Nästa artikel
Teslachefens krav: Öppna fabriken – annars sticker vi
Nyheter

Teslachefens krav: Öppna fabriken – annars sticker vi

Publicerad 11 maj 2020 (uppdaterad 12 maj 2020)
Elon Musk kräver att fabriken i Kalifornien får öppna. Han har redan stämt lokala myndigheter – och hotar nu att flytta huvudkontoret.

Teslachefen Elon Musk har varit högljudd i sin kritik mot USA:s hantering av coronaviruset. Han har kallat reglerna som begränsar rörligheten för ”fascistiska” och sagt att paniken är betydligt farligare än själva sjukdomen.

Nu har Elon Musk även stämt myndigheterna i Kalifornien för att han inte får öppna Teslafabriken efter den tillfälliga nedstängningen. 

Hälsodepartementet i Alameda Country har förbjudit Tesla från att öppna fabriken i Fremont. Då kvarstår ingen annan möjlighet än att stämma dem, resonerar Elon Musk.

Tesla ska ha arbetat fram en plan för att begränsa smittspridningen i fabriken. Den ska bland annat innehålla kontroller av kroppstemperaturen, krav på särskild skyddsutrustning, onlineutbildning för personalen och hårda städrutiner. Men trots det får fabriken inte öppna och det får Teslachefen att reagera.

Som om inte det vore nog hotar Elon Musk även att flytta Teslas huvudkontor och andra divisioner till Texas eller Nevada. Han kallar myndigheternas förbud för ett ”maktspel”.

Alameda County ska hållas nedstängd fram till slutet av maj och bara ”nödvändiga” arbetsplatser får hållas öppna. Teslas fabrik räknas av hälsodepartementet inte som samhällsviktig.


Uppdatering 12/5: Tesla har enligt uppgifter till flera medier redan kört igång tillverkningen igen i liten skala, trots förbudet. Tesla säger nu åt sina anställda att återvända till jobbet och parkeringen vid fabriken är full. ”Om någon ska gripas är det bara jag”, skriver Elon Musk på Twitter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-05-11 16:48
Carl Trefalt

Elon Musks tror han äger världen.

#2 • Uppdaterat: 2020-05-11 16:51
Henrik-Andersson

Jag förstår hans frustration till fullo !
Förmodligen är det ett uttalande i affekt som han varken vill eller kommer genomföra, men har man inte sympatier för honom och hans kämparglöd så har man inget hjärta.

Sedan det där med "inte samhällsviktig verksamhet"... ja man kan ju dra det dithän att privata företag som ger människor jobb, utvecklar ny teknik och ger statskassan ett välbehövligt bidrag i allra största grad är "samhällsviktiga". Man kan ju se på ställen där en stor viktig arbetsgivare fått lägga ner och vad det drar med sig i minskade samhällstjänster, ökning av missbruk och kriminalitet etc etc

#3 • Uppdaterat: 2020-05-11 17:13
40-talisten

I USA är vapenhandlare samhällsviktig verksamhet, och är inte nedstängda...

#4 • Uppdaterat: 2020-05-11 21:27
ksoderlund

Han kan väll flytta tillverkningen till månen då..

#5 • Uppdaterat: 2020-05-12 08:17
Jarl Karlsson

Eller till Mars

#6 • Uppdaterat: 2020-05-12 09:49
Henrik M

Elon är en helt klart en man som ibland spelar ett väl högt spel på olika sätt, som sticker ut ur den grå massan av företagsledare. Utan tvekan har han gjort många fel, men samtidigt blir de rätt han gör jävligt rätt.....

Frågan är vad skulle vi helst vilja ha, vad vore bäst för samhället i stort, fler eller färre som honom till att driva företag? Jag vet vad jag tror iaf....

#7 • Uppdaterat: 2020-05-12 10:43
Svenne60

Tycker Elon gör helt rätt, man kan visst ha tillverkningen igång med regler och begränsningar i fabriken för att minska smittspridning. Inte värre än att vi går och handlar mat här hemma. Tror inte man minskar antalet sjuka med att stänga ner allt, utan gör det hela med utdraget, alla kommer att få smittan förr eller senare helt oavsett vilka åtgärder som görs. Men nu väljer man att köra ekonomin i botten och vi får återvända till 30-talets fattigdom, det kommer att skörda liv

#8 • Uppdaterat: 2020-05-12 12:29
L. Mäkinen

Jag tycker att man ska följa regler som stiftas i demokratisk anda. Det fanns antagligen anledningar till att fabriken hamnade där den är och då får man antingen följa lokala regler eller flytta. Att hota med en flytt är bara larvigt. Musk är bara sur över att inte få bestämma allt själv.

#9 • Uppdaterat: 2020-05-13 13:35
Bo Håkansson

Man kan tycka vad man vill. Är beslutet fattat gäller det även Tesla. Han får påverka beslutet i demokratisk ordning. Men USA är lite speciellt i det fallet. Vad säger Trump på Twitter- säkert en åsikt

#a • Uppdaterat: 2020-05-11 20:43
milkylainen

Elon gillar inte när ratten lossnar och han tappat kontrollen över det han försöker styra...
På tal om ingenting. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.