Nästa artikel
Hallå alla bilister i vintermörkret – sätt på halvljuset!
Krönika

Hallå alla bilister i vintermörkret – sätt på halvljuset!

Publicerad 17 januari 2020
"Det är naturligtvis idiotiskt att utforma en lag på det här sättet."

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Under den mörka årstiden ser man dem lite varstans; nästan helt mörklagda bilister som dödsföraktande susar genom livet med enbart de små främre positionsljusen tända. Dessa förare ådrar sig en hel del uppmärksamhet och irritation från omgivningen.

Det märks om inte annat på mängden insändare, e-post och telefonsamtal vi får angående problemet.   

Bakgrunden är att det 2011 kom ett EU-direktiv om att alla bilar alltid skulle ha belysning tänd i fronten. De traditionella strålkastarna kompletterades med så kallade DRL-ljus (Daytime Running Lights). Flera studier hade kommit fram till att detta skulle öka synligheten gentemot övriga trafikanter och därmed minska risken för olyckor.

Problemet ur svenskt perspektiv är dock att vi haft vår egen halvljuslag ända sedan 1977 och att den i ett viktigt avseende övertrumfade EU:s motsvarighet – hos oss ingick det krav om att även bakljusen skulle vara tända. Den europiska lagstiftningen ersatte dock den svenska och därav kom det sig att ett antal bilmodellers bakljus kom att förbli släckta även när de främre DRL-ljusen lyste.

Det är naturligtvis idiotiskt att utforma en lagstiftning så. Det borde vara självklart för alla att det även är viktigt att synas bra för den trafik som kommer bakifrån. Med dagens energisnåla och långlivade LED-lampor finns det heller ingen rationell anledning att snåla på användningen. Men lagen finns där och nu är det upp till oss alla att göra det bästa av det hela.

Tyvärr finns det en grupp förare som inte har begripit att det är viktigt att lära sig hur bilens ljusreglage fungerar och vilket ljus som ska användas var. De mörklagda dödspiloterna tror säkert att såväl strålkastare som bakljus är tända på bilen de färdas i, men har aldrig tänkt på att verkligen se efter.

Därför vill jag börja det nya året med uppmaningen till mina medtrafikanter att ta några minuter till att läsa instruktionsboken och själv testa vad de olika lägena på ljusomkopplaren ger för effekt. Är du osäker så slå på halvljuset!     

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2020-01-18 16:29
GF

Min Fabia har automatisk halvljusomkopplare vred strömbrytare i vänster under instrumentbräda som visar ingen grön belysning är det avstängt halvljus och bakljus men bara fram med led parkeringsljus är på för ljus ute och sen börjar lite mörk ute då kom min bil automatisk grön belysning är på i vänster under instrumentbräda, halvljus och bakljus tändes utan att rör på vred. Jag har också automatisk helljusassistent och vid mötande trafik slocknar helljus.

#w • Uppdaterat: 2020-01-18 18:01
thulo

det är väl i första hand förarens brist på kunskap att bakljusen är mörka, oavsett bilmärke

#x • Uppdaterat: 2020-01-18 19:25
Axa

Problemet verkar dock vara vid vilken ljusnivå själva halvljuset tänds. Det verkar som en del märken kräver totalt mörker för att halvljuset ska gå på medan andra är känsligare och ljuset tänds redan vid mulet.

#y • Uppdaterat: 2020-01-18 19:51
Vorwärts

Glöm inte att slå av dimljusen samtidigt som ni sätter på halvljuset.

#z • Uppdaterat: 2020-01-19 12:52
1

Min tidigare kommentar har visat sig stämma, nästan enbart gubbagnäll här.

#110 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Axa: Du verkar vara en sån där liten eller stor paragrafryttare. Man som tror sig ha makt men ingen har. Det är ju inte latheten hos föraren utan biltillverkaren som inte utvecklat produkten pga kostnad.

#111 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Att skriva och ha åsikter om partiers syn på bensinpris skatter mm får moderatorn här att ibland gå i taket o radera per omgående, en märklig företeelse när moderatorn tydligen gillar porr som "Ammilessa" förespråkar. Trodde detta var en sajt för bilintresse, men kanske Vi Bilägare släpper igenom PORR.

#112 • Uppdaterat: 2020-01-20 11:47
Axa

Tucker
Ehm, att vara lite av paragrafryttare ligger ju i mitt dagliga arbete så det smittar säkert av sig även i banala diskussioner.
Jag tror absolut inte jag har någon makt att styra hur folk gör. Det är ju folk själva som väljer sitt eget beteende. Biltillverkare har med olika framgång, uppenbarligen, implementerat tekniken för DRL. Men det ligger ju ytterst på bilägaren att känna till hur det egna fordonet fungerar och inte varje gång någon försöker uppmärksamma problemet, tex genom helljusblink, bli förbannad, eller förvånad, för att man inte fattar varför folk gör så.

#113 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Axa Varför överhuvudtaget ingå i banala diskussioner. Lite över din värdighet kanske.

#114 • Uppdaterat: 2020-01-20 14:47
systembolaget

Hur svårt kan det vara att ställa ljusomkopplaren i "rätt" läge, känns som om många bilförare inte bemödar sej att läsa instruktionsboken med de mest elementära sakerna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.