Nästa artikel
”Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat”
Nyheter

”Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat”

Publicerad 30 juli 2019 (uppdaterad 30 juli 2019)
Polisen i nordvästra Skåne är trötta på bilister som varnar varandra inför kommande trafikkontroller. I ett Facebookinlägg ryter de till och förklarar farorna med detta.
Det har länge varit ett debatterat ämne om man som bilist bör varna andra trafikanter om kommande trafikkontroller genom att blinka med helljusen. Polisen i nordvästra Skåne är nu trötta på detta och informerar om varför en sådan aktion kan få förödande konsekvenser.

Så här skriver de i ett Facebookinlägg:

”När patrullerna står vid sina trafikkontroller så har en hel del trafikanter det dåliga omdömet att "blinka" med lamporna för att varna andra trafikanter för våra trafikkontroller.
Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat.
Den du varnar kan nämligen vara:

Utan körkort
Vårdslös i trafiken på ett livsfarligt sätt
Rattfull
Efterlyst
Precis länsat ditt hem/företag på värdeföremål
Precis olagligt frihetsberövat någon i sin bil
Precis stulit bilen
Terrorist
Kriminell i annat avseende
Inte har rätt att vara i Sverige

...plus en uppsjö anledningar till. Varför vill du, (som blinkar), hjälpa sådana individer att undvika våra trafikkontroller?

Nej, det finns faktiskt inget vettigt svar. 
Sluta. 
Genast.
Tack på förhand!”

Inlägget har i skrivande stund frått 1 400 likes och delats över 1 000 gånger.

Diskutera: Brukar du varna andra trafikanter för kommande trafikkontroller?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-07-30 17:53
Farbror Blå

Arne med flera..Pinnjakten är för kännedom skrotad för flera år sedan. Det finns fortfarande vissa kvoter som Polismyndigheten är ålagd av EU att genomföra, som t.ex. kontroller av farligt gods och kontroller av tunga fordon. Görs inte detta så kan EU utdöma vite. Antal hastighetskontroller, antal utfärdade ordningsböter eller antal utandningsprover finns inte längre. De statistikförs dock för att visa vad som görs, men ingen polis får mig veterligen mer i lönekuvertet för att hen blåst si eller så många.

#m • Uppdaterat: 2019-07-30 18:42
Eric Downing

I närhet till där jag bor finns en sträcka på 500 meter av vägen vars vägbana är minst 7 meter bred. På vardera sidan av vägbanan finns fria siktytor med c:a 15 meters bredd. På grund av att maken är lerig så innebär tunga fordon som bussar och lastbilar att marken gungar en aning, och därför är fartgränsen satt till 30 km/tim. För ALLA fordon.
På denna sträcka förekommer polisens fartkontroller ofta.
Så länge myndigheter och polis medvetet väljer sådana platser för hastighetskontroller så får de finna sig i att bilisterna varnar varandra för denna idioti.

#n • Uppdaterat: 2019-07-30 19:21
Bo Håkansson

Eric Downing
Synd att din ”make” är så lerig....

#o • Uppdaterat: 2019-07-30 20:28
Elbilisten

Det finns olika sätt att hjälpa de bilförare som inte klarar en kontroll att slippa undan med deras brott. "Skyddande av brottsling" är kanske den juridiska termen. Vid en kontroll i Norge filmade man de som blinkade. Det var kanske något att testa även i Sverige?

https://www.dagbladet.no/video/politiet-sa-rodt-etter-dette/BFtIk7u9

#p • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Varna andra bilister att polisen har en kontroll?

De enda som gör det är de med en egen liten kriminell agenda, vi pratar kanske inte förhärdade bankrånare direkt utan mer vanliga ängsliga Svenssons som anser att hastighetsbegränsningar mest är ett irritationsmoment och något man ska kunna strunta i utan att få böter för tilltaget.

Alltså de som inte vill stå för vad de gör utan hellre skyller på poliser, politiker och pinnjakter.

Att varna andra är alltså en väg att försvara sitt eget lilla medelsvenssonska uppror, att söka en sorts samhörighet med några förhoppningsvis likasinnade, dock på ett väldigt sorgligt sätt.

#q • Uppdaterat: 2019-07-30 20:58
Svenne60

Det är inte polisens fel att hastighetsgränserna är på tok för lågt satta på sina håll, men klart att man blir irriterad av tokiga hastighetskontroller som inte har det minsta med trafiksäkerhet att göra, utan syftar endast till att plocka folk på pengar, varpå viljan att varna andra ökar

#r • Uppdaterat: 2019-07-30 21:28
Henrik M

Svenne: Eller så är det inte bara "tokiga hastighetskontroller" utan att sätt för dem att finnas där ute och när de ändå är där, stanna det som med ser misstänksamt ut, eller som vi vart inne på tidigare, att de när de stannar en fortkörare visar sig vara nåt mer galet.....
Sen att sitta och reta sig på hastighetsgränserna, mår du bättre av det? Nej,troligtvis inte...finn dig i dem, slappna av, på med farthållaren och bli lite harmonisk istället.....

#s • Uppdaterat: 2019-07-30 22:14
mso 1000

En blinkning och du kanske varnar alkoholisten som nästa kväll kör ihjäl din egen dotter på samma väg.

#t • Uppdaterat: 2019-07-30 22:52
Axa

Aldrig.
Det har hänt att andra har varnat och då har man sett bilar som snabbt svänger av eller vänder. Hur fan tänker man då när man är den som blinkar?
Jag tycker det behövs fler kontroller, och skulle jag själv åka dit för fortkörning så tar jag den smällen, det är ju jag som valt att köra fort.

Edit,
Det enda jag blinkar för är ifall vilt har siktats vid vägen, en olycka eller liknande, ifall mötande inte har rätt belysning

#u • Uppdaterat: 2019-07-31 02:55
Villevalle

Ett jävla oskick att varna. Lägg av.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.