Nästa artikel
Brittiska biltillverkare varnar premiärministern
Nyheter

Brittiska biltillverkare varnar premiärministern

Publicerad 31 juli 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen SMMT till premiärministern för att larma om vilka följder ett avtalslös Brexit kan leda till.
Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson är på väg mot ett avtalslöst Brexit som sänker pundet och skrämmer brittisk bilindustri. I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) till den nytillträdda premiärministern och varnar honom för vilka konsekvenser ett avtalslös Brexit kan leda till.

”Vi är väldigt integrerade med Europa och ett avtalslös Brexit skulle leda till enorma taxor och distributionskostnader som kan hota både produktionen så väl som internationella investerares tro på Storbritannien”, skriver SMMT:s chef Mike Hawkes i brevet.

Om Storbritannien lämnar EU utan att ha något utträdesavtal på plats, en så kallad ”no-deal” Brexit, eller ”avtalslöst” Brexit får det stora konsekvenser. Storbritannien går över en natt från att vara en del av den inre marknaden, till att räknas som ett ”tredje land” som handlar med EU enligt de WTO-regler som gäller för länder utanför EU. 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-07-31 20:47
Pi

Shogun - men Turkiet finns ju fortfarande kvar som Toyota-tillverkare inom Europa...:)

#m • Uppdaterat: 2019-07-31 21:49
Axa

Darrow
Visst, mer självbestämmande är väl ett argument för Brexit. Men om företagen flyr och ekonomin kraschar så vet jag inte om självbestämmandet är så mycket värt.
Vad gäller USA så skulle jag ta ta det med en nypa salt att det blir någon draghjälp. USAs ekonomi har gått väldigt starkt i 10 år och någongång lär bubblan spricka. Därtill har USA skapat sig enormt budgetunderskott och skulder samt ligger i handelskrig med i princip alla viktiga handelspartners.

Det ”högt” värderade självbestämmandet kommer att krympa UK till England som en bitter minoritet. Utöver Nordirland och Skottland har nu till och med Wales har aviserat en eventuell framtida självständighet då EU ses fördelaktigt.

#n • Uppdaterat: 2019-07-31 22:05
L. Mäkinen

Not so Great Britain...
Det kanske heter United Kingston.

#o • Uppdaterat: 2019-07-31 22:18
Raphael

Saabnisse, i omröstningen så var England och Wales för Brexit medan Skottland och Nordirland var emot.

#p • Uppdaterat: 2019-07-31 22:31
Raphael

Darrow, Sverige har gynnats av EU genom högre tillväxt, mer export och bättre sysselsättning och ekonomi än om vi hade stått utanför EU. EU har gynnat svenska företag och svenska medborgare och har mildrat effekterna av finanskrisen och nedgången i världsekonomin. Utan EU hade läget varit mycket värre. Och nu går Sveriges ekonomi bra sedan flera år, kornbodarna är fyllda.

Swexit förespråkarna brukar hänvisa till Norge, men de glömmer eller bortser från att Norge har olja och den som har olja har makt. Det är Norges olja som gjort att de överlevt utan EU. Sverige har inget liknande utan vi är beroende av de fördelar som EU ger som gemensam marknad och fri rörlighet av människor och kapital.

Storbritannien förlorar nu sin plats som finansiellt centrum. Bankerna har redan lämnat London och flyttat huvudkontoren till Hamburg. Bilfabriker har aviserat stängning, Nissan och Honda flyttar produktion till Japan. PSA har sagt att de är beredda att stänga ner Vauxhall och sparka 1 000 personer i Storbritannien vid en hård Brexit. Storbritanniens jordbrukare riskerar försämrade exportmöjligheter.

Storbritanniens största handelspartner är EU. De som räknar med att Trump kommer fixa en deal med Storbritannien missar att Amerikanarna kanske inte har intresse av att köpa brittiskt, och brittiska medborgare kanske inte har intresse av att köpa amerikanskt?!

Sannolikheten är nu mycket stor att Storbritannien spricker. Skottland går sin egen väg och lämnar unionen för att vara kvar i EU. Nordirland lämnar unionen och Irland blir enat. Kvar av Storbritannien blir England och Wales.

Johnson kan bli Storbritanniens sista premiärminister och Englands första. Han kommer bli historisk som mannen som splittrade unionen. Det blir hans eftermäle till världen.

#q • Uppdaterat: 2019-07-31 22:48
40-talisten

Engelsmän gillar inte utlänningar, typ polska rörmokare som kommer och tar deras jobb. Lägg till det självbilden av ett ännu existerande imperium, plus att de ensamma besegrade nazityskland. Dimma över Engelska kanalen, kontinenten isolerad... Ja, ni fattar...

#r • Uppdaterat: 2019-07-31 23:16
galax9

Jag tror att effekterna av Brexit är överdrivna. Säkert tillfälliga störningar men lösningar hittas nog. Finns det pengar att tjäna så finns det alltid lösningar. I annat fall kanske det är bra nog ändå.
Inget att hetsa upp sig för med andra ord.
Blir intressant att se i vilket fall.

#s • Uppdaterat: 2019-07-31 23:17
Bo Håkansson

Raphael
Lustigt att du säger att Sverige går bra. Idag på nyheterna kom nya siffror från konjunkturinstitutet - det går neråt sista halvåret. Man varnar nu för problem - och riksbanken har ju inget räntevapen att ta till. Tyskland har redan fått problem och EU varnar nu för sjunkande tillväxt i hela Europa. Fler saker vi kan tacka Trump för.....

#t • Uppdaterat: 2019-07-31 23:44
Reverend Benny

Det många glömmer (och som britterna själva verkar glömt) är att man bara kan röra sig fritt inom schengenländerna. Britterna har alltså en gränskontroll och har alltid haft det då dom inte är en del av schengen.
Du kommer aldrig in i Storbritanien utan ett pass.

#u • Uppdaterat: 2019-08-01 00:34
Axa

Galax
Konsekvensanalyser har genomförts och allt tyder på att det blir negativa konsekvenser på både kort och lång sikt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.