Nästa artikel
Bob Lutz: ”Tesla är på väg mot kyrkogården”
Nyheter

Bob Lutz: ”Tesla är på väg mot kyrkogården”

Publicerad 19 september 2018
Bilbranschens ”grand old man” och evigt unga citatmaskin Bob Lutz har uttalat sig om Teslas framtidsutsikter och enligt den tidigare GM-basen ser framtiden inte ljus ut.
Det finns få ännu levande och aktiva inom bilindustrin som har hunnit med lika mycket som schweiz-amerikanen Bob Lutz. Den 86 år unga veteranen har innehaft toppositioner inom GM, BMW, Ford och Chrysler. Med anledning av Teslas vacklande aktiekurs intervjuades Lutz av amerikanska nyhetskanalen CNBC. Som alltid är Bob Lutz ogenerat rak i sina uttalanden.

– Även om Elon Musk är en trevlig kille vet han inte hur man driver ett bilföretag, kostnaderna för att tillverka Tesla Model 3 är helt enkelt för höga, säger Lutz.
– Han har 9.000 personer i monteringsfabriken och de producerar färre än 150.000 bilar om året. Det går inte ihop. Det är ett bilföretag som är på väg mot kyrkogården, konstaterar Lutz.

Bob Lutz menade även att konkurrensen bland elbilar ökar vilket gör läget allt mer kritiskt för Tesla.

– Som jag har sagt de sista två-tre åren. Han (Elon Musk) måste få ordning på företaget, för de globala tillverkarna är på gång. Inte bara Audi kommer med en ny elbil utan även Mercedes, BMW och Porsche kommer med elbilar. Eftersom de tillverkarna har en lönsam försäljning av bilar med förbränningsmotor så klarar de av att sälja elbilar med förlust. Dessutom hjälper elbilarna tillverkarna att möta kraven på sänkta utsläpp.

– Tesla har ingen teknisk fördel, ingen fördel när det gäller mjukvara, ingen fördel när det gäller batteri. Inga fördelar alls, dessutom blöder de pengar i en skrämmande takt, säger Bob Lutz.
– Käftarna håller på att slå igen runt Tesla och jag tror att om ett år eller två så kommer vi se en film som heter Vem dödade Tesla, en konspirationsfilm med Leonardo DiCaprio.

Det senare uttalandet får ses som en lagom syrlig kommentar till dokumentären ”Who killed the electric car” från 2006. Dokumentären handlar om General Motors elbilsprojekt EV1 och företagets agerande i samband med utfasningen av projektet i mitten av 1990-talet.

Diskutera: Tror du att Bob Lutz har rätt om Teslas framtid?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-09-19 20:37
Mythbuster

@Klarsynt. 90 000 dollar var i våras. Nu är priset ner 35% till 60 000 dollar- vilket är drygt fördubbling mot priset ca 2015. Högt men också förväntat med tanke på batterier till telefoner, datorer och nu även en del till bilar. Det senare är dock fortfarande litet. Nergången i pris beror på att det produceras mer kobolt. Och all kobolt är naturligtvis inte bruten av barn i Kongo. Även om det låter bra på Aftonbladet. https://tradingeconomics.com/commodity/cobalt och längre tidsperspektiv https://www.metalary.com/cobalt-price/ där man ser att priset varit ännu högre än idag.

#c • Uppdaterat: 2018-09-19 21:52
1

"Blodsbatterier". Bättre med blodsolja? Förändring är något som människan är otroligt dålig på.

#d • Uppdaterat: 2018-09-19 22:33
Klarsynt

@Mythbuster

Ja, priser går upp och ner. Dels p g a tillgång/efterfrågan och dels p g a spekulation. Det går upp igen, till nya rekordnivåer, sanna mina ord. Vi möts här igen när det ligger på 120 000.

.

#e • Uppdaterat: 2018-09-20 07:16
J.L

Tesla köper batterier från Panasonic som inte innehåller kobolt

#f • Uppdaterat: 2018-09-20 07:21
J.L

1 Ja hur mycket har inte oljan ställt till för världsfreden? Människan är blind och döv i sitt agerande. Om intressenterna, (Kina, USA mm) i Afrika skulle upphöra att hålla diktatorerna under armarna, för att få tillgång till råvarorna skulle flyktproblematiken lösas också.

#g • Uppdaterat: 2018-09-20 07:39
Klarsynt

@J.L

Tvärtom. Det är när diktutaturerna faller som flyktingproblem skapas. Så var det även denna gång. Khadaffi varnade för det och han fick helt rätt.

.

#h • Uppdaterat: 2018-09-20 08:07
Swemba

"Skadeglädjen" i Teslas svårigheter kommer ganska naturligt. Tesla har i alla år hyllats okritiskt av media och man har enbart tittat på elbilens fördelar och i princip aldrig lyft fram några nackdelar. Att Teslas affärsmodell inte heller håller har man helt blundat för och i stället häcklat de stora tillverkarna för att de inte "lyckas" komma med någon värdig utmanare. Nu har ni svaret!
Vem som helst kan bygga den perfekta bilen. Att få lönsamhet i det är något helt annat!

#i • Uppdaterat: 2018-09-20 08:34
L. Mäkinen

Min uppfattning är att Tesla följer sin ursprungliga plan ännu så länge. De började med roadstern som ren nischbil för att få uppmärksamhet, fortsatte med Model S för att sprida kunskapen bredare vilket lyckats väl. De flesta vuxna verkar veta att de existerar och är något att sträva efter. Nu har de haft inledande problem med att få upp takten på Model 3, men även den har börjat snurra. Fördelen mot andra är väl främst laddnätverket som växer konstant. Man behöver inte förlita sig på att andra aktörer bygger stolpar.

Såvitt jag förstår stämmer inte uttalandet från J.L angående kobolt. Teslas 21-70 är av NCA-typ.

#j • Uppdaterat: 2018-09-20 08:59
2TT2

Bob Lutz har ju erfarenhet att köra företag i diket. På tal om kyrkogården så var GM i princip död och begraven, men med hjälp av bl.a statens skuldavskrivning klarade sig GM.

"GM:s skulder på 27 miljarder dollar avskrevs då man gick med på att staten skulle få överta 60 procent av bolaget"

#k • Uppdaterat: 2018-09-20 11:20
Svenne60

Det här kan sluta som för NSU med sin Ro80. En helt fantastisk bil med ny teknologi, men som hade brister i sin motor i början, och köptes sedan upp av Audi. Antagligen köps Tesla upp - ev. från ett konkursbo - av någon större biltillverkare. För att sedan bli en modell bland andra. Det finns många exempel i historien på framsynta företagare före sin tid, som inte lyckades till slut. Men som ändå har gjort avtryck. Och vill vi vara utan dessa fantastiska entreprenörer som inte lyckas, kanske inte....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.