Nästa artikel
Tesla pressas efter dödsolycka med Autopilot
Nyheter

Tesla pressas efter dödsolycka med Autopilot

Publicerad 26 februari 2020
Hård kritik mot systemet som inte stängdes av trots flera varningar.

Efter en dödsolycka som inträffade i Kalifornien i mars 2018 får nu Tesla hård kritik för hur Autopilotsystemet fungerar. Kritiken kommer från amerikanska National Transportation Safety Board som kräver att Tesla agerar.

Föraren som körde en Tesla Model X omkom i olyckan hade aktiverat Autopilot 19 minuter innan bilen körde in i en barriär i 114 km/h. Han uppmanades vid flera tillfällen att vidröra ratten, men han lydde inte uppmaningarna. 

Enligt utredningen hade föraren ett spel igång på sin telefon och under sex sekunder innan olyckan hade föraren inte händerna på ratten trots varningarna. En uppmärksam förare hade förmodligen hunnit reagera innan olyckan var ett faktum.

– När du kör i ett läge som ska vara ’självkörande’ kan du inte sova, läsa en bok, titta på film eller serier eller skriva sms, och du kan inte spela spel, säger NTSB:s ordförande Robert Sumwalt.

NTSB kritiserar också Tesla för att ha struntat i de säkerhetsrekommendationer som skickats ut till ett flertal biltillverkare under 2017. De andra biltillverkarna som fick samma rekommendationer ska dock ha accepterat dem inom 90 dagar.

Tesla har inte kommenterat kritiken från NTSB, men när Autopilotsystemet tidigare kritiserats har Tesla hävdat att bilarna tydligt varnar för att finessen inte gör bilen självkörande utan att föraren alltid måste vara uppmärksam. 

Enligt Tesla är det upp till föraren att avgöra om det är lämpligt att aktivera Autopilot, men NTSB håller inte med utan hävdar att systemet själv ska känna av om det är lämpligt att aktiveras.

Även mobiltillverkare som Apple får hård kritik för att de inte utvecklat bättre system för att hindra förare från att använda mobilen i bilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-27 09:58
K_Klabbe

Största felet med Teslas system är nog namnet. Det gör att man tror det kan mer än det verkligen kan. Annars är det nog ett av de absolut bästa stödsystemen som finns.

#c • Uppdaterat: 2020-02-29 23:08
Raywave

Man borde införa IQ-test för att få körkort. Underprestera på det och inget körkort. Det skulle eliminera den här typen av olyckor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.