Nästa artikel
Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90
Nyheter

Volvo levererar 2 200 nya polisbilar – både XC60 och V90

Publicerad 29 maj 2020
Volvo har skrivit under ett avtal med polisen om att leverera 2 200 nya polisbilar under de kommande åtta åren.

Polisen kör Volvo sedan länge, men en nyhet i den senaste upphandlingen är att suven Volvo XC60 finns med. Tidigare har polisen kört Volvos kombimodeller samt de upphöjda Cross Country-modellerna, samt suvar från andra märken.

Men i det senaste avtalet finns alltså även XC60 med och det innebär att polisen ska börja köra Volvosuv. De flesta polis-XC60 får motoralternativet B5 AWD vilket innebär en dieselmotor med mildhybridsystem på 235 hästkrafter.

Polisen får också leverans av ett antal V90 med prestandaalternativet B6 AWD vilket innebär bensinmotor och mildhybridsystem på 300 hästkrafter.

Dessutom slipper polisen undan Volvos nya hastighetsbegränsning på 180 km/tim som nu införts på alla modeller som levereras, förutom just räddningstjänstfordon.

”Mycket kraft har också lagts vid att föra in modern teknik i bilarna, som kommer ha avancerad teknisk utrustning med exempelvis ett nytt navigeringssystem, radar, 360-graderskamera och ANPR (automatic number plate recognition)”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-05-31 12:28
A.L

Dubbelpost.

#w • Uppdaterat: 2020-05-31 20:31
Stefan Eriksson

Det är lätt att spendera andras pengar ( skattebetalarnas ) Minns när polisen 2012 beställde 4 stycken Mercedes E-klass med stora V6 dieselmotorer, tror inte att de tillförde något mot XC 70 förrutom högre kostnader för oss som betalar och lite roligare arbetsplats för några poliser.

#x • Uppdaterat: 2020-05-31 23:47
John2008

Det som jag tycker är underligt är hur man kan välja att spendera offentliga medel på 550 bensindrivna bilar (25 % av de 2 200 bilar polisen upphandlat), när en dieselbil borde kunna göra jobbet minst lika bra, med mindre miljö- och klimatpåverkan och till ett lägre pris. Skulle vara intressant att se och höra hur man resonerade. Är tanken att Sverige ska minska utsläppen av fossilt koldioxid, är denna upphandling definitivt till stor del ett steg i fel riktning.

#y • Uppdaterat: 2020-06-01 00:27
A.L

John. Tanken med att köpa in polisbilar är inte att minska utsläppen. Tanken med att köpa bilarna är att fånga bovar. Det gör man utan att blanda in tunnelseende ideologer i beslutsprocesen, eftersom den typen av religiösa inslag inte är praktiskt omsättningsbara för brottsbekämpning.

Och polisen tycker tydligen då att man också är i behov av högre toppeffekt än de 235 hkr som D5:an ger (framförallt går bensinarna till trafikenheten samt SÄPO). Och för kännedom: man kör både diesel och bensin också i dagens fordonspark - både i Volvos, Volkswagen, Mercedes och BMW:s modeller. Saab tror jag inte finns kvar längre (Men när den fanns gick den i huvudsak som bensinare på 185-260 hkr. Varje bil och konfiguration (som också skiljer sig åt) för sin miljö alltså.

MVH AL

#z • Uppdaterat: 2020-06-01 00:28
A.L

Tilläggas bör ju också att en polisbil inte är någon miljöbil, i alla fall inte i jämförelse med originalet. Förutom att den slits rejält så är den betydligt tyngre - på en Volvo V90 cross country blir vikten över 2,5 ton (2620 kg i maxvikt närmare bestämt) när bilen är lastad och klar.

Men de mindre patrullbilarna är ändå inget mot den här. Den har också köpts in utan att fråga miljöfanatikerna om hur man sköter polisarbetet på bästa sätt;-).

https://www.trailer.se/tyngsta-polisbilen-nu-i-drift/

Hundbilarna är också utbytta, något som välkomnades eftersom föregångarna var för trånga. Åter glömde man fråga fundamentalisterna om lov innan man valde fordon och tur är väl det;-).

https://www.volkswagen.se/sv/om-volkswagen/vw-magasin/samarbeten/300-amarok-till-polisens-hundpatruller.html

MVH AL

#110 • Uppdaterat: 2020-06-01 00:50
John2008

AL, jag menar att finns det fullgoda alternativ, borde det inte finnas något behov av bensindrivna bilar som går till 95 % på fossilt bränsle. Jag ser inget problem med att ta miljö- och klimathänsyn även vid brottsbekämpande verksamhet om ändå jobbet blir precis lika bra utfört. AL glömmer gärna att Sverige har politiskt satta mål om att minska utsläppen av växthusgaser och att då fortsätta i gamla hjulspår är ingen bra lösning.

Troligtvis har aldrig AL kört eller åkt i bilar som går på biogas, el, HVO, RME, E85 eller diesel med hög andel förnyelsebart drivmedel, eftersom han inte verkar tro att det fungerar. Jag kan meddela att det fungerar utmärkt och är helt odramatiskt. = )

#111 • Uppdaterat: 2020-06-01 01:51
V70Silver

Skulle man ha två mycket bra polisbilar som uppfyller alla krav till samma pris och det enda som skiljer bilarna är miljöprestanda så ska man naturligtvis ta den mer miljövänliga bilen. Dock så är utbudet av miljövänliga bilar som uppfyller polisens höga krav ganska begränsat. HVO och andra miljöbränslen räcker inte till för att ersätta alla fossila bränslen. Måste polisen köra på fossil diesel eller bensin så kan någon annan köra på biobränslen istället.

Elbilar är framtiden men det finns vad jag vet ingen eldriven kombi/SUV som uppfyller polisens krav. Elbilarna lär även bli alltför tunga med hundratals extra kilon med utrustning.

För att svara A.L så är det självklart att polishundarna ska ha en bra arbetsmiljö även om man då måste köra törstigare bilar.

#112 • Uppdaterat: 2020-06-01 02:53
A.L

Jodå John. Jag har både kört, ägt och testat mängder av olika bilar, både i privat som yrkesmässig ägo, på avlyst provbana och i testmiljö. Bland de bränslen du räknade upp har jag kört samtliga, och därtill ägt alla utom två privat (överväger en Tesla men ännu inte kommit till skott). Precis som dig har jag -om en för en herrans massa år sedan - dessutom haft det tvivelaktiga nöjet att inneha en Lupo 3L.

Men jag är ingen polis och dristar mig inte till att uttala mig om vilken typ av fordon de skall köpa in. En sådan bedömning kan bara göras av polisen själva på precis samma sätt som att ambulans och brandkår eller för den delen militär bäst själva avgör sina behov.

Men John kanske kan tala om vilken operationsutrustning som kirurgerna skall ha också?

Ibland behöver man - även som tunnelseende ungtupp - släppa på idealismen och förstå att man inte skall ge sig in i områden som man inte behärskar. Polisen behärskar sitt område. John (eller undertecknad) gör inte det eftersom vi inte är eller arbetar som poliser.

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2020-06-01 17:20
A.L

V70Silver

"För att svara A.L så är det självklart att polishundarna ska ha en bra arbetsmiljö även om man då måste köra törstigare bilar".(#38)

Vilket också var skälet till att polisen köpte in V90 och XC60 även denna gång. Poliserna själva tycker att dessa fordon är de som bäst tillgodoser de arbetsmiljökrav som de ställer på sina bilar. Precis som att hundarna behöver transporteras komfortabelt, säkert och effektivt så vill också poliserna göra det.

Och den bedömningen tycker jag nog att vi skall låta poliserna göra - det är ju trots allt deras arbetsplats. Att sitta som extern bedömare med allehanda framgooglade pekpinnar (med utgångspunkt i ett eget högst avgränsat perspektiv) och förebrå en hel yrkesgrupp för att de inte lever upp till ens hemmasnickrade norm, idealism och internetverklighet anser jag är både nonchalant, arrogant som (i sedvanlig ordning) gravt okunnigt. Men å andra sidan hänger det ihop. Har man bara internet att tillgå för att bilda sig en uppfattning (eller rättare sagt bekräfta sin egen uppfattning) blir intrycken och referensramarna - hmm - milt uttryckt "begränsade". .

MVH AL

#114 • Uppdaterat: 2020-06-01 18:50
esb

Funderar på hur polisen, som är en offentlig myndighet, bara kan besluta att man skall köpa Volvo. Enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) skall alla leverantörer ges tillfälle att offerera baserat på den specifikation som Polismyndigheten tagit fram. Ett fall för konkurrensverket ..!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.