Nästa artikel
Varnar för mopedbilar
Nyheter

Varnar för mopedbilar

Publicerad 3 september 2018 (uppdaterad 3 september 2018)
Alltfler mopedbilar är med i olyckor. Nu slår försäkringsbolag larm om att fordonstypen är riskabel.
Mopedbilar blir en allt vanligare syn i trafiken. Uppskattningsvis rullar 10.000 mopedbilar i Sverige och enligt försäkringsbolaget Ifs statistik skedde en ökning i antalet sålda moped bilar från 1.1.06 stycken 2016 till 1.838 stycken 2017. Hittills i år, mellan januari och juli 2018, har det sålts 777 stycken.

If varnar nu för att förare av mopedbilar invaggas i en falsk säkerhet av trygghet, då fordonstypen har inte alls samma krocksäkerhet som vanliga personbilar och när det smäller kan konsekvenserna bli förödande. 

– Olyckorna är ofta allvarliga, mopedbilen demoleras totalt och föraren blir inte sällan fastklämd. De säkerhetssystem som finns i vanliga personbilar är bortprioriterade på grund av att bilen inte får väga mer än 425 kilo, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If. Han fortsätter:
– Krocksäkerheten är usel. Vi vill verkligen varna för olycksrisken med mopedbilarna och vänder oss både till lagstiftare och konsumenter.

Karossen på mopedbilar är byggd av aluminium och plast och säkerhetsutrustning som krockkuddar är inte obligatoriska. Krocktestorganisationen Euro NCAP gjorde 2016 ett krocktest med mopedbilar och kom fram till att segmentet har fundamentala säkerhetsproblem. 

Enligt Ifs statistik inträffade 60 vagnskador med mopedbilar 2016, för att sedan stiga till 110 året efter. Hittills i år, mellan januari och juli 2018, har det inträffat 85 vagnskador på mopedbilar. Antalet personskador har ökat från 26 2016 till 63 2017 och hittills under 2018 har 60 skador noterats. 

En mopedbil får ha en topphastighet på 45 kilometer i timmen – men får ändå köras på vägar där hastigheten är upp till 100 kilometer i timmen. För att köra en mopedbil krävs körkort med behörigheten AM, samma som för EU-moped. Det innebär enligt If en tolv timmar lång utbildning, varav fyra timmar praktisk träning.

– Vår starka rekommendation är att man inte släpper iväg sina ungdomar i en mopedbil innan man vet att de har mycket mer kött på benen än så. Körregler, trafikmärken och säkerhetstänk ska sitta i ryggmärgen på dem, säger Johan Granholm.

Diskutera: Vad tycker du om mopedbilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-09-03 19:12
PREVIA

I en begagnad bil som är väsentligt billigare än en mopedbil och som är krockprovad försedd med krockkuddar kunde få köras i 80 kmt som tidigare gällde i Finland för unga förare, en hastighet som räcker väl till i tätorter på motortrafikleder där ungdomar oftast kör till skola och kompisar.
https://svenska.yle.fi/artikel/2015/07/26/danmark-planerar-ge-17-aringar-bilkorkort

#c • Uppdaterat: 2018-09-03 22:00
Kandidat

Mopedbilar har inte på svenska vägar att göra! De kom till Sverige därför att de är helbilsgodkända eftersom man kan se poängen med dem i antika Italienska städer, men de har inget i Sverige att göra och framförallt inte på svenska landsvägar.

Dessutom körs de på landsvägarna många gånger av äldre människor som av hälsoskäl inte får köra bil! Jo tack för kaffet då ska de helt klart inte sitta i en sådan här!

Dessutom är prislappen på dem fullständigt sanslös. Fullständigt utan vett och sans. Jag och min bror köpte ny bil för inte så länge sedan. Den kostade lika mycket. Fast i vår bil kan fem personer sitta med goda innerutrymmen och krocksäkerheten är riktigt god både vid frontsmäll och sidosmäll, för att inte nämna bullernivån och möjligheten att snabbt komma undan från en korsning (eftersom vi har cirka 150 Nm per ton istället för typ 15...).

Då drar vår bil inte ens dubbelt så mycket och bensin istället för diesel, så miljöpåverkan blir också totalt sett lägre.

Nej bort med skiten från svenska vägar!

Och om någon förälder till en 15-åring läser det här: Satsa på ryggskydd och nackkrage till en vanlig moped till din tonåring, det är ta mig tusan säkrare än att sätta sig i de här dödsfällorna!

#d • Uppdaterat: 2018-09-04 12:00
Hackenbush

De är väl inte mer dödsfällor än mopederna är och det är ingen som skriker om att mopederna skall bort.
Dessa mopedbilar skall jämföras med mopeder och inte bilar.

#e • Uppdaterat: 2018-09-04 13:29
Villevalle

Det är väl inte ungdomar som kör omkring i dessa larviga åkdon? Vad har de här att göra på en 100-väg??
Möjligen att de kan tillåtas i stadstrafiken.

#f • Uppdaterat: 2018-09-05 18:09
LC4ever

@Hackenbush Jo man skall jämföra dessa med bil och inte med moped.
Ytterst sällan man stöter på en moped på en 2+1 100-väg.
Moped kör långt till sidan och enkla att köra om.
Dessa mopedbilar inger en falsk säkerhet, som att man körde en riktig bil.
Mopeder körs vanligtvis av 15-åringar, till och från skola, kompisar och träning, dvs i närområdet där de bor.
Mopedbilar kan många gånger köras av äldre som av någon anledning inte klarar ha riktigt körkort, de tar denna till affären eller jobbet, betydligt längre sträckor.
Nä, bort med dessa stoppklossar från våra vägar.

#g • Uppdaterat: 2018-09-03 11:43
milkylainen

Fattar inte varför sånthär trams får vara ute på vägarna.
Lika lite som A-traktorer och annat moddat skit.
Antingen har man en bil som kvalificerar som bil eller inte.
Ser inte behovet av fler avarter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.