Nästa artikel
Bilfrågan: Håller automatlådan vid kökörning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Håller automatlådan vid kökörning?

Publicerad 5 februari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Är det bättre eller sämre för växellådan att manuellt hålla den i samma växel medan man kör långsamt, omväxlande med start och stopp?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I somras köpte familjen en ny Skoda Karoq 1,5 TSI. Den har VAG-koncernens ökända sjuväxlade DSG-låda med torrkoppling. När jag läste på inför köpet fick jag en del goda råd om vad man ska göra för att minska risken för förtida haveri. Man ska till exempel undvika krypkörning. Men även i en mindre stad kan man hamna i köer om man ska hem från jobbet samtidigt som alla andra. Det är inte minst i den situationen man ska ha glädje av en automatlåda, tänker jag. Då brukar jag ändå lägga i M-läget och välja växel själv. På så sätt slipper den stackars lådan bli villrådig och hoppa mellan ettan och tvåan, vilket tydligen ska slita på den. Det är inget stort besvär. Jag slipper ju ändå den manuella kopplingen, och grejen är att jag INTE växlar upp och ner. Min fråga är nu: Finns det något skäl att inte göra på det sättet? 
Är det bättre eller sämre för växellådan att manuellt hålla den i samma växel (ettan) medan man kör långsamt, omväxlande med start och stopp? 
Jan Spontan

Svar:
Vi bad om ett svar från Skoda och svaret gäller förstås också koncernens övriga bilar med samma växellåda: ”Kunden kan mycket väl köra bilen i A-läget vid kökörning, kopplingen slits inte mycket mer än vad en manuell växellådas koppling skulle göra. Det är lite av en myt att kopplingarna skulle vara känsliga på dessa växellådor. När denna växellåda kom för flera år sedan, så var de känsligare. Men med alla uppdateringar under dessa alla år så är växellådan utan problem vid normal körning.” 
Veronica Nilsson, Skoda Sverige

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-02-05 13:39
mso 1000

Ja svenne jag har 30 års fördomar mot automat och dsg av vad man såg då.
Däremot känner jag ingen som haft problem sista 7-8 åren.
Köpte tom skälv en octavia med dsg7an och otroligt trevlig låda och 7000 mil problemfritt.
Jag tror att i dag behöver ingen oroas.

#c • Uppdaterat: 2020-02-05 14:10
Skodaägare

Problemet med DSG, tycker jag, är att många som kört automat länge har vant sig vid en viss körstil, som t.ex. att hålla bilen på tomgången i små uppförslut. Alltså släppa bromsen och låta bilen driva så mycket att den inte åker bakåt. En vanlig automat lider inte av detta speciellt mycket, men det är inte alls bra för en DSG-låda.

#d • Uppdaterat: 2020-02-05 20:03
danne1981

Han har ju garanti på bilen, och sedan täcker ju maskinskadeförsäkring ganska många år/mil framåt så jag hade inte anpassat mig och kört i manuellt läge i kö. Men kunden kanske tänkt behålla bilen i 10 år+ och vill ge bästa förutsättningar för växellådan att hålla länge... kör själv CVT-automat så behöver inte tänka på sådant.

#e • Uppdaterat: 2020-02-05 20:04
Axa

Om man lärt sig att inte slira med manuell så kommer man inte göra det med automat. Jag har aldrig stått och slirat i uppförslut med manuell och gör det således inte med automat.

#f • Uppdaterat: 2020-02-05 20:54
Axa

- doppel

#g • Uppdaterat: 2020-02-07 07:20
Mrchevy

Kopplingen slits betydligt mer i storstadsmiljö
Ex
I taxibilar går det ofta 2-4 kopplingar på 3+ år
Wv slutade tom att sälja dsg passat till taxi just pga att det blev för dyrt med alla garantirep på lådorna.
Att slå sig för bröstet som ovanst och jämföra med en manuell låda när man inte sitter på fakta är vansinne.

#h • Uppdaterat: 2020-02-07 09:53
glimma-48

Köp en bil med vanlig automatlåda vid nästa bilbyte! Det finns massor att välja bland. Hur svårt kan det vara. DSG-problemen är inte över.

#i • Uppdaterat: 2020-02-07 10:55
Skodaägare

"Om man lärt sig att inte slira med manuell så kommer man inte göra det med automat. Jag har aldrig stått och slirat i uppförslut med manuell och gör det således inte med automat."

Fast om man är van vid att köra automatbilar (som t.ex. taxichaufförer) så har man ju vant sig vid att man kan släppa bromsen lite tidigare och låta bilen stå på tomgången. En vanlig automat tar ingen speciell stryk av detta. Om nu man kommer med en annan lösning så måste man ju gå ut med tydlig information att den inte går att köra som en vanlig automat i alla situationer. Alla som kör bil vet ju inte hur den fungerar rent tekniskt.

#j • Uppdaterat: 2020-02-17 22:27
jete

På en "vanlig automatlåda" är det inga kopplingar som står och slirar utan det är oljan i convertern som står och småpumpar när man "slirar". Oljan slungas från ett turbinhjul mot det andra i Convertern. Oljan blir hetare av inre friktion, men knappast så att det spelar någon roll. Kompisens Nissan hade däremot CVT-låda och den gav upp efter några få år med normal körning. En vanlig låda med lock up på så många växlar som möjligt vore ok för mig.

#k • Uppdaterat: 2020-02-18 23:22
Hundter

Som man frågar, får man svar!!!!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.