Nästa artikel
Fler dödsfall i trafiken
Nyheter

Fler dödsfall i trafiken

Publicerad 17 augusti 2018
Antalet omkomna i trafiken fortsätter att öka. Dubbelt så många mötesolyckor har inträffat jämfört med i fjol.
I juli 2018 omkom 39 personer på Sveriges vägar. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen. Det är högre än medelantalet för juli månad för åren 2014-2017, som varit 31 personer. 

105 personer dog i trafikolyckor mellan maj och juli i 2018, det är avsevärt högre än genomsnittet på senare år, som legat på 82 personer samma period.
– Antalet omkomna i trafiken brukar vara högt under sommarmånaderna maj till juli. I år var det tyvärr betydligt fler som omkom. Den största ökningen är bland bilister och motorcyklister där antalet omkomna har ökat med 40 procent. Singelolyckor är den vanligaste olyckstypen för de två grupperna men vi ser att mötesolyckor bland bilister har fördubblats jämfört med samma period 2017, säger Khabat Amin, statistiker på avdelningen för väg och järnväg på Transportstyrelsen.

Mellan januari och juli i år har 176 personer dött i trafiken. Sveriges långsiktiga mål i Nollvisionen är högst 220 dödsfall per år bland trafikanter 2020. 

Diskutera: Vad tror du att det ökade antalet mötesolyckor beror på?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-08-17 19:19
Ingemar Bohman

Pi
Du menar alttså att bilisterna kör fortare i år
än mot förra året
eftersom de är fler olyckor i år
Har du genomför undersökningar
om hastigheterna på våra vägar?
Inte beror olyckorna på att de har kört 90 på 80 väg eller de har kört 50 på 40 väg
utan på helt annan orsak
EX, Mötesolyckorna har ökat de beror inte på hastigheten utan helt annat
De kanske är bilarnas usla pekskärmar som tar ifrån uppmärksamheten i trafiken samt sms-andet är ett bidrag

#c • Uppdaterat: 2018-08-17 20:01
L. Mäkinen

Fascinerande att det inte är hastighet som är ett av problemen när folk irriterar sig på att andra kör långsammare än maximalt tillåtet. Ska man gissa att åsikterna framförs av individer som gärna bryter gränsen?

#d • Uppdaterat: 2018-08-17 21:28
Papillon

Den ovanligt varma och torra vår och sommarperioden.
Själv startade jag hojen som stått de senaste fem åren, lånade en husbil för första (och sista) gången i mitt liv och körde minst 1000 mil mer än vanligt totalt sett. Det var helt enkelt inte väder att sitta hemma i.
Jag är övertygad om att, om nu någon forskat i frågan trafiktimmar under innevarande tid ökat i samma omfattning som mötesolyckor.

#e • Uppdaterat: 2018-08-17 21:59
Styggavargen

För något år sedan skulle jag samåka med en granne längre ner på gatan. Den dagen blev jag verkligen rädd. Han körde mot stopplikt rakt ut på en 70 väg och en bil bakom fick tvärtnita för att inte köra in i bakänden på oss. Då insåg jag att jag hellre kör själv. Att sitta och spänna sig när man åker med en dålig chaufför gör en till ett nerv-vrak. Dagligen ser man personer köra mot stopplikt, håller inte avstånd osv. På motorvägen har fler och fler börjat göra extremt närgångna omkörningar, oftast ligger de precis bakom och kör sedan om och svänger in precis framför min bil utan några marginaler alls. Många verkar glömt bort helt vad de lärt sig i bilskolan om hur man kör en på ett korrekt och säkert sätt!?

#f • Uppdaterat: 2018-08-17 23:06
Svenne60

Har någon koll på vilka de är som kör som idioter? Finns det något utmärkande hos dem som ligger i riskgruppen för att bli farliga bakom ratten? Men det är inte hastigheten som är farlig utan det övriga beteendet och brist på säkerhetstänkande. Jag anser att hastighetsgränserna borde höjas rejält på sina håll så att de upplevs som någorlunda vettiga att följa. Det skulle öka säkerheten genom att ge uppmärksamma förare som koncentrerar sig på körning. Sedan tror jag att den varma sommaren har haft en påverkan på olycksstatistiken.

#g • Uppdaterat: 2018-08-18 00:11
Bond

Frågar du alla andra är det du och jag Svenne60.
Det är nämligen en ansenlig övermängd herrar som anser sig köra "bättre" än medel. Och jag tror knappast klientelet här skiljer sig från statistiken, även om de tror så.

#h • Uppdaterat: 2018-08-18 00:30
Styggavargen

De jag tycker kör vårdslöst, är faktiskt oftast kvinnor. Oftast har de också en SUV. Sedan de yngre kvinnor som kör vårdslöst har oftast någon mindre bil, och hastigheten brukar vara så hög på motorvägen att man nästan funderar på om rishögen håller ihop. Vanligt förekommande för dessa kvinnor är steroploppar i öronen. Många med större fordon än mitt kör oftast för nära utan marginaler. Sedan finns givetvis dessa män med nyare BMW eller något annat lite lyxigare fordon som anser att vägen är deras. Försöker hålla mig undan alla dessa individer för att slippa undan olyckor. Drar mig för att köra motorvägen vid rusningstrafik, väljer mindre vägar som är säkrare att köra på även om det ger en lite längre sträcka.

#i • Uppdaterat: 2018-08-18 02:45
John2008

Min teori är att en längre, "bättre" sommar fått fordonsförare att köra fler mil och på platser de är ovana vid och dessutom börjat köra mer vårdslöst t ex för att det "ser ljust och fint ut på vägen". En hel del fordon med tveksam trafiksäkerhet och som man är ovan vid, verkar plockas fram ur ladorna när det börjar bli varmare och det gör inte situationen bättre.

Jag är ute på vägarna en hel del och ser att många håller galet höga hastigheter, kör om trots nära mötande trafik, kör om där det är heldragna linjer och kör rakt över streckade refuger med mera.

Bland det mest skrämmande och tyvärr vanligt förekommande, är tunga lastbilar som kör extremt nära bakom bilar. Den dagen man behöver tvärbromsa i den situationen, vill man helst inte tänka på.

#j • Uppdaterat: 2018-08-18 03:18
Klarsynt

@Styggavargen

Till min oerhörda förvåning finner jag mig instämma med dig en gång till. Visst är det så att de mest vårdslösa trafikanterna är av kvinnligt kön. Min teori här är att de är så vana vid att alltid få gå först: Att bli inkvoterade och att män håller upp dörren för dem.

Antalet dödsfall och olyckor i trafiken har nog gått upp rejält i Saudiarabien.

.

#k • Uppdaterat: 2018-08-18 04:59
Anders_O

Till min stora förvåning måste jag också hålla med Styggavargen, dom som jag upplever kör mest vårdslöst är yngre eller medelålders kvinnor.
Om det exempelvis kommer ikapp någon som sedan ligger tre meter bakom trots att det är fritt att köra om och trots att man själv håller hastighetsgränsen så är det nästan alltid en yngre kvinna.

Samma sak med dom som krånglar med att accelerera när man kör om eller upprepade gånger kör om igen och svänger in framför en och bromsar, ofta trots att dom själv körde under hastighetsgränsen från början, nästan alltid yngre kvinnor bakom ratten i dom fallen.

Däremot upplever jag inte att folk kör fortare nu för tiden, jag tycker rent av att folk kör saktare idag även om en och annan kör väldigt fort, men så tycker jag alltid det har varit.
Dom som kör fort tycks alltid hålla ögonen på vägen så dom är jag inte så rädd för.
Likaså tycker jag alltid att folk har kört vårdslöst i den mening att dom inte följer trafikreglerna, ingen större skillnad nu för tiden mot tidigare.

Största skillnaden tycker jag är att folk vinglar och tycks vara ouppmärksamma idag, vilket är obehagligt.
I hur stor del som beror på droger och hur stor del som beror på pillande på mobilen kan man ju spekulera i, men jag har sett åtskilliga som suttit djupt försjunkna i telefonen bakom ratten på motorvägen på sistone...

Sedan tror jag att dom sänkta hastigheterna har bidragit till sämre och potentiellt farligare trafikmiljö.
Sänker man till 80 på en väg som är byggd för 90 eller 100 så kommer dom flesta inte bry sig eftersom vägen är designad för den högre hastigheten och det känns olidligt långsamt att köra 80.
Resultatet blir istället väldigt många omkörningar av dom enstaka som håller hastigheten samt att dom som redan är stressade blir ännu mer stressade.

Trafikverket har ju en förkärlek för att rapportera minskade dödsfall tack vare dylika sänkningar, men det tycks göras utan att ta hänsyn till att bilarna blir säkrare och utan att använda antalet olyckor totalt som referens på grund av "opålitliga data från polisen".

Motorvägarna är också märkliga där man har 110 på dom gamla fina breda vägarna och 120 på dom dåliga smala nya vägarna, i min mening borde det vara tvärt om.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.