Nästa artikel
Handtaget lossnade: "Som en komisk sketch"
Långtest

Handtaget lossnade: "Som en komisk sketch"

Publicerad 20 mars 2020
Plötsligt lossnade handtaget på vår elektriska Hyundai Kona.

Det var nästan som en komisk sketch i något underhållningsprogram. Mekanikern från vår däckverkstad tog tag i handtaget för att öppna passagerardörren, drog det mot sig och fick plötsligt hela anordningen i näven. Han såg väldigt förvånad ut, intygar chefredaktör Carle som fick sig ett riktigt gott skratt när han bevittnade händelsen.

Vad som hände var att en liten plastskarv i handtagets bakre fäste sprack. Orsaken till detta är oklar. Vår bil är tydligen den enda som råkat ut för något liknande även om en av medarbetarna på verkstaden kunde erinra sig liknande problem på tidigare Kia-modeller. Tydligen kunde packningen mellan handtag och dörr bli otät. Då kröp fukt in varpå plasten sprack när fukten frös och blev till is.

Problemet finns omnämnt på internet och på Youtube finns instruktionsfilmer om hur man ska göra för att själv byta ut den spruckna plastkåpan. 

Trots detta kunde inte Hyundaiverkstaden omedelbart bekräfta att vårt handtag var ett garantifall som vi inte skulle betala för. Vi får väl se om det dyker upp någon faktura i brevlådan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-22 12:20
Axa

I grunden är det konsumenternas eget fel. Generellt köper vi skit istället för att betala lite mer för saker som håller längre. Iallafall ifråga om kläder, skor och teknikprylar.

#c • Uppdaterat: 2020-03-23 17:51
LeifV

#15, Axa: Håller helt med där. Det är konsumenternas fel, och ingen annans. Vi vill uppenbarligen ha skit, och skit är också det som levereras. Samma sak med premium -kunderna vill ha fejk-premium, och detta är vad som levereras. Hade kunderna velat haft långa livslängder, reparerbarhet och äkta premium så hade också detta levererats.

ps. efter att frun fått som hon velat så vi köpte en "modern" finessrik tvättmaskin -den höll i dryga 3 år, sedan trasig bortom ekonomiskt möjligt reparation. Jag ruttnade ur och köpte en riktig tvättmaskin (inte lätt att hitta) -den är 9 år gammal nu, ser ut och funkar som ny... (dessutom tvättar den rent på under halva tiden jämfört med den moderna "fina"). Vill man köpa äkta kvalitet så brukar det gå, men man får anstränga sig lite.

#d • Uppdaterat: 2020-03-25 14:49
glimma-48

Håller inte helt med Axa m.m. Det står inte på varan eller förpackningen hur länge den håller. Att köpa en betydligt dyrare produkt är inte något som behöver betyda längre livslängd. Det har jag egen erfarenhet av. Att reparera den dyra produkten innebär dyrare reparation. Vad det gäller bilar så är det extra problematiskt. Att bli stående längs med vägen och inte kunna åtgärda felet om man ens kan hitta det är inte en höjdare. Jag vet att många har assistansförsäkring men i alla fall. Dit man skulle den dagen kan man ofta glömma. Så länge producenten gör stora vinster på dålig kvalite med många "finesser" som motiverar högt pris och därtill inbyggd kort livslängd är vi bara i marknadens våld.

#e • Uppdaterat: 2020-04-16 14:22
Svenne60

Generellt sett får bilarna sämre och sämre kvalitet, samtidigt som de blir mer komplicerade, gäller även tyska premium märken. Tala t.ex. med gammal Mercedes eller BMW mekaniker

#f • Uppdaterat: 2020-03-20 16:01
milkylainen

S.k.r.ä.p

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.