Nästa artikel
Bilfrågan: Får polisen köra fort utan skäl?
Bilfrågan

Bilfrågan: Får polisen köra fort utan skäl?

Publicerad 10 januari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Får polisen köra fortare än gällande hastighetsbegränsning, fast de inte har något ärende, eller inte är ute efter att stoppa en bil? 
Peter Näslund

Svar:
Det som styr de undantag mot vanliga trafikregler som polisen får göra regleras i Trafikförordningens 11:e kapitel. Där framgår att när ett ärende bedöms som brådskande eller trängande får polisen köra i högre hastighet än den skyltade. 
Föraren får använda blåljus eller siren men det är inte ett krav. Det kan finnas skäl till en ”tyst” utryckning.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-01-11 19:42
Axa

Notarius
Du skriver ”Jag är helt säker på att dryga snutar utnyttjar sitt jobb för att få göra det som andra inte får göra - det vill säga gasa på lite extra när lusten faller på. Sjukt så det förslår.”

När du får hugg på det, svarar du ”Så ja, korruptionen, nepotismen och "gråzonsaktiviterna" breder ut sig i en takt och ett omfång i samhället som aldrig tidigare har skådats. Idioterna är många.”

Man kan ju inte annat än att tolka som att du tycker att korruption och idiotin sprider sig i polismyndigheten och problematiken med fortkörning är utbredd bland poliser. Du försöker även påvisa det med ETT exempel på hungriga poliser...

#m • Uppdaterat: 2019-01-11 20:18
Axa

Ivarsson
Misstolkar?
Haha...så Notarius gör ett inlägg om hur utbredd korruptionen är i en artikel där frågan är ifall polisen får köra fort utan anledning. Ja, det är något jag skulle kalla för misstolkning.

Vilka fantasier pratar du om?

#n • Uppdaterat: 2019-01-11 21:18
Axa

Notarius
Snyggt påhopp! Apropå fantasier...

Men frågan återstår, tycker du att det är ett utbrett problem inom polisen?

#o • Uppdaterat: 2019-01-12 08:11
Farbror Blå

Bgl, ja poliser har rätt att öva höghastighetskörning vid utbildning och även för att träna. Man ska dock anmäla till RLC (ledningscentralen) att man kommer öva i ett visst område eller på en viss väg. Vi har under utbildning/träning normalt dispens att köra rejält för fort på 70-vägar och däröver men inte på 60-väg och därunder . Jag kör själv en hel del mc i jobbet och då är det extra viktigt att man tränar då utsattheten är extra stor. För något år sedan tränande jag och en kollega höghastighetskörning på en beryktad och olycksdrabbad mc-väg i syfte att bli mer effektiva och kompetenta på den vägen. När vi stannade och tankade så stannade det en bilförare som vi kört om och som var mycket kritisk till vår höga hastighet. Han tyckte vi skulle köra enligt skyltad hastighet då vi uppenbarligen bara skulle tanka. Jag försökte förklara, men han bara fnyste och skakade på huvudet åt mitt försök att bringa klarhet.
Star.. jag kan inte svara på hur regelverket ser ut i andra länder angående blåljus/siren, men det finns flera anledningar till att köra utan siren. 1. Om man som polis har för avsikt att gripa en brottsling så är det ofördelaktigt att denne hör polisbilarna närma sig. Det samma gäller blåljus som kan synas på långt håll. 2. Det kan vara svårt att uppfatta vad som sägs i radion om sirenen tjuter och då kan man missa viktig info. 3. Nattetid så bör man använda siren så lite som möjligt för att inte störa folk som sover. Det blå ljuset syns också betydligt bättre när det är mörkt och då är det inte lika meningsfullt att använda siren. 4. På vägar med högre hastighet så kommer man ofta så fort att de bilar som ska flytta på sig inte hinner höra sirenen förrän polisbilen redan kommit ikapp och tvingats bromsa in. Med högre trafikhastighet minskar även övriga bilisters möjlighet att uppfatta sirenen pga vindbrus och däcksljud i kupén. Vissa sitter dessutom och lyssnar på hög musik i bilen. 5. I ambulanser kan jag tänka mig att man ibland inte vill stressa patienter ytterligare genom att använda siren. Det är möjligt det finns fler anledningar..

#p • Uppdaterat: 2019-01-12 12:03
Axa

Notarius
Nej, du har ju inte egentligen svarat på frågan.
Du länkar till artiklar om bland annat Svenska Kraftnät och korruption där. Vad har det med polisen att göra? Kan man dra slutsatser om att polisen i högre utsträckning bryter regeln om fortkörning utifrån dessa artiklar?
Kan man utifrån några artiklar dra även slutsatser om att så kallade gråzonsaktiviteter är så utbredd att det bidrar till en allmän korruption bland befolkning?

Är du själv korrupt?

Naturligtvis är det ett problem ifall poliser kör för fort när dom inte har rätt till det och det finns säkert poliser som missbrukar regeln men det är högst tveksamt till att det är ett utbrett problem inom polisen.

#q • Uppdaterat: 2019-01-12 13:21
Onehp

Har generellt ett stort tilltro till att de flesta poliser försöker göra ett bra jobb, vetande att det är mycket värre ställt med poliser i många andra länder där korruptionen på riktigt är utbredd. Men i en sån stor organisation så händer det att man gör fel, det brukar hända när man uträttar mycket också...

Bra att missförhållanden granskas (vi kanske gör det bättre än förr?) och klart det ska göras något åt, men faran med att generalisera är att man tar till åtgärder som försämrar för de 99% som sköter sig och därmed gör med skada än nytta i sina försök att stoppa de 1% som man tror är 50%, lätt att det verkar så iaf när man fokuserar för mycket på det. ('focussing illusion in decision making').

När det gäller just fortkörning, lite konstigt att kritisera när så få vanliga medborgare klarar av att hålla hastigheten. Känns mest som missriktad avund. Om verklig fara föreligger ska man förstås ta upp det, och även poliser får ta konsekvenserna om de visar sig att de inte hade skäl till farten och det smäller...

#r • Uppdaterat: 2019-01-12 20:15
Farbror Blå

Det finns mycket fördomar om poliser och rykten sprids fort. Många gånger bygger rykten på lögner men även på okunskap. Medborgare och journalister har ofta dålig koll på hur riskfyllt/komplicerat polisarbetet är liksom på lagstiftningen och anledningen till varför poliser jobbar på ett visst sätt. Min erfarenhet är att den svenska polisens kompetens är hög och det är en mycket liten andel som genomgår polisutbildningen som inte är lämpliga. De som är mindre lämpliga blir sällan långvariga i yttre tjänst. Ibland lyckas de ändra sitt beteende eller så söker de sig till mindre utsatta tjänster. Som i alla andra yrken måste alla börja någonstans och alla gör misstag som förhoppningsvis leder till att man inte gör om dessa. Det ska tilläggas att få yrkeskategorier är så hårt granskade. Poliser som gör allvarligare tjänstefel får antingen varning, löneavdrag, dryga böter eller blir av med jobbet. Arbetsmiljön för poliser blir allt värre, vilket gör att poliserna måste arbeta allt mer strikt och taktiskt, vilket kan kännas otrevligt för en oskyldig medborgare som initialt misstänkliggjorts som ett hot kanske pga att denne är något upprörd. Jag tycker vi bör vara tacksam för våra proffessionella poliser som faktiskt kommer till undsättning när ingen annan kan. Kåren är inte korrupt, vilket är vanligt i många länder. Därmed inte sagt att det inte finns problem inom myndigheten och med dess personal. Att en vanlig medborgare vågar stanna och kritisera min hastighet med mc bör nog ses som ett friskhetstecken trots allt.

#s • Uppdaterat: 2019-01-12 20:15
Axa

Notarius
Ok. Men då kan du istället själv hålla dig till ämnet och sluta länka till en massa ovidkommande. Blir det bakrecept nästa gång?

#t • Uppdaterat: 2019-01-12 20:47
Farbror Blå

Notarius. Du är alltid välkommen att göra en anmälan om hastighetsöverträdelse om du ser en polisbil som kör för fort, det går idag smidigt att göra en s.k. internetanmälan. Jag rekommenderar dig dock att göra något mer konstruktivt med din fritid än att skapa ännu ett ärende som sannolikt inte kommer göra världen bättre. Har du otur kommer du själv bli rapporterad för hastighetsöverträdelse eller vårdslöshet om det framkommer att du utan polistaktisk körutbildning gjort ett efterföljande i sådant syfte. Jag har själv några gånger rapporterat förare som hängt efter mitt och andras patrullers polisfordon när jag haft möjlighet till detta. Jag tycker du gör helt rätt att skaffa en dashcam. Det funderar även jag på att göra med min privata bil.

#u • Uppdaterat: 2019-01-12 21:40
Axa

Ivarsson
Haha. Det verkar som en del vill vara oemotsagda. Jag antar att det är jobbigt med kritik för en del. Kanske skör självkänsla?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.