Nästa artikel
Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp
Nyheter

Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

Publicerad 22 januari 2020
6 av 10 sålda Volvobilar är suvar och nu kommer kritik mot de smutsiga modellerna.

Det är ingen hemlighet för dig som läser Vi Bilägare att försäljningen av suvar fortsätter öka, och att det är en av anledningarna till att nya bilar idag är betydligt tyngre än för 20–30 år sedan.

Större och högre bilar med bättre säkerhet har inneburit att tjänstevikten ökar – och det i sin tur betyder högre förbrukning. Det är illa nog i en bil med förbränningsmotor, men det är ännu värre i en elbil där räckvidden då blir kortare.

I en ny granskning tittar SVT närmare på suvarnas försäljningsexplosion och vad det inneburit för utsläppen. Enligt Öivind Andersson, som är professor på Lunds tekniska högskola, är en stor bil alltid sämre för klimatet än en mindre, även om den är elektrifierad.

– Förbrukningen är något lägre i dag, trots att bilarna blivit större, men den skulle ha kunnat vara mycket lägre. Så fort man utvecklar effektivare motorer har man gjort bilar som är tyngre och drar mer energi, så man ser inte frukterna av den tekniska utvecklingen, säger han till SVT.

I ett annat inslag pressas Volvochefen Håkan Samuelsson om suvarnas miljöprestanda och utsläpp. Fler än sex av tio nya Volvobilar är idag suvar och märket har därmed en av de högsta suv-andelarna i bilvärlden.

– Om kunderna vill ha det och det inte är förbjudet av någon statsmakt så tycker vi att vi ska göra dem, och göra dem säkra och miljövänliga, blir Håkan Samuelssons svar.

Han berättar att Volvo har bra försäljningsmarginaler på suvar eftersom kunden kan tänka sig att betala mer för dem än motsvarande kombi – de är helt enkelt mer attraktiva.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2020-01-23 19:06
rnilson

Axa,
svenska politiker kritiserar Kina offentligt och inte på diplomatisk nivå. Dvs, svenska politiker uppmanar i princip kinesiska folket att göra uppror. Sverige lägger sig offentligt i Kinas inre angelägenheter, samtidigt som man vill bedriva handel med Kina trots diktaturen. Det typiska svenska politiker hyckleriet. Jag förstår att Kinesiska regimen reagerar på det och jag tycker de gör helt rätt i det.

När det gäller Volvo Cars så kvarstår faktumet att Volvo Cars har mått bra under de år de varit ägda av Geely.

#116 • Uppdaterat: 2020-01-23 19:15
Styggavargen

A.L, enligt dig skulle det vara bättre om alla körde en dragbil på 5 ton? Med en förbrukning på över 2 liter/mil skulle vi inte ha råd att ta flyget någonstans. Hahaha... du är allt för rolig!

#117 • Uppdaterat: 2020-01-23 19:30
EnannanRobban

Shogun, så praktiskt att välja att inte sätta sig in i vad som kommer från Kina och på så sätt kunna aktivt ta avstånd och inte mata dem med pengar. Men det är kanske så att du ändå lockas av prislappen på den helt eller delvis i Kina producerade produkten...
Snacka går ju

#118 • Uppdaterat: 2020-01-23 20:45
Axa

Rnilson
Fortfarande, Kina är en diktatur. Att kritisera en diktatur är demokratiernas rättighet och skyldighet. Kina är polerat på ytan men en förtryckarstat under ytan. Vad gäller handel så finns finns inget motsägelsefullt i att ha det med Kina. Tvärtom, med handel ökar kommunikation och möjliggör för kritik utan att det leder till fullskaligt krig. Sverige kritiserar även andra länder som de för handel med. Men de flesta demokratiska länder sätter sig då ner och diskuterar meningsskiljaktigheter. Diktaturer som Kina hotar eller försöker ”städa” undan kritiken på ett odemokratiskt vis.

#119 • Uppdaterat: 2020-01-23 21:12
A.L

Vargen. Ja det kan man kanske kalla det. Men att du inte förstår att tillgången på energi är begränsad och att energimarknaden inte fungerar som en traditionell speglar snarare din egen okunnighet.

Så vill du stoppa omvandlandet av fossil energi behöver du förmå producenterna av densamma att upphöra med att tillhandahålla fossil energi till köparna. Förslagsvis kan Vargen kontakta Ryssland,USA och Saudi och be dem sluta pumpa upp olja;-). Ja och sedan fortsätta med Norge. Släng samtidigt iväg ett mail till OECD och be dem skruva åt kranarna. Med lägre tillgång kommer vi inte kunna åka lika många mil med bil (eller producera varor med hjälp av fossil energi)-SUV, Skoda Octavia eller inte. Då sjunker världens samlade utsläpp av växthusgaser. För du har säkert hört talas om att det är den samlade omvandlingen som AGW handlar om, eller?

Ett korståg mot SUV;ar är däremot att fäkta mot väderkvarnar, d.v.s en meningslös åtgärd. Det som avgör är vilka volymer som pumpas upp.

Återkom om du har frågor!

MVH AL

#11a • Uppdaterat: 2020-01-23 22:08
Altea xl

AL: som vanligt raljerar du över andras av dig påstådda okunnighet. Det du verkar ha svårt att acceptera är att världen och därmed även Sverige inte kan fortsätta att konsumera som vi gör. Att hålla på och skriva om att levnadsstandarden inte kan upprätthållas visar bara att du inte vill försöka lösa något utan fortsätta att försvara slösaktig, onödig och klimatförstörande konsumtion.

#11b • Uppdaterat: 2020-01-23 22:20
A.L

Nu är det inte mina forskningsresultat som visar att kostnaderna vida överskrider nyttorna. Så Altea får vända sig till de som visar på de ekonomiska konsekvenserna.

Vad som sedan är onödigt och inte finns det mig veterligen ingen som kan definiera. Att det ändå förekommer som ett argument speglar just det normativa och i grunden ideologiskta ställningstagande som karaktäriserar frågan, dessutom med tydliga totalitära eller i alla fall radikala undertoner.

Så vad är onödigt? Mat på bordet? Mediciner? Sjukhus? Åldringsvård? Skolor?

Jag tror inte att särskilt många människor betraktar det som onödigt. Är ni av en annan uppfattning får det stå för er.

MVH AL

#11c • Uppdaterat: 2020-01-23 22:54
Axa

Det AL verkar glömma är att det historiskt är ideologier som har legat grund för samhällsutveckling. Att AL upplever välstånd idag är pga ideologier och det är ideologier som kommer leda utvecklingen framåt.

#11d • Uppdaterat: 2020-01-23 23:19
EnannanRobban

AL, nu är du tillbaka i ditt översitteri - Skärp dig!

Vad är nödvändigt? Mat, tak över huvudet, mediciner och sjukvård, skolor, en bra gitarr och en lägereld.
Resten är det ingen som BEHÖVER.
Ingen behöver resa till Thailand, köpa nya kläder varje helg eller ny mobil för det kommit en ny modell, slänga 20% av maten de köper, renovera köket för vitt är Sååå ute eller eftersom det är ett bilforum, byta till SUV för att det verkar inne.
Allt detta är inte livskvalitet, det är en kortsiktig bedövning av en köphets och överkonsumtion som inte har något reellt värde.

#11e • Uppdaterat: 2020-01-24 02:24
John2008

Vargen, även om det ökade antal suvarna i världen och Sverige, bevisligen i sig ökar koldioxidutsläppen, spelar det ingen roll för oljan hade ändå omsatts på något annat sätt i världen. Minskar du själv dina växthusgasutsläpp spelar det heller ingen roll för någon annan släpper ändå ut dem istället. Dessutom blir du fattigare och får lägre levnadsstandard och det samma gäller på samhällsnivå. Så här är det enligt "expertis" här på ViB (men inget jag själv skriver under på). = ) ; )

Robban, jag håller med dig, men svaret du kommer få från "expertisen" här är att "hur bra det gick med planekonomi och då staten skulle bestämma vad fok skulle köpa, såg vi t ex i Sovjet och DDR".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.