Nästa artikel
Bilfrågan: Malmö–Stockholm på 0,2 l/mil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Malmö–Stockholm på 0,2 l/mil?

Publicerad 16 januari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Skulle vilja veta hur man mäter bränsleåtgången på hybrider." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Läste i nummer 8/2019 om en Volvo hybrid på över 300 hästkrafter som ni testade och den drog 0,2 liter per mil. Jag kör mellan Malmö och Stockholm en gång per vecka och det låter ju super att kunna köra denna sträcka på 0,2 liter milen med en bil på över 300 hästkrafter. Skulle vilja veta hur man mäter bränsleåtgången på hybrider. Stämmer detta säljer jag min BMW direkt.
Ronnie

Svar:
Det ”test” du hänvisar till var bara en första provkörning av V60 T8 Twin Engine, då inte tillfälle gavs att göra en egen mätning av bränsle/el-förbrukning. Den nya normen, WLTP, innebär att laddhybrider får mycket låg förbrukning och låga utsläpp. Den håller för de som inte kör längre än 4–5 mil och kanske några enstaka långkörningar. Men sedan spricker den. Vi Bilägare har beskrivit biltypens för- och nackdelar i ett test av tre laddhybrider i nr 1/2019. Med rätt körmönster, vilket inne- bär övervägande 4–5 mils körning och sedan laddning, når ägaren mycket låg användning av bensinmotorn. Fördelen är också att man med lite planering kan köra på el i stadsmiljö. Men med tanke på inköpspriset måste nog körsträckan på el med laddhybrider bli längre, annars blir snart helelektriska bilar ett bättre val.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Kör du laddhybrid och i så fall: vad har du för förbrukning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-01-16 17:27
Axa

På min arbetsplats finns ingen möjlighet till laddning. Några av kollegorna har laddhybrid vilket dock funkar bra då dom laddar nattligen hemmavid.

#m • Uppdaterat: 2020-01-16 18:08
Xtuz

@klarsynt
Förstår inte att vätgas skulle vara bättre än batteribil.
Det är ju en oerhörd slöseri med energi.

#n • Uppdaterat: 2020-01-16 19:01
L. Mäkinen

Jag har haft ett snitt på 3,05 liter per 100 km på de snart 11000 mil jag kört min laddhybrid. Eftersom det är en KIA startar motorn för att ge värme, men på sommaren händer det att man kommer över 300 mil innan man behöver tanka (40-45 liter). Det innebär inte att motorn aldrig är igång.

#o • Uppdaterat: 2020-01-16 19:24
Klarsynt

@Xtuz
Att tillverka det enorma batteriet är ett oerhört slöseri med energi. Att köra runt med många hundra kilo batteri är ett oerhört slöseri med energi. Men inte bara det: Det är också ett oerhört slöseri med jordens resurser. Se gärna Aftonbladets (samt CNN med fleras) artiklar om Blodsbatterier.

.

#p • Uppdaterat: 2020-01-16 21:39
Axa

Klarsynt
Ok att du är kritisk till elbilar pga hur batteriet tillverkas och det är energikrävande tillverkning där kanske mesta av energin kommer från fossila källor. Men i dagsläget är även vätgastekniken lika illa då den är minst lika energikrävande vid framställandet.

#q • Uppdaterat: 2020-01-19 22:09
snabb95

Hur kan man vid beräkning av CO2 utsläpp, skatt och bonus för ladd hybrider och elbilar räkna med att el-förbrukningen är CO2 fri?
Att bygga och underhålla kärnkraftverk, vattenkraftverk, vindkraftverk, värmekraftverk och kraftledningar sker som alla vet inte utan CO2 utsläpp. Varför fejkar man batteribilarnas fördelar?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.