Nästa artikel
Håkan Samuelssons besked: Volvo skippar bränslecellsbilar
Nyheter

Håkan Samuelssons besked: Volvo skippar bränslecellsbilar

Publicerad 13 februari 2020
"Om fem år kommer batterierna i elbilarna vara betydligt bättre", enligt Volvochefen.

Flera stora biltillverkare har kört igång miljardsatsningar på bränslecellsbilar. Toyota och Hyundai har båda lanserat bränslecellsmodeller och flera andra har modeller på gång – exempelvis Audi, BMW och Mercedes.

Men det finns också stora bilföretag som helt skriver av bränslecellsbilarna. Ett av dem är Volkswagen, där koncernchefen Herbert Diess gjort klart att framtiden ligger hos batterielbilarna.

Nu förklarar även Volvochefen Håkan Samuelsson att det är batterielbilar som utvecklas – inte bränslecellsbilar. I en intervju med Automobilwoche förklarar han att Volvo inte har resurser att utveckla både batterielbilar och bränslecellsteknik utan måste välja en av dem, särskilt framöver när Volvo börjar titta på så kallade solid state-batterier som kräver en hel del utvecklingsresurser.

– Effektiviteten i batterisystemen är mycket högre än i en bränslecellsbil. Den har ett övertag när det gäller räckvidden i nuläget, men om fem år kommer batterierna vara betydligt bättre och ha mycket längre räckvidd, säger han till tidningen.

Bränslecellsbilar tankas med vätgas vilket går betydligt snabbare än att ladda en batterielbil, och det enda som kommer ur avgasröret är vattenånga. Men antalet tankställen är fortfarande försvinnande få, modellerna är dyra att köpa och batterielbilar är betydligt mer energieffektiva – det går alltså åt mindre energi för att köra en batterielbil en viss sträcka jämfört med en vätgasbil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-14 13:57
Carl Trefalt

Vem vet om batterierna är bättre om 5 år? Dessutom är en del litium m.m som ingår i batterierna delvis brist på i världen.

#c • Uppdaterat: 2020-02-14 14:28
lsoderlund

Ett vågat val och utalande av Volvo-chefen. Jag tror tyvärr att detta är fel väg att gå, då alla andra satsar på bränsleceller, och hybridvarianter med bränsleceller så är det lite märkligt att man väljer att köra batterispåret enbart, framförallt som en förhållandevis liten tillverkare som Volvo faktiskt är. Varför inte söka samarbeten med andra tillverkare?

Staten har ju räddat Volvo flera gånger förut och lär väl göra det igen när Volvoledningen spelat bort sig igen.

#d • Uppdaterat: 2020-02-14 17:20
Axa

Jag tänker lite som Yello, att den investeringskostnad som krävs för att utveckla en Volvo bränslecellsbil inte finns eller är väldigt osäker sett till vinst.

#e • Uppdaterat: 2020-02-14 22:42
Pi

Det finns inte mycket som talar för vätgasdrift förutom för de få som mer eller mindre dagligen verkar ha behov av att köra 100 mil om dagen och bara har 5 minuter på sig att tanka. Men problemet man råkar ut för är att det kanske är just 100 mil till närmaste vätgasmack...:)
Men det finns desto flera orsaker som talar emot vätgas som drivmedel för personbilar men dessa har ju redan upprepats otaliga gånger. Däremot kan ju bränsleceller vara en tänkbar väg men med annat "drivmedel".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.