Nästa artikel
Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen
Nyheter

Mer utsläppsfusk misstänkt hos Volkswagen

Publicerad 16 januari 2019 (uppdaterad 16 januari 2019)
Åklagare ska förbereda anklagelser mot Volkswagen-chefer för bedrägeri, då även 1.2-litersmotorn ska ha manipulerats.
Efter utsläppsskandalen 2015 försäkrade tillverkaren utredare att de inte hade installerat något på 1.2-litersmotorn, som vi även hittar hos Audi, Seat och Skoda, som skulle ändra motorn under ett utsläppstest. Men nu rapporterar Bild am Sonntag att åklagare förbereder ny anklagelser mot Volkswagen på grund av just denna motor. 

Tyska transportdepartementet kommenterar att de är medvetna om anklagelserna men att utredningen än inte är klar. En talesperson från Volkswagen säger att intern kvalitetskontroll har upptäckt oegentligheter som nu analyseras vidare. Volkswagen ska ha informerat myndigheterna om detta. 

Fusket denna gång sägs röra den nya mjukvaran som infördes för att åtgärda det övriga fusket. Tyska myndigheter övervägde initialt att tvinga Volkswagen att återkalla runt 30 000 bilar i landet, men kommer hålla förhör under veckan. 

Diskutera: Hur tror du att Volkswagen skulle hantera en till fuskskandal? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-01-18 12:16
Styggavargen

http://www.bilsport.se/artikel/bilarna-som-rostar-mest-och-minst/

Kolla här vad jag hittade, stärker mitt påstående skulle jag vilja säga. Octavia generationen 2, hade nog inte jättebra rostskydd, min Octavia är generationen 3 och jag skulle nog vilja påstå att ni efter 5 år har rosten inte fått något fäste. Jag ser inte ens antydan..

#w • Uppdaterat: 2019-01-18 13:42
N-iklas

?
Om man tittar på bilarna ute i trafiken så kan man se att vid 10 års ålder så dyker den första synliga rosten upp på enstaka exemplar - valfritt bilmärke, sedan ökar antal exemplar, och i vissa fall, mängden rost år för år, men det är skillnad på rost och rost, en liten rödfärgning 7 cm i en skarv är inte lika illa som en stor bubblig blaffa.

Hur snabbt går det när det väl börjat rosta?
Även sedan rosten kommit kan skillnaden i hur det rostar vara stor.
VAG bilar skiljer sig inte från 10 årsgränsen om man ser på de som syns ute i trafiken.

Hur Opel, om man nu ska ta det exemplet, och VAG, båda från 2002-2004 och framåt rostar, kan man ju se ute i trafiken, sedan kan man ju dra sina slutsatser om det märks någon skillnad...

Det är bättre än att spekulera utifrån andra grunder.

#x • Uppdaterat: 2019-01-18 19:58
mso 1000

Vad det gäller rost har jag min fasta övertygelse klar.

Med dagens moderna stålplåt och även galv så är grundförutsättningarna goda.
Fabrikerna har moderna behandling och lackeringsprocesser men om något blir fel på en faktor i processen eller en underleverantör sv någon chem eller färg då har man en ökad rost risk på en batch bilar.
Därav kan man se på alla moderna bilar sista 15 åren att 99% kan vara rostfria men ett litet antal rostiga.
Av en händelse har jag haft 7-8 Skoda med 25 tusen+ på mätarna men inte en rost fläck medans jag sett mååånga passater kring 2010 som haft tyfus.
Likadant på andra fabrikat.
Inget otroligt eller konstigt.

#y • Uppdaterat: 2019-01-18 21:28
Styggavargen

N-iklas, det beror också en del på hur man sköter sin bil.Men rosten var större problem förr i tiden, jag minns min Colt, där fönstret ramlade ner i dörren pga rost.. bakrute torkaren ramlade av osv. Mercedes hade en dipp tidigt 2000-tal. Man kan inte leva i det förgångna, bara för att man såg rost då... betyder inte det att det är lika illa ställt idag?. Dessutom så skrotas bilar idag i allt snabbare takt, man hade bilen längre förr i tiden och lade mer tid och pengar på reparationer. Idag är "laga och fixa" dyrt, inget man gör i märkesverkstaden... och hur många orkar hålla på privat med sina gamla bilar? (bara fåtalet). Har du kvar din gamla Omega, eller är det bara en skröna? Jag har inte sett en Omega på över 15 år...

#z • Uppdaterat: 2019-01-18 23:39
N-iklas

Det är ingen enorm svårighet, bara en mindre olägenhet att ha en modell som normalt har relativt hög rostrisk utan att den rostar om man lägger ner det arbeta och de åtgärder som krävs för att förhindra det.
Det fungerar även på en Alfa Romeo 1976.

Men olyckligtvis är majoriteten inte bara ointresserade av att göra det, de vet inte ens att det överhuvudtaget är tekniskt möjligt.

Man ser bilar med en liten rostbubbla på någon cm som är en barnlek att ta bort, år går efter år och den växer och växer och vips är hela partiet skrot - helt i onödan för att ägaren tror att rost är omöjligt att göra något åt.

Det är oftast bakgrunden till de flesta rostiga bilar.

Men då handlar det inte så mycket om det ursprungliga rostskyddet, HUR det rostar kan ha med rostskyddet att göra, om det går fort när det börjar eller om det går långsamt och trögt.

Två rostiga 2005 där den ena har en liten rand med små bubblor i en skarv och den andra 2-4 partier med 5x5 cm stora bubbliga blaffor visar att den ena motstår rosten sämre än den andra när det väl börjar.

Beroende på hur långt tillbaka man ska titta på rost så är ju det inte en åsiktsfråga utan en teknisk fråga, det är rosten som avgör det, börjar generellt bilar rosta efter 5 år ja då behöver man inte titta längre tillbaka, börjar de efter 10 år ja då får man titta 10 år tillbaka, börjar de efter 15 får man titta 15 år osv.

Så fungerar det, vill man prata om enbart nya bilar får man vänta tills dessa blivit gamla för att se om man hade rätt i sin tro eller gissning.

Det var på 60-70-80-talet som bilar kunde börja rosta på 5 år, det är knappast en tid som man ser i dag, fast det finns exempel på nya bilar som faktisk uppvisar rostbubblor på den tiden otroligt nog, men de är undantag.

Jo Omegan står utanför och förvåningen är stor över hur lite den åldras, bra kvalitet på materialen, fast det är det ju få som vet eftersom en stor del skrotats pga rost och de som är kvar är entusiastbilar i toppskick.

Jag är petig med detaljerna och denna och efterföljande Omega är de som är mest fulla av sådana intelligenta finurligheter och kluriga detaljer som jag vill ha i en bil samtidigt som man slipper en del dumma nymodiga utrustningar.

Jag kan ju kassera en bil för att jag inte gillar läslampornas utformning, armstöden i dörrarna är viktiga, hur de är utformade, i den här lutar de uppåt, framåt, inte horisontellt som vanligt är, mycket bekvämt.
Finns knappt någon bil som har det så numera.

Teknikens värld skrev ljust att Astra har de bekvämaste och bäst utformade armstöden i dörrarna i baksätet, och den största takhöjden fram och bak, man kan alltså sitta högre upp än i konkurrenterna, detaljer som jag faller pladask för, t.ex.

Prioriterar man sådana saker väljer man lätt avvikande bilval.

#110 • Uppdaterat: 2019-01-19 13:06
Ingemar Bohman

LC4ever
Du glömde nämna alla dödsolyckor som drabbade AUDI automat som skenade i väg utan förvarning!!!!!!!

#111 • Uppdaterat: 2019-01-19 13:16
Ingemar Bohman

Axa
VAG har inte lärt sig av sina bedrägeri handlingar
det kommer nytt, nytt, nytt, återigen nya bedrägerier.
Och det kommer mer upptäckta bedrägerier från
världs historiens största bedrägeri företag VAG
var så säker!!

#112 • Uppdaterat: 2019-01-19 22:20
Axa

Ja du AUDI...jag hissar intresseflaggan och kör vidare i min Seat...

#113 • Uppdaterat: 2019-01-20 17:51
Roy J

Här far somliga fram som de värsta sluggers.
Det är som att somliga inte läser tidningens tester, utan enskilda, personliga upplevelser blir viktigare än all samlad statistik och noggranna granskningar gjorda av kunniga och erfarna experter.

Jag gör dock några reflektioner.
Kamkedjor har alltid hållit avsevärt bättre än remmar – tills VW lyckades sabba den sanningen.
Opel var en gång i tiden kända som riktiga rostburkar – tills millenniumskiftet passerades.
Mercedes hade en riktig rostperiod, men är nu i topp beträffande rostskydd.
Bilar höll definitivt inte längre förr. "Men då kunde man fixa bilen själv, med lite ståltråd och vanliga verktyg." Ja, man var så illa tvungen …

#114 • Uppdaterat: 2019-01-20 20:56
Axa

Roy
Wow! Är dina reflektionerna ett resultat av samlad statistik och noggranna granskningar?

Jag tror inte man ska underskatta personliga erfarenheter...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.