Nästa artikel
Däckverkstäder hinner inte med: ”Fullständigt orimligt”
Nyheter

Däckverkstäder hinner inte med: ”Fullständigt orimligt”

Publicerad 18 mars 2020 (uppdaterad 23 april 2020)
Nu varnar bilverkstädernas förening för riskerna med coronaviruset.

Om en knapp månad, den 15 april, blir det olagligt att köra på dubbdäck om det inte befaras bli vinterväglag. För de svenska däckverkstäderna brukar just den här tiden vara extremt stressig och det kan vara svårt att få tid för däckbyte.

I år blir utmaningen extra tuff på grund av coronaviruset, larmar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) om i ett pressmeddelande. 

– Även i normala fall är det omöjligt för alla fordonsägare att skifta till sommarhjul i tid. Vi har en lagstiftning som inte är anpassad till den verklighet verkstäderna lever i, säger föreningens vd Bo Ericsson.

När den tillåtna tiden för användning av dubbdäck förkortades blev arbetsbördan för däckverkstäderna helt orimlig, enligt SFVF. Med coronavirusets spridning riskerar också många anställda att tvingas stanna hemma, särskilt om förskolor eller skolor börjar stänga. 

Dessutom finns risk att vissa bilägare inte vill besöka en verkstad på grund av rädsla för smitta. En del verkstäder har även personal i karantän i andra länder.

Enligt SFVF:s uträkning ska däckverkstäderna skifta hjul på 3,4 miljoner bilar under två veckor vilket i snitt blir 240 000 bilar per dag. SFVF vill att den nuvarande tidsgränsen för hjulskifte skrotas.

– Den här arbetsbördan är fullständigt orimlig att hantera för oss i branschen, därför kräver vi att tidsgränsen slopas i sin helhet, säger Bo Ericsson.

Så säger lagen om vinterdäck

Fram till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck – om det råder vinterväglag.

Dubbdäck får användas fram till 15 april, men befaras vinterväglag får de köras längre än så. Polisen avgör om vinterväglag råder.

Det är tillåtet att använda odubbade vinterdäck, eller så kallade friktionsdäck året om – men det rekommenderas inte.

Källa: Polisen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-18 15:04
Roger Skagerström1

Kan byta själv med ids inte. Bor man i lägenhet så är det jävligt skönt att slippa förvara dom med.

#c • Uppdaterat: 2020-03-18 15:07
Styggavargen

295/40-21, hur fasen orkar man köra runt med en bil med sådana hjul och däck? Dyrt..och antagligen mycket buller, och förbrukningen lär bli hög också...fanns det något positivt med den däck dimensionen?? Jag hittar inget rätt med detta...

#d • Uppdaterat: 2020-03-18 15:15
Deeds

GRP åkte ut med huvudet före..

#e • Uppdaterat: 2020-03-18 15:15
Axa

Jag är frisk. Jag skulle kunna byta själv men varför? Kan lika gärna sponsra min lokala däckverkstad, som är riktigt duktiga, på 400 kr.

GRP verkar frisk. Varför har han ens bil? Han kan väl cykla?

#f • Uppdaterat: 2020-03-18 15:22
Henrik M

Jag har på ett par bilar krängt sommar och vinterdäck på samma fälgar, då blir det lite värre byta själv hemma med kofot, vaselin och cykelpump.....:) Men annars har jag varvat att byta själv med att använda firma till det, lite beroende på hur jag bott och haft ork och lust. Sen det blev tjänstebil så får jag erkänna det bytts på firma varje gång, där har företagen oftast avtal med nån däcksfirma ju.

#g • Uppdaterat: 2020-03-18 16:01
stevO

Fast lagen är flexibel, sluta sprida felaktigheter. Dubbdäck får användas fram till 15 april, MEN BEFARAS vinterväglag får de köras längre än så.

#h • Uppdaterat: 2020-03-18 16:57
Styggavargen

stevO, men vart hittar du snö på vägen efter 15:e april...antagligen kanske endast uppe vid riksgränsen eller nåt i den stilen..

#i • Uppdaterat: 2020-03-18 17:10
Pi

Man kanske skulle inskränka kravet på vinterdäck till 15/3 - då har man i alla fall 1 månad på sig. Och i stora delar av landet så har jag svårt att tro att det skulle innebära nån säkerhetsrisk. Visst - det är vid vinterväglag gränsen gäller men jag gissar att de flesta inte vågar riskera böter genom att byta nån vecka senare.

#j • Uppdaterat: 2020-03-18 23:17
Bo Håkansson

stevO
Det är ju precis det som står. ” Om en knapp månad, den 15 april, blir det olagligt att köra på dubbdäck om det inte råder vinterväglag.”
Försök hitta vinterväglag söder om Dalälven.

#k • Uppdaterat: 2020-03-19 10:31
40-talisten

Friska och normalstarka karlar/kvinns klarar utan vidare att skifta sina bilhjul själva. Det går även att göra med bilens originaldomkraft och ett enkelt fälgkors, inga avancerade och dyra verktyg behövs. Men folk gnäller över hur oerhört tidspressat livspusslet är, så man kan ju absolut inte göra sånt själv. Men det är OK att tillbringa timmar i tevesoffan med Netflix osv varje kväll...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.