Nästa artikel
Miljöpartiets mål: 100 procent förnybart bränsle till 2030
Nyheter

Miljöpartiets mål: 100 procent förnybart bränsle till 2030

Publicerad 2 juli 2019 (uppdaterad 3 juli 2019)
MP:s språkrör Per Bolund vill skynda på omställningen från fossila bränslen. Målet är att ingen fossil bensin eller diesel ska säljas på svenska mackar senast 2030.
Fokus låg på förnybara drivmedel när Miljöpartiet inledde Almedalsveckan. Sedan innan finns det en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet om att fasa ut försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar 2030, men MP:s nytillträdda språkrör vill nu sätta högre press på omställningen. 

– Vårt förslag är att vi ska anta en handlingsplan för att möjliggöra att all diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybar och vi vill ha en snabb takt för att genomföra det, sa Bolund i sitt tal under Almedalsveckan.

– Nya regler ska sättas upp för diesel i bränslebytet där vi höjer inblandningen linjärt från 2020 upp till 100 procent år 2030, det vill säga enbart förnybara drivmedel till dieselbilarna år 2030. 

Miljöpartiet vill också ge kraftigt stöd åt folk som konverterar gamla fossildrivna bilar.

Enligt Per Bolund kan den snabba omställningen av svenska transporter att skapa jobb och möjligheter för företag

– Det här är också en jobbmotor för Sverige när en grön industri växer fram. Det som är tekniskt möjligt ska vi utveckla.

Diskutera: Kommer MP kunna nå sitt mål?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Raphael #14
Problemet är att det är brist på ”skogsavfall” allt som blir över från en avverkning, GROT, tas tillvara. Enda som är kvar är stubbarna, men är ju ett jäkligt energikrävande jobb att bryta upp dom. Så snacket om ett överflöd skogsavfall är ett typiskt MP uttalande som inte har nån verklig förankring

#m • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

”100%” förnybart bränsle (bensin eller diesel) existerar inte! Inte etanol heller. Om till 2050 är något sånt uppfunnet är helt annan sak. Så han kan inte ha ett realistiskt mål baserad på fakta. Hans mål är bara en populistiskt illusion, att inte ha något mål alls. Nonsens. Vem vet hur värden ser ut efter 30 år. Vi kanska har lämnat jorden med all miljöpartister kvar i.

#n • Uppdaterat: 2019-07-02 21:09
puttis

@Hannah #23
Det börjar bli högintressant att följa Elon Musk och jakten på Mars. Mer Miljöpartistpolitik så är en one-way to mars inte en dum idé! Blir ju så jobbigt med alla växthusgaser där dock, som hjälper till att skapa en atmosfär och sånt....

#o • Uppdaterat: 2019-07-02 21:10
J.L

Oj vad flertalet är negativa mot alla förändringar om energin till bilparken. Kraftiga reduktioner krävs om det nuvarande djurlivet inklusive människan ska finnas kvar på klotet. Känns lite som Titanic där utgången är välkänd på grund av en fullständig nonchalans från rederiet avseende riskmedvetenhet, skeppsvarvet som medvetet spelade med människors liv på grund av undermålig konstruktion/produktion. Väldigt mycket likheter med dagens miljösituation där avgrunden står och hånler i bakgrunden.

#p • Uppdaterat: 2019-07-02 21:44
Axa

Haha, småler och tar lite popcorn...

#q • Uppdaterat: 2019-07-02 21:53
A.L

Raphael:

Du kunde kanske komplettera din hyllningskör med något i stil med:

Tack mp för att ni finns. Ni vågar låta gamla, sjuka och barn subventionera amerikanska bilresor, ryskt stridsflygs och kinesisk industriproduktion.

Jag håller med om att det är våghalsigt, i alla fall politiskt sett.

Utifrån ett humanitärt perspektiv är jag dock inte lika lycklig. Men det är ju för att jag ogillar att se när människor far illa - vilket är vad mp vid återkommande tillfällen orsakar med sin destruktiva politik. Men det värsta är inte att mp gör detta, det värsta är att de likt de flesta politiker är så fundamentalt okunniga om konsekvenserna av sin ideologi.

Vi har helt enkelt för inkompetenta politiker i Sverige!

MVH AL

#r • Uppdaterat: 2019-07-02 21:57
HT19

En röst på Sossarna är en röst på detta. Glöm inte att ha halloumiskam oxå!

#s • Uppdaterat: 2019-07-02 22:11
Axa

AL
Det största hotet mot gamla, sjuka och barn är New Public Management, inte MP.

#t • Uppdaterat: 2019-07-02 22:48
1

Tur att ni som i detta forum är emot allt som vill förbättra miljön är helt försumbara, endast någon promille av landets befolkning.

#u • Uppdaterat: 2019-07-02 23:32
A.L

Axa: Ökade transportkostnader slår ofrånkomligen både mot gamla, sjuka och barn. dessutom ökar de arbetslösheten (inom framförallt de transportintensiva verksamheterna - typexempel är basindustrin) som i sin tur urholkar skattebasen.

Och då spelar det ingen roll hur effektivt som de offentliga budgetarna administreras. Med minskad produktion får vi det sämre.

Så tyvärr: Mp är ett samhällsdestruktivt parti. Man gör i princip allt för att montera ner både välfärd (alltså sådan välfärd som politikerna pratar om) som välfärd (du vet den som jag beskrivit inom ekonomiska tal - Axa minns säkert att det inte är samma sak).

Kort och gott: Med MP blir vi alla fattigare - även om det på sikt förstås kan ses som positivt att Afrika får tillgång till billig fossil energi så att deras tillväxt kan komma igång på riktigt (med bibehållen och ökad miljöpåverkan)

Och allt detta enbart för att gamla och sjuka skall subventionera amerikanska bilresor, ryska krigsövningar eller kinesisk industriproduktion.(och på sikt Afrikas industrialisering)

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.