Nästa artikel
Bilfrågan: Nödbroms utan anledning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Nödbroms utan anledning?

Publicerad 5 juli 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”Min V70 nödbromsar varje gång jag kör i den omskrivna kurvan på Essingeleden. Varför finns ingen lösning på detta problem?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min Volvo V70 från 2016 nödbromsar varje gång jag kör i den omskrivna kurvan på Essingeleden. Med tanke på att många bilar håller väldigt kort avstånd till framförvarande är det alltid mycket obehagligt. Bakomvarande bil blir ju också överraskad då min bils bromsljus börjar blinka. Jag sitter alltid med foten på gasen när jag kör där men det är inte alltid jag hinner ge gas innan bromsningen sker. 
Jag har haft min bil inlämnad vid ett flertal tillfällen utan resultat. Min bil kan inte vara den enda Volvo i Stockholmsområdet som fortfarande har detta problem men det tystas ner av Volvo. För dem är ju säkerheten en stor grej så detta är inget de vill tala om. 
Varför finns ingen lösning på detta problem? Har ni på Vi Bilägare hört något om detta?
CG

Svar:
Volvos system för autobroms, City Safety, styrs av kamera och laser, som med all rådande teknik, i vissa speciella fall kan ha sina begränsningar. Det beskrivs i instruktionsboken under rubriken City Safety, kollisionsvarning, ACC, adaptiv fartkontroll. Systemet kan till exempel påverkas av starkt solljus, reflexer, snö, is, smuts, otydliga markeringar med mera.
Som bilägare kan man ändra känsligheten på varningssavståndet för kollisionsvarningen, genom att välja Lång, Normal eller Kort, i bilens menysystem. Man kan också helt stänga av varningsljudet, vilket är möjligt i den bil som frågeställaren har, och endast få den visuella varningen. Man kan också prova att avaktivera den adaptiva fartkontrollen för att se om bilen då uppför sig annorlunda.
Vi förstår att det kan upplevas obehagligt om bilen skulle autobromsa utan synbar anledning. Volvo har dock inte har några rapporter om incidenter eller olyckor. Generellt har City Safety kraftigt mildrat eller helt lyckats undvika olyckor sedan det infördes som standard i alla Volvobilar 2008. Det har sänkt försäkringspremien för bilägarna och numera är det ett villkor från Euro NCAP att alla bilar ska ha autobroms, minst som tillval, rekommenderat som standard, för att få ett högre krockbetyg. Volvo arbetar kontinuerligt på att förbättra systemet för autobroms och har utvecklat det för varje ny generation bilar. Genom att själv gasa i den situation du nämner tar du som förare över kommandot. Det är alltid föraren som slutgiltigt bestämmer.
Annika Bjerstaf, Volvo Car Sverige

Diskutera: Har du varit med om något liknande som frågeställaren beskriver?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Ja du MSO, do fortsätter prompt hävda att ALLA som inte har adaptiv farthållare, så som du har, pendlar nått enormt i hastighet.
Visst finns det någon som för det, men väldigt långt ifrån alla.

#m • Uppdaterat: 2019-07-06 11:19
mso 1000

Helt ärligt Guran så tror jag att det är när ålderns höst kommer det är störst behov av alla dessa säkerhetssystem som parkeringssensorer, frontradar, backkamera, adaptiv farthållare etc etc.
stora skärmar med fullfunktion utan en enda extern knapp är inget att sukta efter när man blir 80+.

#n • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Håller med dig till 100% MSO, när sinnenas förmåga avtar så vill jag tro att systemen verkligen kommer till sin rätt, borde även vara en funktion som tydligt indikerar att det nog är dags att sluta köra bil och lämna in körkortet.
En seniorbil med en skylt bak, ”Här kommer en senior” autonom körning till Konsum och ett reglage för temperatur och två till radion ett som växlar mellan P1 och P4 och det andra till volymen hög/jättehög :) (obs viss ironi kan förekomma i inlägget)

#o • Uppdaterat: 2019-07-07 09:14
A.L

Och ändå är det inte äldre och försiktiga förare som är inblandade i flest olyckor utan unga och orutinerade som dessutom överskattar sin förmåga.

Just det senare är fortfarande den vanligaste faktorn bakom många olyckor. Män (för det är oftast män) som tycker de kör bättre än alla andra, som kör långt utanför systembegränsningarna och därtill påverkade av alkohol.

Men även i denna grupp hjälper preventiva system. Framförallt ESP (förutsatt att det inte kan kopplas ur) torde vata extra verksamt där.

MVH AL

#p • Uppdaterat: 2019-07-07 09:17
A.L

Angående nämnd kurva har jag kört genom den hundratals gånger med olika Volvobilar. Har aldrig stött på problemet.

Så jag vet inte riktigt hur detta skall kunna åtgärdas utan mer ingående kördata från det specifika fordonet och föraren.

MVH AL

#q • Uppdaterat: 2019-07-07 21:09
Axa

AL
Det stämmer inte riktigt. 2018 så var det 120 stycken i åldern 65+ som dog av bilolycka.
Att jämföra med åldersgrupperna,
18-19: 12 st
20-24: 18 st
25-34: 35 st

När det gäller skadade så klarar sig äldre något bättre än yngre.

Jag skulle tro att äldre dör just pga ålder. De ser helt enkelt inte, kan ej bedöma avstånd och reagerar för långsamt. Verkar inte spela någon roll hur försiktiga dom är.
Nu var det iofs lite gissningar men det skulle inte förvåna mig heller om det för äldre är vanligast att dem dör i olycka vid korsning eller utfart.

#r • Uppdaterat: 2019-07-07 21:43
A.L

Axa. För att jämföra måste du väga in trafikarbetet. Annars blir det tokigt.

Kolla hos Trafa, VTI och Trafikverket djupstudier. Där har du data.

Det är sant att det finns en högre dödsrisk i intervallet +75 år. Men den beror inte på att +75 överskattar sin förmåga utan snarare på att en äldre persons anatomi inte klarar en krasch. Man tål helt enkelt de negativa g-krafterna sämre ju äldre man blir. Skillnaderna är till och med större än vad vi först trodde, framförallt med avsikt på inre blödningar och benbrott (de som klassas som en allvarlig skada).

MVH AL

#s • Uppdaterat: 2019-07-07 21:50
Axa

AL
Trafikarbetet? Som i att den äldre åldersgruppen tillrättalägger mer mil i bil än den yngre gruppen?

#t • Uppdaterat: 2019-07-07 22:28
A.L

Axa. Det är som jag skrev det relevanta jämförelsemåttet.

Men det finns en högre risk även hos äldre och korsningar är precis som du är inne på en faktor. Men orsakenilla avvikelsen skiljer sig åt mellan grupperna.

MVH AL

#u • Uppdaterat: 2019-07-07 22:57
Axa

AL
”Bland omkomna skyddade trafikanter är skillnaderna mellan åldersgrupper inte så stor, men sett över mätperioden verkar det som att åldersgruppen 65 år och äldre utgör en allt större del av de omkomna.”

”Andelen personer över 75 år har legat mellan 8 och 9 procent från 1996 och framåt. Både andel och antal har dock ökat de senaste åren och befolkningsprognoser från SCB visar att gruppen kommer att utgöra cirka 9,6 procent av befolkningen år 2020. Den åldersgrupp som har högst risk att omkomma kommer alltså att öka de närmaste åren, vilket kan leda till ett ökat antal trafikdödade. Gruppen 18–24 år, som också har relativt hög risk, kommer dock att minska, vilket kan kompensera något för den ökande andelen äldre.”

Trafikverket

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.