Nästa artikel
Framgångsrik taktik mot fortkörare
Nyheter

Framgångsrik taktik mot fortkörare

Publicerad 21 augusti 2018 (uppdaterad 22 augusti 2018)
Polisen har testat en ny strategi för att få bilister att sänka farten. Det visade sig fungera bra.
Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut som utvärderat polisens nya arbetsmetoder. Polisen i Region Väst provade under hösten 2016 att intensifiera sin hastighetsövervakning på 13 utpekade vägsträckor, i syfte att få folk att lätta på gaspedalen.

Bland annat genomfördes kortare hastighetskontroller i 20-minutersintervaller där alla som körde minst 6 kilometer över tillåten hastighet rapporterades. Polisen hade också ute civila polisbilar som fokuserade på bilister som ägnade sig åt aggressiv körning och det placerades ut mobila fartkameror.
– De tillfrågade poliserna tycker det är bra att trafikfrågorna kommit på agendan och att de fått positiv respons från medborgarna. De tycker också att 20-minutersmetoden är ett bra arbetssätt som får acceptans bland personalen och kan leda till ökad synlighet, säger Anna Vadeby, trafiksäkerhetsforskare på VTI. 

VTI kom fram till att medelhastigheten på vägsträckorna sänktes under insatsperioden. Kombinationen av olika typer av hastighetsövervakning ledde också till fler kontroller än vad som annars skett, enligt polisen. 

Diskutera: Borde vi ha fler poliskontroller längs vägarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-08-22 16:27
Pi

Blir jag avstäng för att jag ifrågasätter de som ständigt bryter mot bl a hastighetsbegränsningar och dessutom anser sig ha rätt att göra det - tja, då får jag ta det.

#w • Uppdaterat: 2018-08-22 16:48
Pi

Har sett en hel del nedlåtande kommentarer om de som inte håller den hastighet som fortkörnings-ivrarna tycker medtrafikanterna skall hålla så jag vidhåller det jag skrev - och blir jag avstängd så får jag ta det. Jag propagerade i vart fall inte för hastighetsöverträdelser vilket jag uppfattar att vissa andra gör.

#x • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Notarius
Vad har du för speciella förmågor eftersom du tar dig friheten att negligera gällande, å vägen skyltade högsta hastighet ?
Därtill besluta vad som är för stunden lämplig hastighet?
Låter väl anarkistiskt!

#y • Uppdaterat: 2018-08-22 19:40
Pi

Notarius - fast nu var det ju inte detta med "har du aldrig..." som initierade diskussionen utan ditt inlägg där det framgick att du på 90-vägar mycket väl kunde hålla 97--105 km/t - lite beroende på trafikförhållandena. Men du tyckte uppenbarligen att 90 km/t inte gäller dig som förare utan att du som det verkar anser att du själv bedömer vägens högsta tillåtna hastighet bäst.
Så svara gärna på inlägg #39.

#z • Uppdaterat: 2018-08-22 20:22
mso 1000

Jag svarar japsen. Minst 2,5 diesel så den låter manligt istället för smådiel som låter småspik.
Annars kan man lika gärna köra en tyst 1,0 bensin. Haha.

#110 • Uppdaterat: 2018-08-23 07:32
Hackenbush

Oavsett om man tycker det är ok att ha egna hastighetsgränser eller ej så får man böter om man blir stoppad av polis om man kör i 97 eller 105 km/h på 90-väg och detta för att det är ett lagbrott att köra för fort. Tror inte polisen köper argumentet att "detta är en stor fin väg och man bör få köra fortare."
Det finns inga bra ursäkter för att bryta mot hastighetsbegränsningar.

#111 • Uppdaterat: 2018-08-23 10:16
Svenne60

Jo det är så att polisen inte köper argument av typen "detta är en stor fin väg och man bör få köra fortare." Men man får ändå hoppas att polisen inte sätter upp en hastighetskontroll på sådana vägar. Det finns många vägar där hastighetsgränserna är på tok för lågt satta, t.ex. 50 km/t på en fyrfilig väg med motorvägsstandard bara för att den går inne i en stad, eller att man sänker från 70 till 60 km/t på en fin väg med bra sikt runt om utan bebyggelse i närheten. Konstigt att inte sådana här missförhållanden påtalas i massmedia

#112 • Uppdaterat: 2018-08-23 14:10
Axa

Jag håller med notarius. Är det så att man kör lite fortare än tillåten hastighet när förhållanden tillåter så är det inget jag reagerar över.
Jag har fastnat några gånger för fortkörning men aldrig kommit med undanflykter eller gnällt. Jag vet ju att jag har brutit mot hastighetsbestämmelserna. Och bara för att det finns en regel så finns det inget som säger att man inte kan bryta mot den men man ska kunna ta sitt ansvar och konsekvenserna av sitt agerande.

Fokus borde ligga på andra trafikbeteenden.

#113 • Uppdaterat: 2018-08-24 06:05
John2008

Även den tunga trafiken främst lastbilar med släp skulle behöva övervakas av polisen, för aggressiv körning är tyvärr vanligt bland de som förr kallades vägens riddare. Senast i natt var jag nära att få bakdelen av ett släp i sidan av bilen från en lastbil som trots mötande trafik körde om och som fortsatte i olaglig hastighet.

#114 • Uppdaterat: 2018-08-24 08:14
Hackenbush

Ett av de trafikbeteenden som polisen borde kolla är de som tycker att det är ok att köra för fort så länge man betalar böterna utan att gnälla.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.