Nästa artikel
Varannan ny bil i Norge går på el
Nyheter

Varannan ny bil i Norge går på el

Publicerad 2 juli 2019 (uppdaterad 3 juli 2019)
Tesla Model 3 är populär i Norge.
Nästan hälften av alla nya bilar i grannlandet Norge är eldrivna. Tesla säljer bäst.
Till år 2025 är det tänkt att Norge ska ha en 100 procent fossilfri nybilsförsäljning. Men redan nu kan man säga att de är på god väg mot målet. I juni uppgick de rena elbilarnas andel av nybilsmarknaden till drygt 48 procent, och under första halvåret 45 procent. Detta visar statistik från branschorganisationen OFV.

Störst är Tesla som med en marknadsandel på 16 procent hittills i är landets största märke. Tesla Model 3 säljs i nästan dubbelt så många exemplar som VW Golf som är nummer två på listan.

Under juni har fossilbilar backat till 16 procent för bensin och 13,5 procent för diesel. Tidigare har laddbara bilar haft runt 50 procent av marknadsandelarna, men nu tar alltså de rena elbilarna marknadsandelar även från hybriderna.

Diskutera: Varför tror du att elbilsförsäljningen går bra i Norge?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Villevalle #14
Skulle rekommendera du tar en tur till norsk fjällen så får du se. Kryllar av elbilar.
Inga problem då laddinfrastrukturen är bra utbyggd. Eller så kör dom laddhybrid Volvos T8 modeller t.ex är väl dom som institut sett säljs av V90, XC60 och XC90.
Men som alltid ett antagande baserat på gammal fakta på hur det var ocv hur diskussionerna gick även i Norge innan laddinfrastruktur och elbilarnas räckvidd ökat rejält senaste åren. Kanske ett befogat antagande för fem år sedan, men inte i dag.

#m • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Klarsynt #19
Vara för att upplysa dig om något du tydligen inte vet utan bara har fått för dig.
Det finns inga billiga begagnade elbilar i Norge. Däremot billigare, än i Sverige nya, och nästan lika dyra begagnade.
Men däremot har vissa mindre nogräknade Svenska bolag funnit en luckrativ marknad att inkassera 60.000kr och sedan dyrt sälja bilen till Norge.

#n • Uppdaterat: 2019-07-05 21:31
Henrik M

Klarsynt: Faktan på att svenska Leasingbolag har satt detta i system? Eller menar du att något enstaka leasingbolag har hittat ett kryphål att göra såhär?
Alla de leasingbolag som jag vet om som folk/företag har leasat elbil genom låter tvärtom Miljöbonusen på 60.000 kr gå tillbaks till leasingtagaren genom att de efter 6 månader sänker leasingkostnaden med dessa pengar utslaget på resterande månader av leasingen. Med andra ord i mitt fall så sjunker leasingavgiften med 2000 kr per månad från månad 7-36.
Så leasingföretaget får ingen vinst alls av detta.
Så vilken fakta har du? Vilket/vilka leasinggivare gör detta? Kan du länka till vart du läst att detta är nåt stort som sker systematiskt på ett sätt att det utarmar bidraget i stort som staten ger? Länk till en artikel med källhänvisning såklart.
Självklart tror jag på att det kan ha hänt, men jag tror verkligen inte det sker systematiskt i stor skala så att det som du skriver rör sig om massa miljoner......

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.