Nästa artikel
Bilfrågan: Billigare batteri till BMW:n?
Bilfrågan

Bilfrågan: Billigare batteri till BMW:n?

Publicerad 25 mars 2019 (uppdaterad 28 april 2021)
”Finns något billigare alternativ? Kan man till exempel koppla bort start/stopp?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det är dags att byta batteri på min BMW 318i, 2008. BMW-verkstaden föreslår ett AGM-batteri. Det kostar cirka 4.800 kr inklusive registrering i datan. Alternativt ett syrabatteri men då krävs omprogrammering och kostnaden blir cirka 4.100 kr. Bilen har start/stopp-system vilket sägs ställa särskilda krav. Finns något billigare men fullgott tredje alternativ? Kan man till exempel koppla bort start/stopp?
Svante

Svar:
Bilar med start/stopp har oftast ett kraftigare batteri eftersom man förutsätter fler starter, vilket särskilt vintertid kostar energi. Dieselbilar med start/stopp kan till och med ha två batterier, där ett mindre AGM-batteri fungerar som en back-up för upprepade startcykler. AGM-batteriet har högre laddningsmottaglighet och längre livslängd. Det är just därför du har ett sådant batteri i din bil. Och det har ju tydligen klarat en längre livslängd än vad ett enklare batteri skulle ha gjort. Skillnaden mellan de två alternativen talar därför för ett nytt AGM-batteri. Att koppla bort start/stopp tror jag inte att din BMW-verkstad vill vara med om, eftersom bilen är certifierad med systemet för att minska utsläppen i stadstrafik.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-25 14:26
Henrik M

Klarsynt: Vad är idiotiskt med att det bilarna står utan utsläpp medans de står still istället för att stå på tomgång och ge utsläpp? Vad är idiotiskt med att de som står och väntar vid övergångsställen, cyklister m.m. inte behöver stå i bilavgaserna bredvid bilar som står still? Vad är idiotiskt med att det blir lite tystare och lugnare runt korsningarna och i bilen medans man står still?

Jag tycker start/stopp är helt underbart och vill absolut inte vara utan det på nån fossilbil. Förstår verkligen inte dem som klagar på det, så länge man har en frisk bil som startar snabbt och lätt finns det inga nackdelar med det som jag ser det.

Och köper man en bil med massa teknisk utrustning får man väl vara beredd på att det kostar mer att laga än en Volvo 240....sen finns ju säkert andra alternativ än att gå till märkesverkstaden med sin över 10 år gamla bil.

#c • Uppdaterat: 2019-03-25 14:27
Svenne60

AGM Batteri för SEK 4800:- ? Vansinne, köp ett från Biltema för 1649:- . Registrering i datan? I bilens eller verkstadens? Låter som ren idioti. Själv köper jag reservdelar till bilen från Tyskland, t.ex. bildelaronline24.se så spar jag 60-80% av reservdelskostnaden. Hur smidigt som helst.

#d • Uppdaterat: 2019-03-25 14:41
johnkommentar

Start/stopp är inte korkat. Men man måste kunna tänka lite större. På just din bil gör det inte så stor skillnad men om alla nya bilar i tex EU har det, där det finns en hel del stora storstäder med rejäl rusningstrafik, så börjar det hända saker med luftkvalitet och i viss mån även med klimatpåverkan.

#e • Uppdaterat: 2019-03-25 17:04
Roger Skagerström

Anledningen till att de ska registrera det i "datan" (...) är att den håller koll på batteriets kondition. Detta måste nollas, så att systemet vet att det sitter ett nytt batteri i. Så konstigt är det inte.

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Är nackdelen med BMW, säkert med andra märken också. Men byter du batteri i en nyare BMW måste batteriet kodas in i datorn. Annars laddas det inte riktigt då laddningen anpassas efter batteriets status och ålder.
Kompicerat och dyrt så det förslår. Men får ju lika bra att köpa AGM batterier på Biltema och låta en oberoende verkstad, eller BMW-nörd som har egen utrustning koda in det nya batteriet. Blir i alla fall hälften så dyrt som att göra det på märkesverkstaden

#g • Uppdaterat: 2019-03-26 06:21
stonebreaker

Det finns att köpa en liten manick som automatiskt programmerar om (på/av) start-stop via serviceuttaget. Jag köpte en till min Golf 2015 för 300 kr i Tyskland på nätet, skönt att slippa detta påfund!

#h • Uppdaterat: 2019-03-26 08:47
Pi

Håller med Henrik om att det speciellt när det gäller dieselbilar är det skönt att slippa "knattret" när man står stilla vid t ex trafikljus. Men med en bensinare är fördelarna ur komfortsynpunkt inte lika uppenbara - jag testade med en passagerare häromdagen när vi var ute och körde och frågade honom vid ett stopp om han hörde motorn. Nä - den är inte på sa han innan han kollade varvräknaren...:) Men med diesel - absolut Ja till ett fungerande start/stopp-system ur komfort-synpunkt. Kan det sen minska utsläppen en aning i storstads-miljöer är det bara positivt.
I det aktuella fallet måste priset på batteriet vara mycket väl tilltaget.

#i • Uppdaterat: 2019-03-26 11:39
bgl

Varför kallas idén för ´start-stopp´? Borde väl rent logiskt heta ´stopp-start´!

#j • Uppdaterat: 2019-03-25 22:48
milkylainen

Såhär är det: BMW har en batteriladdningsfunktion som tar hänsyn till batteriets ålder för att optimera laddspänning. Dvs man kalibrerar laddning efter State-Of-Health (SOH). Att stoppa in ett nytt batteri utan att tala om det för bilen funkar givetvis, men man riskerar att skada batteriet i förtid. Så bilen behöver veta att den fått ett nytt batteri.
Dock så finns det mängder av appar och annat som kan tala om det för bilen utan att du behöver betala en spänn till BMW. Köp ett BRA AGM-batteri och köp Carly eller liknande till din BMW. Koda in det nya batteriet. Halva priset mot vad BMW vill ha plus att du kan mecka massa andra roliga funktioner.

Till Erik: AGM (Absorbed Glass Mat) har inget med någon högre laddningsmottaglighet att göra. AGM:er används för att de överlever lägre DOD bättre än vanliga batterier utan att ta skada. Det är nödvändigt för system med start/stop och som inte kör generatorn hela tiden. Möjligen har de högre effekttäthet p.g.a låg ESR, dvs i verkligheten får användaren ut mer CA och CCA.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.