Nästa artikel
Coronaeffekten: Betydligt mindre trafik – och bättre luft
Nyheter

Coronaeffekten: Betydligt mindre trafik – och bättre luft

Publicerad 25 mars 2020
Men oklart om trängselskatten kommer tillfälligt kommer tas bort, som i London.

Trafiken har minskat ordentligt på grund av coronakrisen – åtminstone i Stockholms innerstad, vilket också förbättrar luftkvaliteten. Det visar mätningar av SLB-analys som lokaltidningen Mitt i skriver om.

Enligt nya siffror har trafiken på Hornsgatan på Södermalm, som är Stockholms nya miljözon och som är hårt utsatt för både mycket trafik och höga utsläpp, minskat med 30 procent under coronakrisen. Det beskriver Magnus Brydolf, som är miljöutredare på SLB-analys, som en ”ganska påtaglig skillnad”.

Det finns också satellitbilder från europeiska rymdorganisationen ESA som visar att utsläppen över Europa minskat ordentligt. Det är dock en kortsiktig effekt, enligt Måns Nilsson, som är vd på Stockholm Environment Institute. Han säger att luften snabbt kommer bli sämre igen när coronakrisen är över.

– Det är en kortsiktig effekt. Det är inte så mycket att fira, säger han till SVT Nyheter.

Men trots att trängseln alltså minskat har Sverige hittills inte valt att stänga av trängselskatten. Den rullar än så länge på som vanligt, till skillnad från London där trängselskatten tills vidare inte tas ut.

– Just nu arbetar vi under högtryck med att undersöka en mängd olika scenarier och förslag och vi utesluter ingenting, säger Mirjam Kontio, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, till Vi Bilägare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-26 09:40
A.L

Ja att Corona är det bästa som har hänt på länge var nog en av de mer korkade kommentarerna du har hävt ur dig Vargen. Tusentals döda, hundratusentals sjuka och kraftiga inskränkningar i folks vardag är knappast något positivt för någon.

Det är troligt att Corona innebär slutet för miljöfanatismen. Frågorna om hur vi skall ha en bättre luftkvalitet eller utsläppen av koldioxid kommer inte att diskuteras på väldigt länge .

Anledningen till det är att folk och politiker prioriterar att få mat på bordet. Man gör i princip allt rakt motsatt som miljörörelsen predikat genom åren, d.v.s pumpar in kapital för att upprätthålla konsumtionen. Alternativet är det nämligen ingen som vill ha.

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-03-26 09:55
Axa

Ja, eller så kanske folk/företag lär sig att ta höjd för framtida kriser. Man konsumerar mindre/smartare för att lägga undan på sparkontot.

Tvärtom. Miljörörelsen kommer få fart. Miljö handlar även om hur man behandlar och hanterar djur och livsmedelsprodukter, vilket var en anledning till krisen.

#d • Uppdaterat: 2020-03-26 10:40
A.L

Axa. NärMiljön ja, klimatet nej.

Att världen kommer minska sin konsumtion är en utopi. Det är nämligen precis det som inträffar idag och som gör att folk får gå från hus och hem.

Fortsätter det så här pratar vi om arbetslöshetsnivåer om 15-35%. Och det drabbar inte bara de privatanställda utan även det offentliga konsumtionsutrymmet. Även Axa riskerar då att stå utan varaktig försörjning.

Jag är ganska övertygad om att världens befolkning inte vill ha det så. Och därför gör man vad man kan i form av stimulanser för att stoppa det.

MVH AL

#e • Uppdaterat: 2020-03-26 11:10
A.L

Ja Intelligentes det är ett smaklöst och okänsligt uttalande.

Men å andra sidan inte förvånande med tanke på de totalitära och odemokratiska nyanser som avsändaren vanligtvis ger uttryck för.

Angående viruset tror jag nästa och nästkommande vecka blir avgörande för hur stort produktionsbortfallet blir. Spridningen i USA har ju bara börjat.

MVH AL

#f • Uppdaterat: 2020-03-26 14:15
Styggavargen

A.L fler överlever genom minskade utsläpp...det gäller hela världens befolkning. Att inte fler inser kopplingen mellan utsläppen och hur människor drabbas av sjukdomar och dör i förtid. Corona viruset är inget roligt, men de positiva effekterna uppväger och det är slutresultatet som räknas, färre döda än utan viruset och de stora utsläpp som vi i vanliga fall är vana vid. Mitt inlägg är inte korkat på något sätt, däremot som vanligt går du på i dina gamla hjulspår....öppna ögonen!?

#g • Uppdaterat: 2020-03-26 14:18
Styggavargen

Sedan att alla drar paralleller här att vi inte kan flyga till Thailand och köra SUV är rent ut sagt osmakligt...och tror vi är tillbaka på 1800 talet...är det viktigt ens med SUV och Thailand resor om vi måste rädda framtiden???

#h • Uppdaterat: 2020-03-26 16:44
Carl Trefalt

En renare luft är bra.

#i • Uppdaterat: 2020-03-26 19:40
Klarsynt

@Styggavargen Det i särklass viktigaste är att vi inte handlar saker tillverkade av kol. I jämförelse med det är allting annat helt oväsentligt. Kol är den i särklass största utsläppskällan av växthusgaser på jorden. Det enda sättet att lösa det är att helt sonika inte handla med länder baserade på kolkraft. Såsom Kina.

.

#j • Uppdaterat: 2020-03-26 21:26
A.L

Vargen: Jag vet inte varifrån du får alla dina påhitt men det är inte en kotte som dör av höga halter av luftföroreningar (däremot kan riskgrupper må dåligt) och allra minst av ditt mantra, koldioxid (som kräver koncentrationer om 10% för att vara dödligt). Du blandar inte bara ihop luftföroreningar med koldioxid, du har dessutom ingen koll på vare sig toxicitet, epidemiologiska ekvationer eller utsläppskällor. Därtill blandar du ihop en livstidsförkortning med ett dödligt virus.

Men låt mig istället uttrycka det så här: Om Corona fått den spridning som det har potential att få räknar WHO med flera miljoner döda inom tre månader. Ja enligt den mest kända modellen inom området (SRI) pratar vi flera miljarder smittade. Det är mot den massiva kunskapsansats (alltså fjärran från den "expertis" som vi haft inom ämnet här i trådarna) som världens länder stängt ner. Här kan du se en bra film inom området. Ta dig nu tiden att se hela filmen och begrunda dina uttalanden här i tråden.

https://www.youtube.com/watch?v=n4no04822NQ

Och här är en film som går igenom vad en exponentialfunktion är och hur den kan tillämpas på Corona, samt givetvis det som alla som ägnar sig åt statistik idag letar efter: (den s.k Inflexionspunkten). Som Vargen säkert har sett har vi inte nått den ännu, utan ligger fortfarande på den progressiva delen av skalan. https://www.youtube.com/watch?v=Kas0tIxDvrg

Hör av dig om något är oklart!

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2020-03-27 00:45
John2008

Höga halter av luftföreningar kan leda till en hel del förtida dödsfall (alltså att livet blir förkortat), så att komma med påståendet att "är inte en kotte som dör av höga halter av luftföroreningar (däremot kan riskgrupper må dåligt)" är häpnadsväckande!

Nedanstående finns på http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/skitig-luft-dodar/

"Luftföroreningar förorsakar varje år uppskattningsvis mer än en halv miljon förtida dödsfall i inom EU:s 28 länder. Detta enligt en ny rapport från den Europeiska miljöbyrån, EEA. Detta motsvarar cirka en procent av befolkningen inom EU. Bara i Sverige beräknas varje år drygt 5 000 personer om året dö i förtid på grund av höga halter av luftföroreningar. Med förtida död menas dödsfall som inträffar tidigare än den förväntade livslängden i befolkningen och i detta fall kopplat till sjukdomar som har samband med luftföroreningar."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.