Nästa artikel
Nya siffror: Miljözonerna splittrar svenskarna
Nyheter

Nya siffror: Miljözonerna splittrar svenskarna

Publicerad 13 maj 2020 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Drygt hälften är positiva – men många har inte koll på om deras egen bil är godkänd.

Den nya miljözonen som införts på Hornsgatan i Stockholm är den första av sin typ i Sverige och har väckt enormt mycket debatt. Den klubbades igenom efter intensiva diskussioner.

– I Stockholm har vi ungefär 1 000 för tidiga dödsfall per år på grund av dålig luft. Det här är det redskap vi har, och då ska vi använda det, sa Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) när beslutet togs.

Miljözonen har fått många att fundera mer på vilken typ av bil de kör och vilken bil de kan tänka sig att köpa. Nu utreds miljözoner även i Göteborg och fler städer kan följa efter.

Åsikterna om miljözonerna går starkt isär, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

52 procent av deltagarna i undersökningen var positiva till miljözonerna medan 27 procent var emot. 21 procent svarade att de var osäkra.

– Luften i våra städer måste bli friskare och miljözoner är ett sätt att göra det på. Samtidigt förstår jag att det finns ett visst motstånd. Meningen med miljözoner är att driva på förnyelsen, men på kort sikt kommer det vara negativt för många hushålls mobilitet, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Om två år ska reglerna för miljözonen i Stockholm skärpas ytterligare och då förbjuds en större andel bilar än i dag. Bötesbeloppet för att köra en förbjuden bil ligger på 1 000 kronor men polisen har uttryckligen sagt att de oftast inte kommer ha resurser att jaga "miljözonsfuskare".

I Stockholm svarade tre av tio bilägare att de inte vet om bilen de kör är tillåten eller förbjuden i miljözonen. 

Så funkar miljözonen i Stockholm

I början tillåts bensin-, diesel-, gas- och etanolbilar som uppfyller utsläppskraven för Euro 5 eller Euro 6 samt elbilar och bränslecellsbilar få köra i zon 2.

Från och med den 1 juli 2022 skärps kraven för bilar med förbränningsmotorer – de ska då uppfylla Euro 6.

Skärpningen gäller även elhybrider och laddhybrider med dieselmotor.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–10 februari 2020. Totalt intervjuades 1 604 personer i åldern 16–79 år, varav 1 164 bilägare. Svarspersonerna ska vara slumpmässigt utvalda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-05-13 22:43
CEAT

@LeifV
Må så vara. Man kan iallafall konstatera att bensin med avgaser och partiklar inte är så bra för människan. Och kan man minska dessa för de som befinner sig på Hornsgatan så finns en fördel för just dem och inte Sverige/världen i stort. Det klingar illa när man hör dem smattrande däcken mot den torra asfalten och att på detta även köra dessa däck i maj månad när dem inte ens behövdes i december.. behöver inte tillägga mer kring det. Sedan med ny miljözon för att ”prova på” är helt ok, men att enbart förbjuda fordon tidigare än euro5 är lite väl 1998. Knappt att euro6 borde få köra där idag 2020.

#c • Uppdaterat: 2020-05-14 08:25
Elbilisten

Bo: Om vi vill kan vi minska bidraget till kartellen OPEC, Rosneft m fl och i stället utbilda och anställa poliser, lärare och sjukvårdspersonal.

#d • Uppdaterat: 2020-05-14 14:26
LeifV

@CEAT: Dubbdäcken är väl en sak, men när det gäller avgaserna så finns inga belägg för, och ingen fakta som pekar på att Euro6 eller 5 är renare vid verklig körning, och det är ju verkligheten som drabbar de boende på Hornsgatan -enda rimliga och logiska i sådant fall vore att enbart tillåta eldrivna (ej hybrider) bilar då dessa ej är "smittade" av bilinndustrins illegala och legala avgasfusk.
Som sagt, det går ju inte att gissa ens vad Volvo vill när deras Euro6:a släpper ur sig uppåt 12 ggr mer än vad som står på papperet när bilen körs på Hornsgatan -dvs bara bortse från den typen av bilar och biltillverkare om man vill ha det rent på Hornsgatan.

#e • Uppdaterat: 2020-05-15 00:45
EnannanRobban

Men Leif, då går vi väl all-in och bara tillåter bilar med eldrift att köra på Hornsgatan på en gång så slipper vi fundera på vad skit som kommer ut i avgasröret, oavsett om det är EURO4, 5 eller 6...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.