Nästa artikel
Nya bilar har högre utsläpp än utgående modeller
Nyheter

Nya bilar har högre utsläpp än utgående modeller

Publicerad 2 mars 2020 (uppdaterad 2 mars 2020)
Enligt en ny rapport har nya bilar högre koldioxidutsläpp än den utgående modellgenerationen.

Nya bilar har högre koldioxidutsläpp än modellgenerationen som de ersätter, enligt en ny rapport från brittiska konsumentsajten Which?. Helt nya bilmodeller släpper ut i genomsnitt sju procent mer koldioxid än en utgående modell.

I den här rapporten har förbrukningen och utsläppen mätts för totalt 292 bilar. Testerna är gjorda på exakt samma sätt i labbmiljö och enligt Which? är testerna hårdare och mer realistiska än NEDC- och WLTP-testmetoderna. Bland annat ingår motorvägskörning.

Helt nya bilar som uppfyller Euro 6d- och Euro 6d-Temp-reglerna släppte i det här testet ut mer koldioxid än de tidigare modellgenerationerna som uppfyllde Euro 6b och Euro 6c.

Bland små bensinbilar är koldioxidutsläppen elva procent högre än i förra generationen. För mellanstora dieselbilar var ökningen sex procent och för mellanstora bensinsuvar var ökningen 20 procent. Allra störst var ökningen för stora bensinhybridbilar: nästan 32 procent.

Nyare bilmodeller har dock betydligt lägre halter av skadliga partiklar och kväveoxider, vilket är goda nyheter för närmiljön. Halterna av kväveoxider är 84 procent lägre i nya bilar.

”Våra tester visar också att de senaste utsläppsstandarderna gjort ett fantastiskt jobb med att minska utsläpp som är skadliga för människor”, skriver Which? i sin rapport.

Anledningen till att koldioxidutsläppen blivit högre kan vara att utrustningen i motorerna som sänker halterna av exempelvis kväveoxider och partiklar faktiskt kan öka koldioxidutsläppen. Nya bilar kan dessutom vara större och tyngre än den utgående modellgenerationen.

– Det är chockerande att se att våra tester avslöjar ökade halter av koldioxidutsläpp i de senaste bilarna som byggs och säljs till konsumenter. Biltillverkarna måste se till att de gör allt de kan för att skapa renare bilar som är mer lämpliga för vår planet och dess framtid, säger Lisa Barber, redaktör på Which?.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-03-02 12:38
ffodil

Det ända som är viktigt är att kväveoxiderna, nanopartiklar minskat med 84% i nya bilar för miljön och människors hälsa.
Koldioxiden har ingen negativ inverkan varken för miljön, klimatet eller människors hälsa.
Förövrigt har jag inte märkt av nån högre bränsleförbrukning i min nya bensindrivna bil, däremot något förhöjt i min förra diesel från 2016, jämfört med förra dieseln 3013.

#c • Uppdaterat: 2020-03-02 14:44
jørgenn

ja ,for de fleste tyske mærker, men toyotas udslip er stadig for nedad gående og i førertrøjen ..

#d • Uppdaterat: 2020-03-02 14:47
jørgenn

det er i høj grad toyotas motor ,der høster stjernene nu, det hedder ATKINSON ,og har en særlig forbrænding så alt udslip minimeres., men motor er ikke særlig sportslig ,men stærk og fri for polution...

#e • Uppdaterat: 2020-03-02 18:03
1

Fossilbränslen funkar inte längre.

#f • Uppdaterat: 2020-03-03 02:37
John2008

Ffodil #12: "Koldioxiden har ingen negativ inverkan varken för miljön, klimatet eller människors hälsa".

Jo, fossil koldioxid är en växthusgas som historiskt sett släppts ut på rekordtid och i extremt stora mängder, och som redan idag påverkar miljö, klimat och människors hälsa. Läs gärna på vad forskningen säger.

#g • Uppdaterat: 2020-03-03 11:12
ffodil

John2008 #16:
Jag är mer insatt i miljö klimatforskning än du kan ana. Skillnaden är bara att läsa på forskningen från båda sidor, inte bara från globalisterna och PK media, såsom SVT, AB, FN, m.fl. som driver på koldioxid-hotet i ett enda syfte...makt och pengar.

#h • Uppdaterat: 2020-03-03 12:56
Roger Skagerström1

ffodil: Du tror på dravel som passar din agenda istället för att tänka logiskt alltså?

#i • Uppdaterat: 2020-03-03 15:18
ffodil

Roger Skagerström1 : ja, jag tror på vad jag kommer fram till med mitt eget logiskt tänkande, i motsats till alla PK-hjärntvättade som är bekväma med att följa fårskocken och inte orkar tänka själva.

#j • Uppdaterat: 2020-03-03 18:14
John2008

Ffodil, lycka till med att få någon seriös klimatforskare att skriva under på ditt påstående att "Koldioxiden har ingen negativ inverkan varken för miljön, klimatet eller människors hälsa".

#k • Uppdaterat: 2020-03-03 18:38
ffodil

John2008, majoriteten av de absolut mest seriösa klimatforskarna skriver under på mitt påstående, men dessa får av naturliga skäl inte komma till tals i den PK-media SVT osv. som är det ända du uppenbarligen följer.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.