Nästa artikel
USA får lagkrav på backkamera
Nyheter

USA får lagkrav på backkamera

Publicerad 7 maj 2018 (uppdaterad 7 maj 2018)
Sedan första maj är det i USA lagkrav på att backkamera är standardutrustning.
Lagkravet kommer som en konsekvens av att en grupp försäkringsbolag och konsumentadvokater gick samman och stämde landets administration för trafiksäkerhet (NHTSA)  för fem år sedan, rapporterar Car And Driver. Gruppen kände att det inte hade gjorts tillräckligt för att standardisera utrustningen och ett år senare stod det klart att det skulle bli standard från den 1 maj 2018. 

Vidare vill man också se standardisering av autobroms, dödavinkelnvarnare och dylikt, på samma sätt som EU jobbar med det. Peter Kurdock, en av de ledande figurerna bakom förändringen, säger till den amerikanska tidningen att arbetet med backkameror pågått sedan W. Bush var president och förhoppningen är att konsumenterna ska spara pengar genom att få ökad säkerhet men inte behöva köpa omfattande säkerhetspaket. 

Diskutera: Vilken säkerhetsutrustning skulle du vilja se som standard?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-05-08 17:48
Stefan Eriksson

Den säkerhetsutrustningen som jag skulle vilja se som standard är förare som har körkort och därigenom eller på egenhand erhållit förmågan att på ett ansvarsfullt sätt backa och i övrigt framföra fordonet utan tekniska hjälpmedel. En annan säkerhetsutrustning är fler trafikpoliser som övervakar trafiken och fordonsförare.

#c • Uppdaterat: 2018-05-08 19:13
Axa

Alkolås?

#d • Uppdaterat: 2018-05-08 22:32
CEAT

Snyggt! Detta borde EU ta efter, backkamera skulle undvika många parkeringsskador.

#e • Uppdaterat: 2018-05-09 06:59
Stefan Eriksson

Jag vill inte ha lagkrav om backkamera, den ger till viss del en falsk trygghet. En del tittar nästan enbart i den när de backar och har dålig koll på verkligheten-har åkt med en sådan-backkameran ser inte allt. Möjligen ett krav på backsensorer som hjälper till att ha koll på eventuella hinder, men det förutsätter att föraren kollar i alla speglar och har koll på sidorna och bakåt på riktigt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.