Nästa artikel
Volvo V60 Cross Country – rapport från provkörningen
Provkörning

Volvo V60 Cross Country – rapport från provkörningen

Publicerad 29 januari 2019 (uppdaterad 29 januari 2019)
Erik Wedberg har åkt norrut för att köra det nyaste från Volvo – den förhöjda och tilltuffade versionen av V60 som kallas Cross Country.

Hej Erik, du ser lite kall ut?
– Ja, det är lite mer än 22 minusgrader här i Luleå. Men vad gör det, det finns ju långkalsonger. Kylan för med sig goda saker också och en av dem är den tjocka isen. Det gör att Volvo har kunnat förlägga en del av första provkörningen av V60 Cross Country här på isarna utanför Luleå. Att köra bil i skärgårdsmiljö är en udda upplevelse!

Hur udda är själva bilen?
– Inte särskilt udda alls. Cross Country-versionen av V60 följer gängse Cross Country-norm, det vill säga svart och oöm plast runt hjulhus, på dörrtrösklarna och i fram- och bakspoiler. Markfrigången är högre också, förstås. CC-föraren får sex extra centimeter ner till marken jämfört med den vanliga V60-föraren. Markfrigången är totalt 21 centimeter. Volvo pratar också om några nya detaljer på instrumentbrädan, dem får jag leta efter i morgon när det är ljusare. Annars är det svårt att känna någon skillnad.

Hur mycket dyrare blir Cross Country-versionen?
– V60 D4 AWD Cross Country kostar från 381 900 kronor och det är 15 000 kronor mer än vad V60 kostar med samma drivlinan utan CC-tillägget. Än så länge har jag bara hunnit köra T5 AWD-drivlinan med 250 hästkrafter. Den har inte fått någon prislapp än men är körmässigt en riktig smällkaramell. Det är synd att vår långtest-V60 inte har fyrhjulsdrift, den här motorn behöver extra drivhjälp av bakhjulen.

Läs hela provkörningen i Vi Bilägare 03/2019 som kommer ut den 19 februari. Prenumeranter får tidningen en vecka innan det. Läs mer om prenumeration här!

Diskutera: Vad tycker du om Volvo V60 Cross Country?


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

När det kommer till fyrhjulsdrift så verkar många av dess antagonister vilja att kunderna väljer detta tillbehör enbart utifrån rationellt tänkande och behov, precis som de gärna ser sig själva och sina bilval, alltså som rationella och tänkande människor.

Nu fungerar människan inte så, och absolut inte bilägare, se bara på era egna bilval.

Vad har ni själva för extrautrustning som inte bara är absolut nödvändig?
Har ni valt något som enbart förhöjer körglädjen, komforten, egot och den totala bilupplevelsen?

Eller ni kanske kör en premiumtysk när det egentligen, sanningen att säga, hade räckt gott och väl med en enkel Octavia.

I så fall är ni och fyrhjulsdriftsentusiasterna i grund och botten lika goda kålsupare, bara det att fyrhjulsdriftsentusiasterna kan erkänna det..

#w • Uppdaterat: 2019-01-29 22:59
Styggavargen

Fyrhjulsdrift är en bra uppfinning, och ibland oumbärlig.. men situationen och tillfällena man verkligen behöver är nog väldigt få, och i många fall kanske inte ens existerar. Jag tycker man skall köpa fyrhjulsdrift när behovet är verkligt, låt oss säga tex någon som drar släp fem dagar i veckan ute på landsbygden... visst fasen skall en sådan person ha fyrhjulsdrift, inget snack om saken ens. Men fyrhjulsdrift prakas på oss i allt större utsträckning med högre utsläpp som följd, det är jag emot.

#x • Uppdaterat: 2019-01-30 08:14
Pi

Reinhard - enligt Transportstyrelsen är skatten på just detta fordon 7581 kr/år.

#y • Uppdaterat: 2019-01-30 08:53
Styggavargen

Höga skatter påverkar mest privatpersoner, företags bilar bryr sig mindre. Men jag står bakom ökad skatt för fyrhjulsdrift och SUV karosseri, då kanske folk tänker till och funderar ett varv till om de verkligen behöver det!?

#z • Uppdaterat: 2019-01-30 09:20
Skodaägare

Jag ser fyrhjulsdrift som en komfortdetalj, precis som automatlåda och klimatanläggning. Det behövs knappast för framkomligheten, men bilen blir så mycket stabilare att köra i vinterväglag. Man behöver inte automatlåda heller. Det flesta friska människor klarar alldeles utmärkt att koppla och växla. De klarar också av att ställa in fläkthastighet och temperatur. Så när vi ändå håller på kan vi väl beskatta klimatanläggning och automatlåda också. Samt alla bilar som väger mer än 1600 kg. Och alla bilar som inte klarar av att transportera ett kylskåp.
Fyrhjulsdrift är definitivt här för att stanna. När fler och fler bilar blir eldrivna, så finns det ännu mindre anledning att inte välja fyrhjulsdrift, eftersom i elbilar så ökar inte fyrhjulsdriften förbrukningen nämnvärt. Man kan ju köra på enbart en av motorerna och enbart koppla in den andra vid behov. Man slipper också fördelningslåda och kardanaxel.

#110 • Uppdaterat: 2019-01-30 10:46
Styggavargen

Komfort detalj?? Håller inte med, och bilen blir inte stabilare av fyrhjulsdrift i alla fall inte i termer att man anser att bilen är stabil för att den kommer fram istället för att fastna i snön.

#111 • Uppdaterat: 2019-01-30 11:12
A.L

Vargen: En fyrhjulsdriven bil är i princip alltid stabilare än en tvåhjulsdrivet fordon. Detta eftersom mindre av däckets tillgängliga friktion går till de längsgående krafterna så blir sidogreppet per hjul också högre.

Ett spinnande hjul vet alla innebär att sidofriktionen mer eller mindre går helt förlorad. Bilen antingen under- eller överstyr vid en sådan situation. Anledningen till att (exempelvis) Octavia-skrället understyr är då att framhjulen tappat all sin sidofriktion (den går ju åt till att driva bilen framåt). Har man då ett "skrälle" som är utrustat med en Haldex-koppling (förutsatt att det är en fyrhjulsdriven Octavia) så låser kopplingen och framhjulen återfår c:a 50% av sin sidofriktion (motsvarande drivmoment skickas till bakhjulen). Varje däck får då en högre sidostabilitet (eller stabilare beroende på underlag).

I halt väglag märker man detta väldigt snabbt.

MVH AL

#112 • Uppdaterat: 2019-01-30 11:24
A.L

Skodägare: Ja elektrifieringen möjliggör många nya spännande lösningar som vi har diskuterat här på forumet tidigare.

En sådan är att varje hjul är utrustat med en liten separat elmotor. Elektroniken sköter sedan differentialfunktionen, fjädring etc och allehanda kardaner kan plockas bort (med stor viktbesparing (varav en inte obetydlig del är ofjädrad) som följd).

Kolla lite här: https://www.youtube.com/watch?v=-4ygUCbHjTc

https://www.youtube.com/watch?v=V9tDgdV30Jw

MVH AL

#113 • Uppdaterat: 2019-01-30 11:59
Skodaägare

"Komfort detalj?? Håller inte med"

Jo det är precis vad det är. Bilen känns tryggare och enklare att köra i halka. Man kommer i stort sett alltid iväg från rödljus odyl oavsett underlag och lutning. Antisladden behöver i stort sett aldrig jobba på vintern, under förutsättning att man kör någotsånär lungt. Korsa snösträngar vid filbyte är helt odramatiskt. Ett högre mått av körkomfort helt enkelt, precis som det en automatlåda ger. Men behöver det gör man inte, lika lite som man behöver automatlåda, eller regnsensor, eller klimatanläggning, eller elstolar. eller sätesvärme, eller elektrisk handbroms, eller...... Som jag har sagt förut, allt man behöver av en bil får man i en Dacia Logan, allt därutöver är att betrakta som "lyx". Man behöver inte bo tre personer på 200+ kvm heller. Det räcker bra med 50 kvm. Man behöver inte åka på skidsemester till åre heller. Finns både snö och lutning i Hammarbybacken. Och förresten behöver man inte åka utför över huvud taget. Vi kanske ska förbjuda utförsåkning istället, så slipper folk släppa ut en massa i onödan när de ska ta sig från hemmet till skidbacken och slipper belasta sjukvården när de bryter benen? Eller införa en 30 procentig skatt på stugor i Åre?

#114 • Uppdaterat: 2019-01-31 08:36
Mr.Wheeler

"Bilen känns tryggare och enklare att köra i halka. Man kommer i stort sett alltid iväg från rödljus odyl oavsett underlag och lutning. Antisladden behöver i stort sett aldrig jobba på vintern, under förutsättning att man kör någotsånär lungt. Korsa snösträngar vid filbyte är helt odramatiskt."
Enligt Folksams rapport "Ökar fyrhjulsdrift din säkerhet - Myt eller sanning?" är det det som gör att olycksrisken är 30% högre med 4WD.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.