Nästa artikel
Nya Volkswagen Golf stoppas – på grund av allvarligt fel
Nyheter

Nya Volkswagen Golf stoppas – på grund av allvarligt fel

Publicerad 18 maj 2020 (uppdaterad 18 maj 2020)
Ett allvarligt mjukvarufel sätter tillfälligt stopp för tillverkningen av helt nyutvecklade Volkswagen Golf.

Volkswagen Golf har ett system som själv kan larma räddningstjänsten vid en olycka, ett system som alla nya bilar ska ha enligt en EU-lag sedan 2018. Men i vissa bilar har det visat sig att systemet inte fungerar som det ska och därför stoppas tillverkningen tillfälligt.

I ett uttalande säger Volkswagen att ”full funktionalitet för nödsamtalsassistenten inte kan garanteras”. Eftersom EU alltså infört krav på den typen av system sedan 2018 måste leveranserna stoppas. 

Vad som händer med de bilar som redan levererats är inte helt klart, men förmodligen blir det en återkallelse som Volkswagen just nu förbereder hos tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen.

Systemet som sköter nödsamtalen vid en olycka kan inte uppdateras direkt via nätet så bilarna måste därmed in till verkstaden för att få ny mjukvara. Men uppdateringen ska gå snabbt.

Allvarliga buggar

De senaste månaderna har inte varit nådiga för Volkswagen när det gäller mjukvarubuggar. Elbilen ID 3 som ska börja levereras i sommar, och som är märkets viktigaste prestigeprojekt just nu, har även den drabbats av allvarliga mjukvarubuggar.

ID 3-produktionen är visserligen igång, men tidigare i år kom rapporter om att Volkswagen ställde upp de byggda bilarna på en särskild uppställningsplats i väntan på ny mjukvara. 

VW-anställda hittar enligt uppgift hundratals nya buggar varje dag och koncernen har problem att locka utvecklare och programmerare som kan lösa problemen.


Uppdatering 12.00: Även tillverkningen och leveranserna av Skoda Octavia pausas tillfälligt av samma anledning. Eventuellt kan en mjukvaruuppdatering dröja ända till mitten av juni.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-05-18 13:21
Henrik M

Prestigelös: Kan du hitta 20 trådar på detta forum utan Toyota nämnt vinner du en bjudlunch. ;)

#c • Uppdaterat: 2020-05-18 14:44
stonebreaker

Henrik M ..... sätt dig i förarsätet och slå på tändningen, beskåda ljusspelet ala LAS WEGAS

#d • Uppdaterat: 2020-05-18 15:31
Henrik M

Stonebreaker: Till att börja med heter det Vegas, och sen var det en hyfsad överdrift. Det lyser inte mer om en digital display än en analog när ljuset är på, däremot är det kanske mer information om det är det du menar.
Samtidigt är ju då följdfrågan, om du anser det inte ska vara digitalt, hur anser du då man ska få med all information som behövs till de nya säkerhetssystemen m.m?

#e • Uppdaterat: 2020-05-18 16:11
stonebreaker

Henrik M, all information .. vilken information syftar du på, som inte kan presenteras i Golf 7 och andra VW med traditionell instrumentpanel?

#f • Uppdaterat: 2020-05-18 17:06
Henrik M

Stonebreaker: Den frågan visar tydligt att du inte har nån större koll på det senaste. Förklara gärna för mig hur du med analoga visare t.ex ska visa och hantera semiautonoma hjälpsystem?
Vad är det du ser som nackdel med att du själv kan välja vilken information du vill få visad än att bli matad med en del som är ointressabt för just dig?

#g • Uppdaterat: 2020-05-18 19:03
Hejpådig

Det finns "digitala visare" sk skärmar i dagligt tal i tidigare versioner än 8:an om nån nu lyckats missa det.

#h • Uppdaterat: 2020-05-18 19:28
Simon no1

VWs nya mjukvaru-gate :)

#i • Uppdaterat: 2020-05-19 09:14
glimma-48

Ju mer automation ju mer problem. Vad är det för fel på manuella reglage? Ja har en Dacia Duster bl.a. p.g.a. just detta. Dock har den en bakrutetorkare som startar när jag slår torkaren fram. Varför? Det är idiotiskt allt sådant. Det är 1000 ggr bättre att folk får lära sej köra bil igen. De som inte klarar det får ställa sej i färdtjänstkön.

#j • Uppdaterat: 2020-05-19 14:36
Carl Trefalt

Undrar när ID 3 kommer, med alla allvarliga mjukvarubuggar?

#k • Uppdaterat: 2020-05-19 18:29
Ingemar Bohman

Återigen!
Är det inte bedrägeri (miljöfusket) så är det alltid nått annat problem.
Jag tror att VW koncern skall fortsätta med korv tillverkningen
å sluta med att försöka göra bilar

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.