Nästa artikel
Bilfrågan: Hur länge håller batterierna i TPMS-sensorerna?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur länge håller batterierna i TPMS-sensorerna?

Publicerad 1 juni 2018 (uppdaterad 6 november 2020)
"Har hört att bilprovningen inte bryr sig? Det är ju en onödig kostnad med detta system!" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Hur länge håller batterierna i TPMS-sensorerna på fälgarna? Om jag köper nya däck, men inte monterar däcksensorer också i dem och sätter en svart tejp över varningslampan har jag hört att Bilprovning inte bryr sig? Det är ju en onödig kostnad med detta system!
J Danielsson

Svar:
Det finns en hel del irritation bland bilägare beroende på TPMS. Det gäller inte minst länder som Sverige där man skiftar hjul efter säsong och med andra ord behöver en dubbel uppsättning sensorer. Det går heller inte att skifta hjulen bak till fram och fram till bak på samma sida, vilket är en vanlig metod för att få jämnt slitage. Då behövs initiering hos verkstad eller gummihandlare. Vissa bilar har ett smartare system utan sensorer och som främst reagerar för förändringar som sker hos ett hjul vars däck har lägre tryck än de tre andra. EU:s mål med TPMS var att komma tillrätta med att så många inte kontrollerar däcktrycket, vilket ökar olycksrisken och emissionerna. Sverige har mycket riktigt ett undantag. Bilar tillverkade från och med 1 november 2014 måste ha TPMS-systemet, men i Sverige finns inget krav på att de måste fungera. Batteriernas livslängd uppges till tre till fem år. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om TPMS? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-06-01 15:20
Peugo

Sensorerna kom först i fägarna och dom är dom absolut exaktaste och skulle säkert kunna tänka mej att dom även i fortsättningen skulle sitta i tex. sportbilar? Senare kom det andra billigare lösningar och vad jag vet så har typ alla tillverkare den här andra lösningen men den är helt tydligt inte så exakt och kan ställa till det för chaufförer som inte förstår sej på ifall bilen tjuter i onödan någon gång att det inte då alltid är någon livsfara i fråga. Hörde själv detta av en Honda ägare som hade läst instruktionsboken(!) och kört direkt till service men det var då frågan endast om ett tillfälligt "fel".

#c • Uppdaterat: 2018-06-01 15:34
Swemba

@Pi, jag åsyftar så klart den bil som har just sensorer i fälgarna - en BMW.
Min Audi använder ABS-systemet. BMW'n anger exakt lufttryck i varje däck. Audin talar bara om att något av däcken har ett lägre tryck ...
Kan tycka att ABS-varianten är en smartare lösning och mindre strul.

#d • Uppdaterat: 2018-06-01 17:23
Peugo

Mera strul ifall man inte helt kan lita på ABS-varianten? Man måste ju i varje fall kolla trycket ifall sensorn ropar? Hoppas det blir bättre med tiden, ett batteri som håller några år är heller inget kul...

#e • Uppdaterat: 2018-06-01 17:56
Axa

Peugo
Jag vet inte hur du menar att det är strul att kolla lufttrycket? Den erfarenhet jag har är att när ABS-varianten varnar så är det befogat med kontroll av trycket.

#f • Uppdaterat: 2018-06-01 18:57
mso 1000

Jag har haft ABS varianten på 3 bilar och över 15000 mil och det fungerar klockrent bra.
Några punkteringar och några smygisar och det larmar på mindre än 1/2 hg.
Om man stannar bilen kan man resetta på knappen och köra vidare.
Återkommer larmet bör man fundera på att svänga in på macken omg.
Jag har även använt punkteringssprayen 3ggroch helt klart smidigt och snabbt motför att dynga ber sig och byta hjul.

#g • Uppdaterat: 2018-06-01 19:12
Bond

En utav mina bilar har TPMS med sensorer och det har aldrig varit ett problem att skifta hjul bak och fram. Bilen ifråga är absolut att betrakta som en VAG produkt.
Lösningen genom mätning via ABS-kransen är naturligvis mindre problematisk men också mindre exakt.

#h • Uppdaterat: 2018-06-01 20:07
V8-Power

Toyota har den sämsta lösningen, de har sensorer som är dyra men visar inte trycket!
Verkstaden lyckades nästan alltid göra fel vid växling med återbesök som följd dessutom.

Min Kia och min Ford har också batterisensorer men visar trycket.

#i • Uppdaterat: 2018-06-01 21:41
Santos

Enbart Lexus har gett oss bekymmer med TPMS. Ett, bland andra irriterande fel som krävde mängder av verkstadsbesök.

#j • Uppdaterat: 2018-06-02 00:24
Axa

Btw, senast förra helgen larmade ABS-TPMS i min Seat. Det visade sig att majvärmen även påverkat däcktrycket med resultatet ca 0,3 bar för mycket luft.

#k • Uppdaterat: 2018-06-02 14:35
GF

Några bilmärken som har enbart ABS eller TPMS för "Däcktrycksövervakningen".
ABS är bästa val som slipper att gå till verkstad efter gör det själv däckbyte.
TPMS är sämsta val som måste att gå till verkstad efter gör det själv däckbyte blir dyrare men lite billigare att låta verkstad för byte däck och kalibrerar däcktryck från OBD programmet. Kan bli dyrt ca 5000 kr för material och verkstad alla 4 batteri från TPMS sensor hålla inom 3 - 5 år.
Däcktrycksövervakningen och har läst Skoda Fabia instruktionsbok och talar om att det går bra för gör det själv att byta däck och slipper att åka dit till verkstad för kontroll "Däcktrycksövervakningen"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.