Nästa artikel
Bilfrågan: Bättre säljställen än Blocket?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bättre säljställen än Blocket?

Publicerad 24 augusti 2018 (uppdaterad 24 augusti 2018)
”Det är väldigt få privatpersoner som ger respons. Är det någon annan webbsida som är bättre nuförtiden?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har lagt ut min bil på Blocket men märker att det är väldigt få privatpersoner som ger respons. Allt från folk som ska sälja vidare till Finland, bilfirmor som vill förmedla till rena bedragare. 
Är det någon annan webbsida som har bättre respons nuförtiden? För sex år sen var ju Blocket bäst.
Per Wahlqvist

Svar:
Det är nog snarare så att Blocket har fått konkurrens av andra säljsajter, som Bilweb och kanske framför allt Wayke, som lanserats hårt som den nya marknadsplatsen för såväl köp som sälj av bilar. Bakom står VW- och Volvohandlare samt MRF. 
Dessutom har Kvarndammen öppnat upp för försäljning av privatägda bilar. 
Att sälja är närapå lika svårt som att köpa och jag tror att det är därför som allt fler väljer att vända sig till större välkända förmedlare som tar hand om både köpare och säljare på ett juste sätt, visserligen till en kostnad. Det kan det kanske vara värt om man vet att affärstransaktionen sköts korrekt. 
Sedan är det alltid en viss risk med att både köpa och sälja privat. Men där går seriösa förmedlingar in och tar hand om eventuella problem efter försäljning. 
Så jag tror faktiskt att såväl köp som sälj mer och mer sköts av företag.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenheter av att köpa eller sälja via någon av säljsajterna ovan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-08-24 18:56
V8-Power

Jag sätter heller aldrig ut telefonkontakt utan det är blockets meddelandetjänst som gäller fram tills man är överens. Det brukar fungera alldeles utmärkt. Man har mer att spela med där också, ser man en seriös och man har få svar så kan man ju alltid själv pruta lite till den köpare man vill ha.

#c • Uppdaterat: 2018-08-24 19:28
L. Mäkinen

Jag sätter ut telefonnummer och givetvis ett rimligt pris. Tar det mer än en dag att sälja via Blocket är priset fel.

Jag har sålt två bilar via Kvarndammen. Den ena försökte jag sälja själv först, men hade fel pris. Kvarndammen satte också fel initialt så de prutade på sin avgift.

#d • Uppdaterat: 2018-08-24 20:29
Axa

Håller med Mattse. Om man har svårt för att sälja på Blocket har man övervärderat bilen och bör isåfall sänka priset.

Senaste två bilarna sålde jag på Blocket. Båda gångerna en bit under det lägsta priset för motsvarande modell på Blocket då jag ville bli av med bilarna snabbt. Snabbt gick det och köparna var trevliga i båda fallen. Men visst fick jag avfärda en hel del oseriösa mejl första dygnet.

#e • Uppdaterat: 2018-08-24 22:22
Minimats1

Det handlar mer än bara pris. Bilen ska vara rätt servad också samt helst bara ha haft 1 ägare. Fast ärlig ska man vara och säga om något inte fungerar som det ska. Har bilen gått få mil med 1 ägare så är den mer lättsåld om priset är motsvarande vad andra begär för likadan bil med fler mil.

Säljer man sin bil med full dokumention och stämplar samt kvitton på alla service bör det gå lättare samt att bilen är ren och välskött både invändigt och utvändigt.

Förstår inte varför folk gömmer regnummer och inte skriver sitt namn utan exempelvis "Audi" är den som säljer bilen. Ringer aldrig på sådana annonser. Varför skriver vissa "pratar endast svenska"? Alla som gått i skolan i Sverige pratar engelska nästan flytande.

#f • Uppdaterat: 2018-08-25 10:22
LeifV

Blocket är en intressant bilmarknad. Senaste bilen köpte jag där, och säljaren var så ohyggligt trött på att värja sig från diverse filurer, och antagligen glad över att en "vanlig" person ville köpa så affären blev väldigt smidig för min del. Säljaren t o m prutade med sig själv, till en nivå väl under det jag ens funderat kring. Bilen då, precis i rätt, och t o m bättre skick än vad jag förväntade -självprutet var ingen luring för att mörka för en kass bil, utan en överdriven trötthet/frustration som styrde... -en av mina bästa bilaffärer, och jag själv lyfte knappt en hand.

#g • Uppdaterat: 2018-08-25 10:51
Saabium

Otroligt mycket övervärderade bilar på blocket. Minst hälften har priser som är rena fantasipriserna. Och inte bara bilar förresten. Ibland tar folk mer än nypriset till och med för kameror, klockor etc. Man får verkligen se upp och kolla priser innan man slår till. Man handlar ju begagnat och privat för att det ska vara billigt och att man kan få chans att pruta lite, inte för att det ska vara lika dyrt som i handeln...

#h • Uppdaterat: 2018-08-26 09:20
hultarn

Jag ha sålt flera bilar på blocket, och det har sällan tagit mer än några dagar max. innan de är sålda.
Många gör (i mina ögon) vissa generalfel. t.ex.:
- Fantasipris
- Urdålig bild
- Ostädad och otvättad bil
- Obesiktigad (bättre att visa t.ex. 2 2:or, kan ju vara lättfix)
- Ingen info om service och kamrem (behöver inte vara märkesverkstad)
- För lite info, har bilen dragkrok, fungerande AC, nästan nya däck - skriv det
- För mycket info, vem orkar läsa en annons med massor av inte intressant info?
- Fel modell/reg nr. Skriv inte Hyundai när det är en Renault, eller som jag såg nyss: 408 när det är en 407.Dölj inte bilnumret,de flesta bilar är ändå inte intressanta att stjäla
- Ägarens namn ska sättas ut, ingen säljare heter ju Volvo eller Chevrolet

#i • Uppdaterat: 2018-08-26 12:03
Minimats1

Tycker många skriver självklarheter som utrustning som exempelvis servo, centrallås osv. Det blir en hel radda med extra utrustning som vem orkar läsa?

#j • Uppdaterat: 2018-08-27 12:25
Styggavargen

Hultarn, bra tips du gav. Det ligger nog mycket i att försöka skapa en så bra annons som möjligt och ha ett realistiskt pris. Sista priset kompis kommer alltid att finnas, men kanske de skräms bort lättare med en bra annons.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.