Nästa artikel
Rosttest: Toyota Corolla (2019)
Rost

Rosttest: Toyota Corolla (2019)

Publicerad 1 juli 2019
Toyota Corolla.
Blästringsrisk i motorhuvens framkant och på dörrarna som är dåligt inpassade. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Corolla är till största del en plåtkonstruktion bortsett från tvärbalkarna, kardantunneln och motorhuven som är av aluminium och bakluckan av plast. Filtinnerskärmar i hjulhus fram och bak. Den nedåtvända tröskelskarven är inte tätad.

Avgassystem av stål. Rostskyddsbehandling i tröskeln men ingen annanstans bortsett från en gnutta vax i vissa hålrum. Blästringsrisk i motorhuvens framkant och på dörrarna som är dåligt inpassade.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Kriterier för bedömningen:t

Material: Upphängningar av aluminium och karossdelar av aluminium eller plast ger plus i kanten. Så länge materialet enbart består av stål finns alltid rostrisk. Aluminium kan vid galvanisk korrosion ge så kallad vitrost.
Design: Konstruktioner med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar desto bättre. Stänkskydd för att förhindra blästring är också en del i bedömningen.
Rostskyddsmedel: Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrum och skarvar ses som en bra gardering.
Tätning: Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt: Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisnivå: Rostskyddsbetygen sätts i relation till den pris- och storleksklass som granskad bil tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisnivå som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-07-02 23:34
A.L

Tobo: Det är inte svenska förhållanden som jag redovisar utan Norska. Och det är inte enbart utskrotningen som är av intresse, utan åldersfördelningen hos den population som fortfarande lever vidare.

Och då hittar jag inget stöd för att Toyota skeppas iväg till Afrika i högre utsträckning än andra - vilket f.ö inte räknas som skrotning utan export. Det är och förblir en på tok för osannolik invändning mot resultatet som sådant.

Den som återstår är att konstatera att Toyota inte håller lika länge som Mercedes, Volvo, Opel eller Mazda, i alla fall inte i genomsnitt.

MVH AL

#m • Uppdaterat: 2019-07-03 11:28
Simon no1

Inte det minsta förvånad, Toyota har alltid fått låga betyg i dessa prognoser, att de sen ibland har fått höja betyget i efterhand då de faktiskt visat sig rosta mycket mindre än vad som förutspåtts har hänt, så hur mycket ska man tro på dessa bedömningar?

Bilar på 70 talet kunde ha hål rakt igenom skärmen efter 3 år, idag lämnas 12 års garanti så något är annorlunda, eftersom VIB hävdar att det saknas rostskydd så ska det alltså i så fall vara genomrostat på 3 år, knappast troligt om Toyota nu plötsligt inte har gjort världens misstag

Så något i dessa bedömningar är förmodligen väldigt fel, förr körde ju Toyota med sin egna plåt men med tanke på att bilarna nu byggs i så många olika länder så är frågan om de fortfarande gör det, men hur kan man lämna plåt utan rostskydd och samtidigt vara säkra på att den håller i minst 12 år?

#n • Uppdaterat: 2019-07-03 20:23
Raywave

@ A.L - Precis vad jag misstänkte, man ser klart flest gamla Mazdabilar, av japanerna, i trafik. Såg en Mazda 626 - 88 års modell i "mint condition" idag! Hajade till då detta var en favorit då det begav sig, var väl den modell som introducerade "kilformen" och de smala framljusen på personbilar? Den hade dessutom ramlösa rutor och senare på den modellen introducerade man fyrhjulsstyrning. Hur många andra över 30 år gamla japaner ser man i trafik i perfekt skick? Möjligen nån pimpad sportbil men annars är det nog ganska skralt med så gamla "överlevare".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.