Nästa artikel
Hellre stukad fot än att sälja bil
Nyheter

Hellre stukad fot än att sälja bil

Publicerad 13 december 2018 (uppdaterad 18 december 2018)
Svenskar tycker inte om att sälja sin bil privat. Ny Sifo-undersökning visar att de faktiskt hellre skadar kroppsdelar.

Att behöva sälja sin bil till en annan privatperson visar sig vara en ångestfylld upplevelse för svenskarna. De skulle hellre deklarera eller råka ut för en stukad fot. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Wayke, som är en marknadsplats för begagnade bilar.

Av drygt 1.000 tillfrågade anser 88 procent att det är jobbigt att sälja bilen privat. 28 procent tyckte till och med att det är mycket jobbigt eller extremt jobbigt. Som jämförelse tyckte 25 procent att det är mycket jobbigt eller extremt jobbigt att stuka foten. 

Det besvärligaste med säljprocessen är enligt 28 procent av deltagarna i undersökningen alla samtal, mejl och sms från oseriösa spekulanter som lägger skambud. Att köpa begagnad bil är inte lika mödosamt, men här är det snarare oron att man inte litar på säljaren och misstänker att denne undanhåller information. Att vända sig till en bilhandlare anses som mindre ångestframkallande, men ändå uppger 45 procent att de har lågt förtroende för bilförsäljare. 

Diskutera: Tycker du att det är jobbigt att sälja bilen privat?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-12-13 15:12
Styggavargen

Är det inte beroende på vilken bank du har?

#c • Uppdaterat: 2018-12-13 17:24
Kanske

Vet inte vad max är idag. Men den klassiska bil jag sålde var värd mycket mer än swish högsta belopp. Banköverföringen fungerade perfekt med appar i telefonerna.

#d • Uppdaterat: 2018-12-13 18:04
adzam

är det verkligen så illa

#e • Uppdaterat: 2018-12-13 18:10
Sabud2

Verkar vara ett allmänt problem det här att förhandla IRL vare sig det gäller räntorna på bolånet eller en bilaffär. Gissar att det har något att göra med det avskärmade livet via mobiler, plattor, etc. och då speciellt hos den yngre generationen. Se bara på TV-reklamen från låneinstituten, lägg dina lån hos oss så slipper du att prata. Det är ju lite sanslöst faktiskt.
Jag har sålt alla mina ej skrotade bilar på Blocket och visst finns det en del oseriösa men efter ett
telefonsamtal vet man säkert vem som är vem. Och att det skall förhandlas vid den personliga kontakten hör ju till.

#f • Uppdaterat: 2018-12-13 19:22
1

Tränar ganska aktivt och vill inte stuka foten så väljer att bli lurad av nån bilfirma.

#g • Uppdaterat: 2018-12-13 19:23
Mistro

Kan inte mer än att instämma i att Blocket har utvecklats på ett väldigt oroväckande sätt men i vanlig ordning så ser den naive Svensken inte detta. Svarthandel och bedrägeri utan att någon lyfter ett finger! På hundra bilannonser är kanske en ( 1 ) seriös..Dvs en person som faktiskt är vad den utför sig för nämligen privatperson...Den egna vinningen går före allt och om någon blir blåst får den skylla sig själv! Dagens verklighet men vem bryr sig som sagt?

#h • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Jag hellre ger bort bilen än att säljer den privat. Orkar inte. Har en trevlig bekant/egenföretagare som sålde bilen privat till en annan företagare och fick miljonbeställning. Det lönar sig att våga :)

#i • Uppdaterat: 2018-12-13 21:54
Herr Professor

En kompis skulle sälja en entusiastbil på nätet. Han blev heligt förbannad på alla idioter och skitsnackare som ringde och slösade bort timmar av hans tid. En spekulant som dök upp på avtalad tid ägnade flera timmar åt att gå igenom och provköra bilen. Till sist frågade han säljaren: ”Tror du att banken lånar ut pengar om man är arbetslös?”

#j • Uppdaterat: 2018-12-14 09:19
Focus

Vissa tycker att det är bättre att lämna den i byte och när de får tillfälle att fundera förstår de att de i det närmaste skänkt bort bilen till bilhandlaren. Det enda som är jobbigt med att sälja privat är att det är så många nysvenskar som skall pruta i det oändliga.
Jag sålde en Renault Twingo i bra skick till lagom pris. 36 st ringde och de flesta var prutare. Men det är ju bara att avslå buden, det är ju jag själv som bestämmer priset.

#k • Uppdaterat: 2018-12-14 18:25
Kommendör_1a

Sätt inte ut telefonnumret i annonsen utan inled kontakten med spekulanterna via mail. Då kan man filtrera bort illegala och oförskämda figurer på sättet de uttrycker sig i skrift. Telefonkontakt tas sedan med de seriösa. Har gjort många smidiga affärer med trevliga personer på det sättet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.