Nästa artikel
Framgångsrik taktik mot fortkörare
Nyheter

Framgångsrik taktik mot fortkörare

Publicerad 21 augusti 2018 (uppdaterad 22 augusti 2018)
Polisen har testat en ny strategi för att få bilister att sänka farten. Det visade sig fungera bra.
Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut som utvärderat polisens nya arbetsmetoder. Polisen i Region Väst provade under hösten 2016 att intensifiera sin hastighetsövervakning på 13 utpekade vägsträckor, i syfte att få folk att lätta på gaspedalen.

Bland annat genomfördes kortare hastighetskontroller i 20-minutersintervaller där alla som körde minst 6 kilometer över tillåten hastighet rapporterades. Polisen hade också ute civila polisbilar som fokuserade på bilister som ägnade sig åt aggressiv körning och det placerades ut mobila fartkameror.
– De tillfrågade poliserna tycker det är bra att trafikfrågorna kommit på agendan och att de fått positiv respons från medborgarna. De tycker också att 20-minutersmetoden är ett bra arbetssätt som får acceptans bland personalen och kan leda till ökad synlighet, säger Anna Vadeby, trafiksäkerhetsforskare på VTI. 

VTI kom fram till att medelhastigheten på vägsträckorna sänktes under insatsperioden. Kombinationen av olika typer av hastighetsövervakning ledde också till fler kontroller än vad som annars skett, enligt polisen. 

Diskutera: Borde vi ha fler poliskontroller längs vägarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-08-22 07:06
Klarsynt

Det är de som kör för sakta som orsakar flest olyckor - de tvingar nämligen folk att köra om.

.

#m • Uppdaterat: 2018-08-22 07:19
Marcus

Det finns många brister i trafiken men hastigheten är den minsta, skulle föredra om de riktar in sig på viktigare åtgärder istället.

#n • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Med så många "advokater" här i spalterna som argumenterar för lagbrott och mot övervakning, kanske någon har en uppfattning om att "köra om", enligt Klarsynt#24, är en tvingande åtgärd.

#o • Uppdaterat: 2018-08-22 08:52
Hackenbush

Jag tror inte att polisen köper argumentet "jag var tvungen att köra om" om man överskrider hastighetsbegränsningen vid omkörningen och blir stoppad av polis.

#p • Uppdaterat: 2018-08-22 09:48
Pi

Om jag kör tillåten "GPS-hastighet" och t o m med ett tillägg på ett par km/t - då tycker tydligen fortfarande "Trångsynt" att han och många andra ändå absolut måste köra om och att det är jag som är problemet. I alla fall om man skall döma av verkligheten och alla omkörningar som sker på främst landsvägar och liknande större vägar.

#q • Uppdaterat: 2018-08-22 10:30
saabnisse

Pi, det där är ett stressymptom, jag har själv drabbats och suttit och svurit över hur korkat det är och jag har lugnat ner mig, men tyvärr finns det alltför många som är omedvetna om det,

#r • Uppdaterat: 2018-08-22 11:52
Pi

Du har säkert rätt saabnisse men det hindrar inte att det genererar mängder av helt onödiga omkörningar med därtill hörande risker. Om dessa individer tänkte till bara en liiiiiten stund så borde dom kunna besinna sig kan man tycka. Stressen blir inte mindre av att ständigt bli "stressad" av att man känner att man absolut måste köra om varje bil framför en så snart som möjligt - om man däremot accepterar att det tar den tid det tar så kan man slappna av lite och slippa stress-infarkt. Och min käpphäst nämligen den adaptiva farthållaren är ett utmärkt hjälpmedel att tygla detta sjukdoms-tillstånd för då märker man inte på samma sätt att bilen framför kör 3 km/t långsammare än man själv ställt farthållaren på...:)

#s • Uppdaterat: 2018-08-22 13:37
Pi

Men varför är det så jäkla svårt att acceptera de regler som finns ? Det måste vara nån form av sjukdom som gör att vissa absolut MÅSTE köra 97 km/t eller 105 km/t på 90-vägar och alltså tillämpa sitt helt egna regelverk... Märkligt...
Det ÄR faktiskt inte upp till var och en att ha egna regler i trafiken - är det svårt att förstå ?

#t • Uppdaterat: 2018-08-22 16:00
Masa

Att inte överskrida hösta tillåtna hastighet ÄR en av de "grundläggande trafikreglerna".

#u • Uppdaterat: 2018-08-22 16:12
Svenne60

Det riktiga problemet är att vi inte röstar på politiker som vill införa rimliga fartgränser som kan respekteras. Vilket betyder att fartgränserna måste höjas på många håll. Men en sådan självständigt och vettigt tänkande icke PK-politiker skulle ju bli slaktad av massmedia och därmed också stötas ut av sitt eget parti. Men det finns skillnader mellan partierna, kolla så får du se.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.