Nästa artikel
Trots coronakrisen – trängselskatten tas ut som vanligt
Nyheter

Trots coronakrisen – trängselskatten tas ut som vanligt

Publicerad 28 april 2020
Påtryckningarna funkade inte – det blir inget stopp för trängselskatten under coronapandemin.

Biltrafiken har minskat ordentligt under coronakrisen, och den senaste tiden har flera politiker uppmanat regeringen att tillfälligt ta bort trängselskatten.

En av dem är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Även Moderaterna, Sverigedemokraterna och Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) vill se att avgiften försvinner tillfälligt, för att underlätta för sjukvårdspersonal som ska ta sig till och från jobbet.

Men så blir det inte. Trängselskatten i Stockholm och Göteborg blir kvar – det beskedet lämnade statsminister Stefan Löfven (S) under tisdagen, skriver Sveriges Radio. Finansminister Magdalena Andersson (S) bekräftar att något trängselskattestopp inte är aktuellt i nuläget men att det inte är  uteslutet framöver.

Trängselskatten i Stockholm är nu inne i sin dyraste period, det som kallas högsäsong. Maxbeloppet per dygn är 135 kronor och trängselskatten tas numera ut redan från klockan 6 på morgonen samt på flera dagar som tidigare varit fria från trängselskatt.

– Om vi får för många sjuka inom vården, omsorgen eller skolan, så kommer de här verksamheterna inte att fungera. Därför blir jag riktigt, riktigt ledsen över att statsministern så kort och koncist bara säger att det blir ingen paus på trängselskatten, säger Nyamko Sabuni till Ekot.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-28 16:54
lsoderlund

Kanske läge att börja kalla det ockerskatt. För någon trängsel finns det inte i Stockholmstrafiken idag, bortsett från kollektivtrafiken där man fraktas sämre än boskap.

#2 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Ja ockerskatt är det och miljöpartiet är de som bromsar. MP borde skämmas att låta folk trängas som just det boskap och indirekt sprida Covid-19 runt om staden för några kronor. Skäms på dig Isabella Lövin och hoppas MP ryker.

#3 • Uppdaterat: 2020-04-29 06:17
Hejpådig

Det är en vägtull, inget annat. Har inget med trängsel att göra. Jag tycker fler kommuner kan ta efter och ta betalt av folk som bara passerar förbi på nån större väg. Typ E20 förbi Vårgårda.

#4 • Uppdaterat: 2020-04-29 06:57
stonebreaker

Inte förvånande, inte heller att Sverige har minst restriktioner i världen pga corona, för (S) skiter fullständigt i om folk blir sjuka och dör ... strategin är att rädda så många jobb och skatteintäkter som möjligt, INTE LIV!

#5 • Uppdaterat: 2020-04-29 09:44
Hundter

Money is the main point and money talks!

#6 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

stonebreaker du har så rätt men det kommer en tid efter corona och då skall vi få regeringen på fall. Stefan Löfen leker med Svenskars liv.

#7 • Uppdaterat: 2020-04-30 13:46
Carl Trefalt

Ja, pengarna går till nått gott.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.