Nästa artikel
Förslag: Gröna skyltar på el- och gasbilar
Nyheter

Förslag: Gröna skyltar på el- och gasbilar

Publicerad 11 mars 2019 (uppdaterad 11 mars 2019)
Sveriges Fordonsverkstäders Förening vill att det ska vara lätt att identifiera en elbil eller en gasbil om olyckan skulle vara framme.
Nyligen exploderade en gasbuss i Klaratunneln i Stockholm när den körde in i en begränsningsbalk.  

Branschföreningen SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening föreslår nu att alla gasdrivna eller eldrivna bilar bör ha en grön registreringsskylt. Det skulle göra det lättare för omgivningen och räddningspersonal att vidta rätt åtgärder vid en olycka.  

– Eftersom vagnparken av miljöfordon ökar är det viktigt att polisen och räddningstjänsten snabbt får kunskap om vilka steg som måste vidtagas, för att undvika att någon skadas eller dör i onödan. Detta kan man exempelvis underlätta genom att alla gas- och e-fordon har gröna nummerplåtar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF. Han fortsätter:
– Det borde vara 300 meters säkerhetsavstånd från en gasdriven buss eftersom gastankar kan flyga långt om inte säkerhetsventilen hinner lösa ut. Hinner säkerhetsventilen lösa ut, blir eldsflammorna upp emot 10–15 meter långa.

Det existerar redan gröna registreringsskyltar, de är till för fordon med så kallad saluvagnslicens. Enligt Transportstyrelsen ger licensen innehavaren rätt att under vissa förutsättningar köra oregistrerade och avställda fordon på svenska och även nordiska vägar och är till för de som yrkesmässigt tillverkar, transporterar eller handlar med fordon eller släpfordon. 

Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att förse gasbilar och elbilar med gröna registreringsskyltar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-11 16:24
Farbror Blå

Grosser, det fanns inga blinkande signaler vid Klaratunneln igår. Det som fanns var en begränsningsbom som satts upp för att bussar/lastbilar inte ska fastna i tunnelmynningen utan de ska slå i bommen istället. Jag antar att ingen som beslutade om bommen visste att något sådant skulle kunna inträffa om gastankar slår i bommen. Jag var en av de första poliserna på plats igår och vi var där innan räddningstjänsten kom då vi åkte dit när vi såg röken. (Vi trodde först det var ett nytt terrorbrott då nya reringskansliet ligger mycket nära). Hela bussen var helt övertänd när vi kom. Det fanns ingen möjlighet att se någon regskylt igår på bussen pga av rök och lågor. Så är det ofta när bilar brinner. Det vi kunde göra var att spärra av och få bort alla bilar/männikskor från området. Det small till från bussen flera gånger även efter den stora explosionen, troligen orsakat av airbags gasdämpare eller liknande. Det är polisens uppgift att hjälpa räddningstjänsten med att ta reda på vad det är för bränsle i fordonet då räddningstjänsten inte har tillgång till fordonsregistret. Det krävs mer än färger på regskyltar för att vi snabbt ska förstå vad det är för bränsle i fordonet då skyltar kan vara oläsliga eller saknas, men visst vore det bättre med en annan färg på skylten än ingen markering alls.

#c • Uppdaterat: 2019-03-11 16:42
Henrik M

Sen måste väl för fasiken chauffören ha koll på hur högt fordon de kör runt i!!! Man kan komma här och skriv och gnälla på att det skulle vart varningssignaler m.m.....men det kunde med vart en chaufför med öppna ögon.....är ganska övertygad om att där finns en skylt med höjdangivelse.

#d • Uppdaterat: 2019-03-11 17:00
mso 1000

En extremt dålig dag och kanske chauffören halvsjuk eller kört dubbla pass.
Det finns extremt många mänskliga faktor faktorer.

En vanlig skanner anpassat för ändamålet med maxhöjd och av bra kvalité och hadde förhindrat olyckan med bussen som small i Stockholm.
Tvärnit.

#e • Uppdaterat: 2019-03-11 17:04
Henrik M

Ska fan inte köras några dubbla pass när man transporterar folk! Dumheter....ingen ursäkt. En scanner hade ju inte hjälpt det heller såvida den inte är kopplad till en autobroms i bussen eller något annat som stannar upp bussen.....

Sen kan man ju diskutera hur smart det är att ha tankarna på taket så utsatt och inte under golvet....

#f • Uppdaterat: 2019-03-11 17:54
Axa

Henrik
Bussen var tom. Inte i trafik?

#g • Uppdaterat: 2019-03-11 18:10
rattmuffen18

Intressant att de monterade upp de här hindren så att ingen buss skulle kunna köra in i tunneln och fastna och bli förstörd. Nåväl den kom inte in i tunneln och fastnade inte heller, den exploderade!!! Nu är det bara att fixa till den och plåta om den, så kan de använda den på nytt, ha,ha.

#h • Uppdaterat: 2019-03-11 18:13
Henrik M

Axa: Du menar på fullaste allvar att då är det ok med en dålig chaufför när det inte är folk i bussen? Smart du är....

#i • Uppdaterat: 2019-03-11 18:42
adzam

utbilda busschaufför bättre

#j • Uppdaterat: 2019-03-11 19:39
McTar

Jag vet inte om det hjälper att utbilda busschaufförer...
Jag har varit i kontakt med bussbolaget som här hemma minst 10gånger på ett halvår. Detta för att busschaufförer inte stannar vid busshållplatserna fast det väntar folk där. Herregud, de har tre saker att hålla i huvudet samtidigt.
1) kör rätt väg
2) stanna och släpp på folk vid hållplatsen
3) stanna och släpp av folk när det "plingar"
Här någonstans blir det för komplicerat. :-(

#k • Uppdaterat: 2019-03-11 20:37
Axa

Henrik
Nej, det är inte ok med dåliga chaufförer. Menade att bara att den enda som skadades i det här fallet var chauffören.
Dock måste man ha viss förståelse att man inom vissa branscher och yrken har så stressigt och är långt ner i stresskonen, vilket man själv oftast inte inser, att det händer misstag och olyckor. Just transportbranschen lider av underbemanning och arbetsgivarna tar inte alltid hänsyn till arbetsmiljölagstiftningen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.