Nästa artikel
Renault kan lägga ned tre modeller – på grund av suv-trenden
Nyheter

Renault kan lägga ned tre modeller – på grund av suv-trenden

Publicerad 15 maj 2020 (uppdaterad 18 maj 2020)
När fler köpare väljer en suv hotas flera Renaultmodeller av nedläggning. Två av dem var pionjärer på sin tid.

Renault planerar att minska ned modellutbudet rejält, enligt uppgifter till Reuters. Målet är att kapa 20 miljarder kronor under de kommande tre åren och då behöver antalet modeller reduceras.

Modellerna som är på väg att läggas ned, enligt uppgifterna, är stora familjebilen Espace, den mindre familjebussen Scenic samt mellanklassmodellen Talisman. Men planerna är inte skrivna i sten ännu och kan komma att ändras, uppger källorna.

– Kort sagt blir det färre familjebussar och sedanmodeller och större fokus på crossovermodeller och suvar, uppger en av uppgiftslämnarna.

Renault Espace lanserades som en revolutionerande och smart förpackad familjebuss 1984, ungefär samtidigt som Chrysler Voyager dök upp på marknaden. Den blev en succé som såldes i flera generationer, men de senaste åren har marknaden för familjebussar havererat när nästan alla köpare istället gått över till suvar.

Därför relanserades Renault Espace i sin senaste generation som ett slags mellanting mellan suv och familjebuss med högre markfrigång. Nu hotas även den modellen alltså av nedläggning efter att försäljningen dalat med över 20 procent senaste året.

Av samma anledning kan Renault Scenic läggas ned. Den mindre familjebussen dök upp på 1990-talet och blev snabbt en enorm försäljningsframgång. Men även i den mindre familjebussklassen har köparna i stor utsträckning gått över till suvar.

Vid sidan av familjebussarna kan Renault eventuellt också lägga ned mellanklassmodellen Talisman. Den lanserades 2015 och finns även som kombi. I den här klassen är konkurrensen extremt hård med låga marginaler som följd och många köpare överger klassen för högbyggda crossovermodeller.

Varken Espace, Scenic eller Talisman finns med på Renaults sida över modeller som säljs i Sverige. Vi har sökt svenska Renault för en kommentar.


Uppdatering 18/5: Renaults svenska informationschef Karin Lyrborn vill inte kommentera uppgifterna men säger att märket redan innan årsskiftet tog beslutet att inte fortsätta sälja Espace, Scenic och Talisman.

– Det är för att vi satsar på elektrifieringen nu, både 100 procent el och laddbara bilar. Megane, Captur och Clio samt Zoe är våra flaggskeppsmodeller och kommer som laddhybrider och hybrider och Zoe lanserades ju redan 2012 med 100 procent el. Även en elektrifierad C-segmentsmodell är planerad för framtiden samt att Dacia har som mål att bygga en prisvärd elbil med 200 kilometers räckvidd, säger hon.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-05-16 09:22
Raphael

En minibuss/MPV har både höjd, komfort och utrymmen.

#c • Uppdaterat: 2020-05-16 11:02
glimma-48

Vargen: Om du får välja mellan att sätta dej på en vanlig matrumsstol vid ett vanligt matrumsbord och på en lägre stol i campingstolhöjd vid ett bord anpassat till denna stol, vilket är komfortablast? För mej är det självklart. Vidga vyerna!! Dessutom får du ett mer praktiskt bagageutrymme med fler liter i förhållande till djupet på utrymmet så du slipper skita ner dej vid lastning. Att sedan få nederkanten av fönstret i sidled och instrumentpanelen lägre ner är också komfort.

#d • Uppdaterat: 2020-05-16 12:34
flat7

Vissa skulle aldrig kunna tänka sig att äga en förbränningsbil över huvudtaget, andra skulle aldrig köpa en bil alls. Ska vi fortsätta? Vissa vill köra SUV (av olika anledningar) och jag är en utav dem. Inget fel på de!

#e • Uppdaterat: 2020-05-16 21:53
Carl Trefalt

Går det inte ihop, så går det inte ihop.

#f • Uppdaterat: 2020-05-16 22:06
Optimus

Såg en Renault Scenic av senaste årsmodell idag, de är faktiskt ganska snygga. Kan tänka mig en sådan, fast jag inte har några barn kvar hemma. Jag verkar vara ganska ensam om att kunna tänka mig en sådan.

#g • Uppdaterat: 2020-05-17 21:16
Stefan Eriksson

Shogun, kul för dig att din RAV 4 drar så lite som 0.55 lit/milen-hur lyckas du med det? Bor du och kör mest i tätort dvs när bilen går främst på el? En av mina bästa vänner har en RAV 4 årsm 2017 och han snittar 0.7lit/milen dvs något mer än motsvarande storlek kombibil med enbart förbränningsmotor.

#h • Uppdaterat: 2020-05-17 22:18
Styggavargen

Denna artikel är läsvärd:
https://jalopnik.com/minivan-sales-are-plummeting-compared-to-suvs-because-w-1835336564

Jag hoppas inte MPV och vanliga bilar försvinner.. SUV trenden är galen, ur alla perspektiv... det finns NOLL existensberättigande för den.. löser ingen problem som inte andra bättre biltyper löser.

#i • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Snart finns inget annat än SUV att välja.

#j • Uppdaterat: 2020-05-18 13:41
Styggavargen

Jag skall svara dig Shogun, hade jag också smugit omkring med min Octavia i 80-100 km/h så hade jag haft under 0,5 liter/mil. På Gotland hade jag 0,45 liter/mil och körde max 80 km/h. Men gör såhär Shogun, kör Malmö-Stockholm med 120 km/h på farthållaren med 4 personer och lite last...och kolla förbrukningen på din RAV4..för mig hamnade det på 0,55 liter/mil, hur mycket drar din RAV4 på samma sträcka? Kommer du under 0,75 skulle jag bli väldigt förvånad...

#k • Uppdaterat: 2020-05-18 13:55
Henrik M

Alltså en del här inne är verkligen så otroligt trångsynta i sin lilla bubbla.....jag anser helt klart att man ska/bör få välja bil hyfsat fritt efter eget tycka och behov, men att sitta som en totalt verklighetsfrånvänd dåre och inte förstå att oavsett hur snål en viss SUV är så hade samma drivlina i en smidigare karossform fortfarande varit snålare. Och det är det dess "motkombatant" i kommentarerna avser.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.