Nästa artikel
Så bra är svenskarna på Eco-Driving
Nyheter

Så bra är svenskarna på Eco-Driving

Publicerad 6 augusti 2018 (uppdaterad 6 augusti 2018)
Trots att majoriteten försöker hålla nere förbrukningen mäter 4 av 10 inte hur snålt de faktiskt kör.
Drygt 80 procent av bilisterna ägnar sig åt att aktivt försöka köra bränslesmart. Det visar en undersökning med 1237 deltagare, genomförd av Kantar Sifo utförd på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se. 

Det vanligaste sättet att hålla nere förbrukningen är att ha en mjuk körstil och undvika hastiga inbromsningar. Andra strategier är att ”surfa” på så höga växlar som möjligt eller att se till att det finns ordentligt med luft i däcken. Enligt undersökningensäger sig förare i åldersgruppen 16–34 år ta mest aktiva åtgärder för att minska sin förbrukning (92 procent), men det visar sig också att i samma åldersspann svarar 49 procent att de inte mäter hur bränslesnålt de faktiskt kör.

Av alla åldersgrupper har 60 procent koll på förbrukningen på något sätt, antingen genom att följa bränsleåtgången under körning eller övervaka den genom en app eller via bilens informationssystem. 

– Den som vill köra miljövänligt utan alltför stora ansträngningar ska välja en bil med låg bränsleförbrukning som har modern och bra utrustning som underlättar Eco-körningen. En start/stopp knapp är ett exempelvis på en sådan funktion. I många nyare bilmodeller finns också möjlighet att mäta hur miljösmart man kör, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Diskutera: Brukar du mäta hur bränslesnålt du kör?
 
Tips på hur du kan köra bränslesnålt:
  1. Växla upp tidigt och kör på högsta möjliga växel. 
  2. Kör med en mjuk körstil.
  3. Undvik hastiga inbromsningar och accelerationer. 
  4. Undvik tomgångskörning. 
  5. Motorbromsa. 
  6. Se till att det är ordentligt med luft i däcken. 
  7. Plocka bort all onödig last som till exempel takräcken. 
  8. Använd motorvärmare vintertid.
Svar från undersökningen:

Tänker du på att köra bränslesmart? 
Ja, alltid: 32%
Ja, ibland: 53%
Nej, aldrig: 14%

Hur kör du som regel för att köra bränslesmart? 
Mjuk körstil: 78%
Undviker hastiga inbromsningar: 54%
Ordentligt med luft i däcken: 43%
Försöker att surfa på höga växlar: 43%
Undviker att använda ettans efter start: 34%
Använder motorvärmare vintertid: 34%
Undviker accelerationer: 32%
Tar bort all onödig last: 17%

Mäter du kontinuerligt hur bränslesmart du kör?
Ja, jag följer bränsleförbrukningen när jag kör: 40% 
Ja, genom en app eller bilens teknik: 20% 
Nej, ingen aning om hur bränslesmart jag kör: 40%
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2018-08-08 09:14
Jallemet

Alfie, jag har också varit där med raksexa som snittade 1,34 och en V6 4x4 som låg strax över det...

Nu har jag 50k över varje år.

#w • Uppdaterat: 2018-08-08 10:17
A.L

Tack Jallemet för att du sparar in på ditt bränsle och kör med lägre förbrukning.

Då kan jag tanka billigare:-)

MVH AL

#x • Uppdaterat: 2018-08-08 10:53
hultarn

En vanlig kommentar om min Jaguar är: "- drar den inte väldigt mycket bensin?"
Jag svarar: "- jag har inte köpt en sån här för att åka så billigt som möjligt, den är helt enkelt inte avsedd för det. Vill man åka billigt köper man inte en kompressormatad V8 på närmare 400 hk. Dock är den inte törstigare än en gammal 240. 1 liter/mil på långkörning, 1,2 vid småkörningarna hemmavid."
Jodå, jag har koll på förbrukningen även på den.

#y • Uppdaterat: 2018-08-08 13:31
A.L

Och givetvis har man inte 400 hkr utan att använda dem. När 400 kusar skall rusa samtidigt går det åt mer bränsle än när man bara använder hälften - eller en fjärdedel.

MVH AL

#z • Uppdaterat: 2018-08-08 16:46
Ulf Parde

Styggavargen berättar om motorvägskörning och hastigheter i Da, Ty och Ho. Varför ska vi i förbudssverige tvingas köra betydligt långsammare på mer glest trafikerade motorvägar?

#110 • Uppdaterat: 2018-08-08 18:40
Styggavargen

Håller med, jag tror högre farter på vissa motorvägar minskar antalet olyckor. Hela Norrland kan man i princip köras minst i 110 km/h. Sedan är det också en miljöfråga, men vissa bilar går nog nästan bättre i högre farter. Jag vet att manuellt växlad Insignia går inte att lägga i sexan förrän tidigast vid 115 till 120 km/h.

#111 • Uppdaterat: 2018-08-09 09:26
hultarn

AL: jodå, de ska ju födas. :-)
Men, det blir inte så ofta som man gasar hårt, dels är det fråga om korta stunder (man är snabbt uppe i olagliga farter), dels räcker det gott att veta att de finns där.
Motorn är otroligt trevlig, låter aldrig ansträngd, verkar som den bara myser sig genom tillvaron. (ja, den hörs öht inte mycket alls egentligen)
Den susar mellan 700-1800rpm, inte undra på att motorn har god livslängd...

#112 • Uppdaterat: 2018-08-10 13:46
äggfoten

Jagar inte den sista centilitern, meningslöst. Störst påverkan på förbrukningen är givetvis farten, lagligt = under halvlitern konstant, lite mer gasglädje/i danmark/tyskland = 0,63 sisådär. Bilen är en MB E-klass 220d aut kombi -17, den väger 1,8 ton. En fantastiskt trevlig dieselmotor + att den är en av de renare idag, Bilen har en så där ekodisplay som man kan titta på och glädjas av, den har aldrig visat annat än grönt på körda 6000 mil.

#113 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Jag antar att motorernas karaktär och vägarnas typ avgör hur snålt man kan köra. Kör man i stadstrafiksfart, kortare sträckor funkar minsta bensinare bäst. Landsvägsfart och långa sträckor är mindre diesel bäst. Till motorvägsfart är medelstora bensinare (korta sträckor) och medelstora dieslar (längre sträckor) bra val. Jag har kört på olika vägar och olika (miljö)bilar och körstylar och har registrerat resultatet i nästan 10 år. Förbrukningen skenar i väg så fort förutsättningarna inte stämmer. Förstås är andra fakturer som total vikt och alla sorters motstånd viktiga. I min senario har jag B- och C-segment-bilar med lätt last som exampel. Jag har klarat 0,31L/mil (på riktigt inte enligt bilens dator) vilket är lägre än tillverkarens siffror. Jag måste tillägga att det är dötråkigt och störande för andra trafikanter när man kör super super snålt. Därför jag kör miljövänligt bara när jag är nästan ensam på vägen. Jag brukar ligga runt 0,5-6 när jag följer andra trafikanternas tempo. Och runt 0,7-0,8 när jag kör som jag gör (snabbaste av alla :)
Annan observation var att de flesta färddatorer visar mer korrekt när man kör jämnt och fint än när man kör fort och hetsigt. Skillnaden mellan den riktiga och den som datorn visar kan gå upp emot 0,2-3 L/mil (runt 30-40%)
Att dagens Volvo bilar (tunga, törstiga, motorstarka samt de flesta SUV numera) drar under 0,8-0,9 ( på riktigt och inte enligt färddator) anser jag som helt omöjligt. Jag tror att de flesta ägare/förare ligger faktiskt över 1,0. Volvo besitter inget kunskap eller ingen teknik som de andra tillverkare inte har. Förutom att vi brukar vara duktigas på allt :)
Jag har läst att nästan alla chiptrimning höjer bilens förbrukning men trimningen manipulerar datorn och den visar lägre siffror än verkligheten. Även trimmare har ingen extra kunskap att biltillverkare inte har.
Jag har suttit bredvid flera unga förare och jag ser att nästan alla har lärt sig att köra bilen så orkeslöst att det är både skadligt för motorn och kopplingen och kan vara farligt i visa situationer, tex omkörningar. Det kan knappast vara miljövänligt heller, att ha så låg växel som bara det går och trycka gaspedalen i botten istället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.