Nästa artikel
Bilfrågan: Hur länge luktar rostskyddet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur länge luktar rostskyddet?

Publicerad 23 januari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar hur länge lukten från en rostskyddsbehandling sitter i. Illustration: Johan Isaksson.
”De sa att lukten skulle försvinna efter en månad. Efter två år har lukten ännu inte helt försvunnit!” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att köpa en ny Ford Focus, men läste om dåligt rostskydd i Vi Bilägare. Finns det rostskyddsbehandlingar som inte förstör nybilskänslan i en bil, till exempel varmvaxbehandling? Rostskyddade min nuvarande bil på Dinitrol Center och de sa att lukten skulle försvinna efter en månad. Efter två år har lukten ännu inte helt försvunnit!
Sven

Svar:
Jag har frågat några av de firmor som rostskyddar bilar på eftermarknaden. De uppger att 99 % av kunderna är nöjda. Men de medger också att några kunder, kanske två–tre personer under ett år, säger att de känner doften betydligt längre än den utlovade perioden. 
Rostskyddsmedel innehåller ett lösningsmedel som förstås dunstar bort med tiden. Men rostskydds-medlet i sig har också en doft och en del människor har tydligen ett känsligare luktsinne. 
Jag kontaktade också några bilvårdsföretag, bland annat Mr Cap som ju finns över hela landet. Där uppgav man att om man sprutar på en detalj som har anslutning till kupén så kan en lukt sätta sig i till exempel klädsel eller tak. Då tar det längre tid innan doften försvinner. Man kan då göra en så kallad djupkemrengöring hos ett bilvårdsföretag. Det kanske kan vara värt att prova. 
Själva underredsbehandlingen och produkterna är likartade, så där finns inga alternativ, annat än att låta bli själva behandlingen.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad har du för erfarenheter av rostskyddsbehandlingar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-01-25 16:24
Vorwärts

Slutsatsen är alltså att linolja under vissa omständigheter kan vara bra för den som råkar ha en 22 år gammal bil och kan unna sig att inte köra bilen under en vecka, målgruppen för en sådan rostskyddsbehandling blir förstås något smal men det finns säkert ett antal pensionärer ute i landet som kan sysselsätta sig med att smådutta med linolja hemma i garaget och låta bilen stå långa perioder.

Då har vi klargjort detta och kan vända blad och gå vidare.

#m • Uppdaterat: 2019-01-26 09:20
Peter B

Jag har låtit rostskydda två bilar, ingen av dessa har jag märkt av någon långvarig lukt i. Dock kan jag säga med facit i handen att behandlingarna var helt onödiga då jag bara behållit bilarna 3-6 år.. Det är ju endast om man ska behålla en bil 10-15 år som detta kan vara någon vits att syssla med.. Bättre då att unna sig något annat roligt för dessa pengar, eller att lägga undan dom till ett framtida bilbyte..

#n • Uppdaterat: 2019-01-27 18:18
Roy J

Det är en stor skillnad på att behandla en öppen metallyta och att behandla inne i hålrum. Det blir omständligt och tidsödande med linolja, som för övrigt krackelerar med tiden. Titta på hus målade med linoljefärger, hur de blir allt mattare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.