Nästa artikel
Hälften av all bensin och diesel har okänt ursprung
Nyheter

Hälften av all bensin och diesel har okänt ursprung

Publicerad 8 augusti 2019 (uppdaterad 8 augusti 2019)
Så mycket som hälften av all bensin och diesel som säljs i Sverige har okänt ursprung. Nästa år sätts nya krav på drivmedelsbolagen.

Från och med den 1 maj 2020 kommer alla drivmedelsleverantörer i Sverige vara tvungna att ge information om drivmedlets klimatpåverkan, råvaror som använts och vilket ursprungslandet är. Informationen kommer att sättas upp i form av klisterlappar i direkt anslutning till pumparna, och gäller för såväl förnybara drivmedel som fossila. Men att deklarera exakt var fossila bränslen kommer från är inte alltid helt enkelt.  

I en intervju med TT berättar Per Östborn från Gröna Bilister att de nya kraven kan bli en utmaning för leverantörerna. 

– Bränslebolagen känner bara till ursprunget hos hälften av all fossil bensin och diesel de säljer. Råolja som köps in och raffineras i Sverige är spårbar och kommer till största delen från Ryssland, Nordsjön och Nigeria, men den andra halvan köps in som färdig produkt och där saknas system för att spåra råoljan tillbaka till källan.  

Han är positiv till förändringen och tror att det kan vara en väckarklocka för både konsumenter och leverantörer. 

– Vet leverantören inte var bensinen eller dieseln har sitt ursprung ska det också deklareras. Och jag tror inte att man vill att det ska stå "ursprung okänt" på en pump bredvid ett annat alternativ som tydligt deklarerar klimatpåverkan och ursprung. Det ser helt enkelt inte bra ut, säger han till TT. 

Diskutera: Tycker du att det är viktigt att veta var ditt drivmedel kommer ifrån? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-08-08 08:55
L. Mäkinen

Man vill ju inte att bensinen kommer från nåt område som drabbats av ofred eller andra oroligheter...

#2 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:12
1

Märkligt med de som kallar batterier för blodsbatterier när de faktiskt bör veta vad som hänt och fortfarande händer vid framställande av olja.

#3 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:21
Styrbjörn

Vem bryr sig? Jag dricker inte bensin.

#4 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:25
Reverend Benny

På tiden, vi har höga krav och vet var varenda komponent i en bil är tillverkad och hur den är tillverkad.
Men vi har haft noll koll på ursprunget på det som ger energi att föra bilen framåt. (förutom Biogas, HVO, Etanol och El då).

Det är intressant hur vi ibland ställer höga krav på vissa saker men helt glömmer av andra.
Undrar hur detta kommer påverka bensinpriset?

#5 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:34
Klarsynt

Det borde stå på blodsbatterierna var alla de blodsbesudlade metallerna med mera i dem kommer ifrån - och huruvida barn, djur, miljö och så vidare har lidit vid framställningen och brytningen.
Vidare kan man tänka sig en text på laddstationer var elen kommer ifrån, om den är inhemsk eller importerad från kolenergi i Tyskland, Polen med mera (via det nätverk som alla länder i Europa och Ryssland är sammanlänkade i). Elbil = kolbil. 

.

#6 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:39
Reverend Benny

@Klarsynt
De flesta laddstationer redovisar var elen kommer ifrån och om det inte står specifikt så går det att gå in och läsa på hemsidan där det redovisas

#7 • Uppdaterat: 2019-08-08 09:43
Klarsynt

@Reverend Benny
Dessvärre gör det inte det. När svensk elförbrukning når toppar så importeras el in i våra nät från utlandet. Denna el är till stor del tillverkad av kol. Ju mer vi förbrukar ju mer importerar vi. All ökad förbrukning (såsom övergång till el från t ex diesel) måste täckas av ökad kolel. Detta anges inte när så sker. Det hade nog öppnat ögonen för miljömupparna på söder om de laddar och det plötsligt står på en digital skylt: "Nu strömmar det in el tillverkad av skifferolja från Estland". 

.

#8 • Uppdaterat: 2019-08-08 10:00
Reverend Benny

@Klarsynt, kanske hade varit en poäng med en sådan skylt, helst då i kombination med en digital skylt på bensinstationen där det står att "denna diesel är framställd från skifferolja från ställe x" när man nu fått koll på var oljan kommer ifrån vill säga.

#9 • Uppdaterat: 2019-08-08 10:08
Klarsynt

@Reverend Benny

Ja, helt klart. Redovisas det ena drivmedlet så skall det andra också redovisas.

.

#a • Uppdaterat: 2019-08-08 11:33
Axa

Bra. Kan man ju bojkotta amerikansk olja...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.