ner med ökad last." Då pratar Du väl om akademiska skillnader. Det kan väl lika gärna bli det omvända beroende på underlag.
En Audi Q7 kan stanna snabbare än en Smart beroende på däckutrustning och en fullastad Q7 stannar på samma sträcka som en med enbart förare, allt annat lika.
Audi A5 SB har helt rätt i sina inlägg.

#t • Uppdaterat: 2020-06-12 10:16
Styggavargen

snabb95...lasta din bil med maxlast (ca 500 kg)..och testa, får du lika lång bromssträcka som med enbart föraren i bilen kan du väl rapportera in detta till oss (jag vet redan svaret).

#u • Uppdaterat: 2020-06-12 10:27
Styggavargen

Bara för att avsluta diskussionen, i teorin (i formlerna) påverkar inte massan bromssträckan... det är riktigt, men i praktiken (verkligheten) gör det. Så alla här kan ha rätt, om du vinklar det till din egen fördel. Fast jag hade 100% rätt.. men det visste jag redan :-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.