Nästa artikel
Ny EU-lag: Elbilar måste låta
Nyheter

Ny EU-lag: Elbilar måste låta

Publicerad 3 juli 2019
Den nya lagen kräver att elbilar och hybrider ska vara utrustade med ett akustiskt fordonsvarningssystem. På så sätt ska trafikanter lättare kunna uppmärksamma bilarna.
En ut av elbilens fördelar har för många varit att slippa ett högt moroljud under körning. Men det låga ljudet kan också vara svårare för fotgängare att uppmärksamma.

En undersökning gjord av brittiska institutet för synnedsatta visar att det är 40 procent högre risk för fotgängare att bli påkörd av en elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor. Därför ska nu EU få bilarna att låta.

Den 1 juli börjar EU-förordning (EU 540/2014) att gälla som säger att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa ska vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) som ska sända ut ljud när bilen är i rörelse. 

Kravet gäller för nya bilar som säljs från den 1 juli 2021. Fordon som får typgodkännande efter 1 juli 2019 måste dock ha utrustningen monterad vilket kan innebära eftermontering i visa fall.

Bilarna måste låta när de kör under 20 km/h. I högre hastigheter bedöms däcken ge ifrån sig tillräckligt med ljud för att göra omgivningen uppmärksam på bilens närvaro. Funktionen behöver inte vara på om bilen är av hybridtyp och för tillfället körs med förbränningsmotorn.

Diskutera: Vad tycker du om den nya lagen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-07-04 10:38
EnannanRobban

Jo, man märker ju elbilar senare i lågfartsområden eftersom i än man är van att bilar låter, men samtidigt så tänk en stad med bilar, bussar och lastbilar, men ändå inte med en massa ljud... Dags att folk som går eller cyklar börjar intressera sig om sin omgivning, inte bara vad som är i lurarna eller på telefonens skärm...

#c • Uppdaterat: 2019-07-04 11:07
Kanske

När bilar började användas så krävdes det att en person gick före och varnade. Nu är cirkeln sluten!

För att öka säkerheten krävs också att alla barnvagnar, cyklar, sparkcyklar, gående, stillastående osv. förses med lämplig ljudsignal. Extra viktigt att politikerna får en hög och tydlig varningstuta permanent fastsatt mitt på huvudet.

Eftersom ljudet, avsaknaden av densamma, är ett problem för en del så borde även avsaknaden av synligheten innebära ett annat problem. Därmed kräver vi i rättvisans namn att alla fordon skall skicka ut kraftigt blixtljus i alla riktningar.

#d • Uppdaterat: 2019-07-04 12:46
hultarn

Inte alls en dum regel. Elbilar är väldigt tysta i låga farter, och en del bilar har redan nu varningsljud, t.ex. Zoe.
Den låter lite "Star wars" i låga farter (går att stänga av för den som inte inte vill höras)
https://www.youtube.com/watch?v=8RjUv1NJxnI

#e • Uppdaterat: 2019-07-04 14:25
lallolu

Fel inlägg

#f • Uppdaterat: 2019-07-04 14:28
40-talisten

En del bilar med sportiga ambitioner har ju redan syntetiskt motorljud till kupén. Det vore väl enkelt att även leda detta ljud mot fotgängare och cyklister...

#g • Uppdaterat: 2019-07-04 16:58
Hn

I England för 150 år sedan skulle någon gå framför bilen och vifta med en röd flagga. Kanske dags att återuppliva detta? 20 km/h är ca 5-6 m/s så det räcker med en inhyrd joggare framför som tjoar lite. Klockrent för arbetssökande!

#h • Uppdaterat: 2019-07-04 17:07
lugne@solhagen.se

Det står i artikeln att det är 40 procent högre risk för fotgängare att bli påkörda av en elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor. Jag undrar i mitt stilla sinne hur mycket högre risk en döv löper jämfört med en hörande att bli påkörd av vilket fordon som helst. Det lär finnas en tumregel för fotgängare som går ut på att de ska se sig om åt båda håll ifall något farligt närmar sig innan de ger sig ut i en körbana.

#i • Uppdaterat: 2019-07-04 18:26
Erkka

Ni som tycker det är en dålig idé har nog inte småbarn.

Jag är livrädd å barnens vägar när dom är ute o leker, då grannarna backar med sina elbilar.
Har själv funderat varför det inte var lag redan på syntetiskt ljud.

#j • Uppdaterat: 2019-07-04 19:11
Bilräven

Erkka
Uppfostra dina barn att inte leka där fordon, tex bilar, får köra. Annars är det upp till dig, som förälder, att vaka över dina barn och ta bort dem från faror (som bilar). Inte tvärt om.
Mvh,
5 barns pappa

#k • Uppdaterat: 2019-07-05 10:19
Farbror Blå

Bilräven-om det stämmer att du har 5 barn skulle det vara intressant att veta i vilken trafikmiljö dina barn vistas i och hur du lyckats uppfostra dina barn så exemplarisk. Bra med tips. Man kan väl ändå inte förvänta sig av en 5-barnsförälder att ha stenkoll på sina barns förehavanden i trafiken hela tiden, eller?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.