Nästa artikel
Brittiska biltillverkare varnar premiärministern
Nyheter

Brittiska biltillverkare varnar premiärministern

Publicerad 31 juli 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen SMMT till premiärministern för att larma om vilka följder ett avtalslös Brexit kan leda till.
Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson är på väg mot ett avtalslöst Brexit som sänker pundet och skrämmer brittisk bilindustri. I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) till den nytillträdda premiärministern och varnar honom för vilka konsekvenser ett avtalslös Brexit kan leda till.

”Vi är väldigt integrerade med Europa och ett avtalslös Brexit skulle leda till enorma taxor och distributionskostnader som kan hota både produktionen så väl som internationella investerares tro på Storbritannien”, skriver SMMT:s chef Mike Hawkes i brevet.

Om Storbritannien lämnar EU utan att ha något utträdesavtal på plats, en så kallad ”no-deal” Brexit, eller ”avtalslöst” Brexit får det stora konsekvenser. Storbritannien går över en natt från att vara en del av den inre marknaden, till att räknas som ett ”tredje land” som handlar med EU enligt de WTO-regler som gäller för länder utanför EU. 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-07-31 13:14
Lasse L-on

Här till en artikel i Car om bilindustrin i Storbritannien https://www.carmagazine.co.uk/car-news/industry-news/brexit/

#c • Uppdaterat: 2019-07-31 15:11
Axa

Lasse
Och det gäller ju inte bara bilindustrin...

Jag ser gärna att UK är kvar i EU men som det är nu har de målat in sig i ett hörn och grävt sin egen grav på en å samma gång...

#d • Uppdaterat: 2019-07-31 15:51
Raphael

Brexit är inte flyktingars fel! Det har länge funnits ett motstånd i Storbritannien mot EU, det finns flera anledningar till det. EU beskylls för nedmonteringen av den brittiska industrin. Och så har Storbritannien fortf drömmar om att återupprätta imperiet. Johnson har lyckats kapitalisera på detta motstånd. Och kännetecknande för honom är att han tycker om att lova allt till alla. Det är ju ett säkert sätt att få makt, men inte smart i ett långsiktigt perspektiv.

#e • Uppdaterat: 2019-07-31 15:58
Leif R

Den karlen till Premiärminister är skvatt galen, han blir inte långvarig, om han nu inte tager sitt förnuft till fånga !

#f • Uppdaterat: 2019-07-31 16:07
saabnisse

Även i Wales har man flaggat för ett utträde ur gemenskapen för att få stanna i EU.
All begynnande separatism kan få förskräckliga konsekvenser, inbördeskrig har ju inte varit ovanligt på de här öarna, historiskt sett.
Det var ju väldigt jämnt i EU-omröstningen och kanske det vore dags med ännu en omröstning, nu när folk börjar se problemen med sitt tidigare val.

#g • Uppdaterat: 2019-07-31 17:19
Världens vackraste man

Jag brukar få samma frisyr som Boris när jag varit ute och cyklat.

#h • Uppdaterat: 2019-07-31 18:16
40-talisten

En effekt av brexit-kaoset, är att högljudda förespråkare för "Sverige ut ur EU" numera är rätt tystlåtna...

#i • Uppdaterat: 2019-07-31 19:09
Arne Nilsson1

Jag för min del avstår från att kommentera Brexit. Om tre månader vet vi hur det går eftersom Boris lovat att UK ska ut ur EU sista oktober. Champagnen står på kylning.

#j • Uppdaterat: 2019-07-31 20:08
Darrow

Allvarligt talat, Storbritannien lämnar för att kunna bestämma över sig själva och sina gränser. Ekonomi är sekundärt.
Jag tror de kommer gå lysande även ekonomiskt trots No deal brexit.
De kommer direkt få mycket stor draghjälp av USA, som går alldeles lysande.
Sverige är med i EU, mindre export, mindre investeringar, mindre sysselsatta. Så vad är det för risk att gå ur EU? Det är snarare en chans.

#k • Uppdaterat: 2019-07-31 20:29
L. Mäkinen

I mitt yrke ser jag nyttan av EU hela dagarna. Vi importerar och exporterar från och till stora delar av världen och smidigheten inom unionen är enorm. Det är lika enkelt att handla med Kaunas som med Årjäng. Till Norge är det lika mycket krångel som till Kina eller Mexico.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.