Nästa artikel
Bilfrågan: Kort serviceintervall på Mercedes?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kort serviceintervall på Mercedes?

Publicerad 7 maj 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Förmodligen miljöslöseri att byta olja som bara gått 1 000 mil. Kan någon förklara varför Mercedes envisas med årliga serviceintervaller?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min Mercedes A180 behöver servas varje år oavsett körsträcka, vilket i mitt fall gör en servicekostnad på över 6,5 kr/mil då en service med oljebyte kostar 6 500 kr. Att Mercedes hänvisar till garanti är svagt, då min Kia har serviceintervall på 3 000 mil och nybilsgaranti till 15 000 mil. Varför klarar inte Mercedes motorer längre intervall undrar jag. Dessutom är det förmodligen miljöslöseri att byta olja som bara gått 1 000 mil. Kan någon förklara varför Mercedes envisas med årliga serviceintervaller? De på Mercedesverkstaden kunde inte förklara.                    
Tomas

Svar:
Din Mercedes A180 från 2013, en bil med bensinmotor, får man mycket riktigt köra 2 500 mil eller maximalt 12 månader mellan service. Din Kia Sorrento med turbodiesel, årsmodell 2014 har serviceintervallet 3 000 mil eller maximalt två år. Det finns fler bilmodeller som får köras upp till två år innan service. Men också Kia har ettårs-service på exempelvis laddhybriden Optima och på Stonic (båda med bensinmotor). Så det kan variera också inom samma fabrikat, beroende på motoralternativ och konstruktion. Intressant är att också för elbilar varierar serviceintervallet, från ett år (Mercedes) till två år och 3 000 mil (Audi och Jaguar). För Tesla gäller ”vid behov”.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Här följer svar på din fråga från Mercedes-Benz Sverige:
”Mercedes-Benz tar utifrån flera olika aspekter fram ett serviceschema och sen ett antal år tillbaka så har man bestämt sig för en fast 12 månaders intervall i stället för det relativt komplexa ASSYST-system med varierande serviceintervall som man använde sig av tidigare. Detta ger också en jämnare servicekostnad utslaget per servicetillfälle. Varför skall man byta oljan var 12:e månad? Vid kallstart så sker det alltid en viss bränsleuppfettning och vid upprepade kallstarter vintertid så blir denna utspädning av motoroljan betydande och påverkar emissionsvärdena negativt, även smörjegenskaperna påverkas negativt.”
Charlotta Letsikas, PR-chef, Mercedes-Benz Sverige 

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-05-07 18:36
PNI

Byt själv. Dokumentera och spara kvittona som bevis.
Att serva sin bil är inte raketforskning, och borde inte kosta så heller.
Spara inte på underhållsintervallen och delar, spara på arbetskostnaden.
Hur många timmar får du jobba, för mekanikerns timdebitering på ex vis 1400 kr?
Det är på verkstäderna bilfirmorna tjänar pengarna, vill du som ägare av en äldre bil sponsra nybilsköparen?

#c • Uppdaterat: 2020-05-07 20:47
glimma-48

Jete: För en del trillar polletten väldigt sakta ner eller till och med aldrig. Det är dessa som gör att märkesverkstäderna fortsätter att känna sej oumbärliga. Jag har idag köpt oljefilter för 127 kr och 5 lit. motorolja av riktigt bra kvalite för 434 kr. Till detta tillkommer arbetskostnad på ca 400 kr. Detta gäller en bil av 2017 års modell som rullat 3200 mil. Nästa års service vid ca 4800 mil kostar det samma förutom ett pollenfilter för en 100-lapp.

#d • Uppdaterat: 2020-05-25 22:42
jete

Glimma -48. Min Renault 2009 och 75000 km har aldrig fått nytt Kupefilter och allt fungerar normalt ändå, naturligtvis. Verkstäderna försöker hitta på så mycket som möjligt att ta ut pengar på, men det begriper bara en som vet/kan bilar själv. En stor bluff är alltihop.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.