Nästa artikel
Fler tycker att besiktningen är för dyr
Nyheter

Fler tycker att besiktningen är för dyr

Publicerad 24 maj 2018
Transportstyrelsen har genomfört en undersökning av besiktningsmarknaden som visar att kunderna överlag är nöjda - men inte med priset.
Den nya undersökningen ställs i kontrast till samma undersökning Transportstyrelsen gjorde 2010, då det fortfarande fanns statligt monopol. 83 procent är nöjda med besiktningen idag, i jämförelse med 93 procent 2010. 

– Överlag visar undersökningen att kunderna på besiktningsmarknaden tycks vara lika nöjda med en avreglerad besiktningsmarknad år 2017 som en reglerad marknad 2010. Men det finns ett antal frågor som sticker ut inom olika delar när man jämför 2017 med 2010, säger Peter Holmlund, utredare på Transportstyrelsen. 

Bland kritiken är det några punkter som sticker ut. Bland annat tycker fler att besiktningen är för dyr, att de fått vänta längre på sin tid på stationen och det är färre som är nöjda med personalens förmåga att förklara varför ett fordon inte blev godkänt. 

Diskutera: Vad tycker du om besiktningsmarknadens utveckling? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-05-24 14:19
Rutger Jönåker

På mindre orter råder fortfarande monopol, oavsett vad firman heter, eftersom det bara finns en. Visst kan man åka till en annan, flera mil bort, men det är knappast lönsamt med rådande bränslepriser...

#c • Uppdaterat: 2018-05-24 14:34
pinjong

Det är ändå så att vi som äger bilar gott och väl betalar för oss så ur den aspekten är vi KUNDER. Gamla SBP tog ibland sitt uppdrag på alltför blodigt myndighetsallvar och anmärkte på skitsaker, kanske beroende på en dålig dag hos en individuell besiktningsman. Sådant är svårare idag. Många besiktningsföretag genomför t.o.m. enkäter om kundnöjdhet efter besöken. Precis som det ska vara.

#d • Uppdaterat: 2018-05-24 15:15
hultarn

Jodå, jag tycker det i de flesta fall är bättre "klimat" när man besöker numera. Borta är sura gubbar och flummiga anmärkningar.
Kul också att det är allt mer kvinnlig personal.
På min närmaste station jobbar genuint intresserad personal. Kommer man med en gammelbil/MC så frågar de om de får ta en bild som sedan sätts på en anslagstavla. Trevligt!
Ska dit på lördag förresten.

#e • Uppdaterat: 2018-05-24 19:50
John2008

Där jag bor finns flera olika besiktningsföretag, men prisskillnaden (för besiktning av personbil), är tyvärr mycket liten, så var jag besiktigar blir enbart en fråga om tycke och smak. Och väl dyrt är det också för något som tar mindre än 15 min. att genomföra.

#f • Uppdaterat: 2018-05-24 20:57
107Carlsson

Har blivit dyrare men bättre. Behöver nu bara åka 5 km mot tidigare 20 km. Säger dessutom som Hultarn, bättre klimat, Inga sura gubbar utan bara glada intresserade grabbar, Gäller Carspect. Dock tyvärr inga tjejer på vår station.

#g • Uppdaterat: 2018-05-24 23:01
Audi 60 L

Det var statsrådet Anna-Karin Hatt (C) som genomförde avregleringen. Numera VD för för Almega (de alliansministrar som genomförde avregleringarna belönades ofta med höga poster i välfärdsföretagen). Att det skulle bli dyrare kunde man ganska lätt räkna ut eftersom det hade blivit resultatet i Finland. Fast man måste förstå att det var likgiltigt för nyliberalerna i Alliansen. Avregleringarna genomfördes på strikt ideologiska grunder. Och stora delar av svenska folket var med på det. Annars hade det aldrig gått att genomföra.

#h • Uppdaterat: 2018-05-25 12:33
lillstefan nr.2

Har lite svårt att förstå prisgnället. Det kostade 300 kr 2010 om jag minns rätt, nu är det väl typ 400-450 kr för en personbil? 100-150 kr dyrare per år för personer med en bil, kolla vad allt annat med bilen kostar under det året.

Instämmer dessutom med en del andra här att det funkar bättre med tillgänglighet och servicenivå nu.

#i • Uppdaterat: 2018-05-25 22:48
Saabium

En helt onödigt avreglering. Bara att kvadrupla all overhead och splittra en väl fungerande och effektiv organisation. Klart det blir dyrare.

#j • Uppdaterat: 2018-05-26 09:52
Henrik-Andersson

Om vi tittar bort från priserna en stund så finns det också saker som blivit bättre.

Det är mycket lättare att få tag i en besiktningstid nuförtiden, inte så konstigt kanske då det helt plötsligt finns tre stycken i den stad jag bor i.

Besiktningsmännen (och kvinnorna) har blivit mycket mer serviceinriktade på en konkurrensutsatt marknad.

#k • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Hänger på hultarn #5
I VIB n1 2015 fanns en artikel angående den märkliga- ologiska prisskillnaden mellan personbils- kontra skåpversionen av en i detta fall, Berlingo. Som hultarn påpekar borde prisskillnaden vara reverserad, då den förstnämnda kräver mer besiktningstid. VIB:s reporter pressade besiktningsföretagen i frågan, och uppfattningen som framkom var "att kundkategorin är mer betalningsvillig". Översätter vi detta till begriplig svenska så blir det ungefär, " att kan vi blåsa våra kunder, så gör vi det."
Tidigare fanns en mindre prisskillnad för denna bil, Bilprovningen kontra OPUS. I dagsläget har "konkurrensen" sett till att utjämna prisskillnaden, så priset idag är 595 kr på båda.
Min bil tog mindre än 10 minuter att besikta vid senaste tillfället. Då missade man den trasiga skyltbelysningen, liksom varningstriangeln.
Timpriset för ett inte alltför kvalificerat jobb hamnar runt 3000 kr/tim , vilket inte är rimligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.