Nästa artikel
Bilfrågan: ”Symmetriskt” i Subarus fyrhjulsdrift?
Bilfrågan

Bilfrågan: ”Symmetriskt” i Subarus fyrhjulsdrift?

Publicerad 27 september 2018 (uppdaterad 28 april 2021)
Frågeställaren undrar vad Subaru menar med symmetrisk fyrhjulsdrift.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Exakt vad i Subarus symmetriska fyrhjulsdrift är det som är symmetriskt?
B Torstensson

Svar:
Att vår drivlina kallas symmetrisk baserar vi på att hela drivpaketet – motor, växellåda, fördelningslåda och kardanaxel – ligger i en rak linje. Detta gör bland annat att vi kan ha lika långa drivaxlar på höger och vänster sida, vilket ger bilen förutsägbara egenskaper samt eliminerar det så kallade styrmomentet. Du har säkert noterat att det på många konkurrerande märken tenderar att ”dra” i ratten när man accelererar och svänger samtidigt.
Thomas Possling, informationschef, Subaru Nordic

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-09-29 00:42
olvildrajv

@skodaägare: Och hur ser viktfördelningen med 1/2/4 passagerare med bagage? Med 2 vuxna är den förmodligen 50-50. Med fler passagerare och bagage lite mer vikt på bakaxeln än framaxeln. Alltså i det närmaste perfekt ballanserad bil.

#c • Uppdaterat: 2018-09-29 12:15
Skodaägare

olvildrajv: Mycket intressant uttalande. Då kan ju alla bilar sägas vara välbalanserade, om man har tillräckligt med vikt på bakaxeln. Ser inte något unikt för Subaru här. Finns flertalet framhjulsdrivna bilar med tvärställd motor som har liknande viktfördelning

#d • Uppdaterat: 2018-09-29 16:48
olvildrajv

@skodaägare: Försök komma ut på en vältrafikerad landsväg (där man måste komma upp i hastigheten snabbt samtidigt som man svänger) med en sådan framhjulsdriven bil (vilket garanterat resulterar i däckslir och antisladdsystem som stryper motorn samtidigt som ratten lever ett eget liv när mycket kraft skickas till framhjul samtidigt som man svänger) och gör det sedan med en Subaru (såklart slirfritt och en ratt som inte rycker utan är så neutral och exakt precis som alltid) så förstår du skilnaden. Eller att köra en lastad bil uppför en brant grusväg eller backe med oplogat snö. Eller att köra på kurviga grus-och snöiga/isiga vägar. Alltid välballanserat, förutsägbart och neutralt uppträdande. Återigen - först när du kört så förtår du vad det handlar om.

#e • Uppdaterat: 2018-10-01 00:35
Skodaägare

Kör BMW som är hyfsat välbalanserad. Har kört Subaru, men upplevde inte den som mer välbalanserad.

#f • Uppdaterat: 2018-10-01 18:56
Roy J

Ju mer som ligger framför framaxeln, ju mer framtung, obalanserad, blir självklart bilen.
Subarus längsgående boxermotor blir fri från chassipåverkande moment från motorn och ger dessutom låg tyngdpunkt. Som jag skrev tidigare så slipper man mellanaxlar och krångligheter.
Jag gillar Subarus drivlina skarpt, sen kan det finnas andra skäl till att inte köpa bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.