Nästa artikel
Fortfarande för fort på 40-vägar
Nyheter

Fortfarande för fort på 40-vägar

Publicerad 4 maj 2018 (uppdaterad 4 maj 2018)
Precis som förra gången mätningarna gjordes visade det sig att svåraste hastigheten för bilisterna att hålla är 40 kilometer i timmen.
47 procent håller inte hastigheten där det är skyltat 40 kilometer i timmen. Det visar mätningar från VTI och NTF.
NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har mätt vilken hastighet trafikanterna höll på 40-70-vägar under förra året. Mätningarna gjordes med laser på 23 olika orter i Sverige under september 2017. 

Sammantaget höll 67 procent av bilisterna hastighetsgränsen. Precis som förra gången mätningarna gjordes var trafikanterna sämst på att köra lagligt på 40-sträckor. Där körde 47 procent för fort.

Anna Vadeby, forskare på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), konstaterar att det är viktigt med åtgärder för att öka efterlevnaden på gator med 40 kilometer i timmen, gator där det ofta finns gott om oskyddade trafikanter som riskerar att skadas. Samtidigt gläds hon åt att bilisterna sköter sig bättre på vägar med högre hastighet. 
– På gator med 60 och 70 kilometer i timmen var det 81 procent som höll hastighetsgränsen i årets mätningar, vilket glädjande nog når upp till målnivån. Delmålet är att minst 80 procent av trafiken ska köra inom gällande hastighetsgränser, säger hon. 

Mätningar av trafikanternas hastighetsval i tätort har gjorts årligen sedan 2012, som en del av nollvisionen med målet att antalet dödade i vägtrafiken ska halveras 2007–2020.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken? 
 
Så många höll rätt hastighet 2017:

40 km/tim: 53%
50 km/tim: 66%
60 km/tim: 81%
70 km/tim: 81%

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2018-05-04 15:30
Ted Svensson

Det är ologiska och alldeles för lågt satta begränsningar. I Malmö finns det till och med en motorväg som är hastighetssatt till 40 km/h!!!!! En annan väg jag kör på dagligen som är bred och nybyggd utan mötande trafik och tvåfilig uppfattar i princip alla bilister som 100-väg, för det är den hastighet som hålls där, problemet är bara att det är satt till 70 km/h.
Svårt att respektera när gränserna är löjligt satta.

#c • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Skaffa en liten småbil, helst en utan ljudisolering och med stuttig fjädring så är det inga som helst problem med att hålla fartgränserna...

Men kommer du med en ny V90 och ska hålla 40 km/h så blir det problem då det känns som om bilen står stilla i den farten.

Eller ta cykeln vet jag, att klaga på fartbegränsningar inom stadstrafiken tyder på att man gjort vissa felprioriteringar här i livet...

#d • Uppdaterat: 2018-05-04 23:45
Larsan

Uppenbart är det fel på skyltningen, folkviljan vill något annat. Hela hastighetskarusellen har bara inneburit att man tappat all respekt och trovärdighet. Förr var det trettio och man förstod varför idag är hela stan 30 och alla håller femtio - var är logiken. Titta på andra länder hur det fungerar där. Staketvägar och våra hadtighetsintervall har av en händelse inget annat land tagit efter -- vad konstigt.

#e • Uppdaterat: 2018-05-05 04:44
Peugo

Lag är lag och jag är inte över lag.

#f • Uppdaterat: 2018-05-05 09:41
Alfie

Över lag är jag.Fel i systemet när kanske 10 på transportstyrelsen eller i kommunerna anser att de har mer rätt och vet och förstår bättre än nästan 10 millioner förståndiga innevånare. Vänd på beslutanderätten. JAG vet bäst !!!

#g • Uppdaterat: 2018-05-05 09:48
bgl

Det är tillräckligt obehagligt med vårrusiga tävlingscyklister på träningsrunda som försöker köra om på 50-väg med utförsbacke.
Nu med 40-vägar istället blir problemet än större, behovet av dashcam är uppenbart!

#h • Uppdaterat: 2018-05-05 16:52
skidoo1238

Korkat att skylla på annat hit å dit. Kan man inte hålla rätt hastighet ska man inte köra på vägarna. Det bör man förstå om man tagit körkort, annars får man inget körkort..
Just det.
Visst kan det vara lågt skyltat nån gång men jag tänker att det kanske räddar mitt barns liv när han är ute och vinglar på cykeln.
Att det är 80 på långa inlandsvägen kan ibland kännas obefogat.
Det finns folk som kör för fort oavsett vad det står på skyltarna så det är väl som det alltid varit.

#i • Uppdaterat: 2018-05-05 19:24
blupper

Mso 100

Problemet är ju att 40 har ersatt 50 även på sträckor där 50 är en bra hastighet att hålla, och 30 som du säger är för lågt finns kvar. Likadant med 60, 60 har ersatt 70 där 70 tidigare var okej att hålla men inte längre:)

#j • Uppdaterat: 2018-05-05 19:28
rnilson

Det finns ställen där det är mycket väl motiverat att ha 40 och 30 som hastighetsbegränsning, men det är inte framförallt på de ställena det är 40 och 30. Min referens är hur det ser ut i Göteborg, för det är där jag bor. Det finns också många ställen i Göteborg där 70 är tillåtet, men där det är direkt olämpligt att köra fortare än 50.

När hastighetsbegränsningen inte har någon uppenbar koppling till trafikmiljön, så blir det svårt att få folk att hålla tillåten hastighet. Är det dessutom väldigt många gator där det är så, så tappar man helt tilltron till gatukontorets omdöme. Samma problem har vi ju tyvärr också med Vägverket och landsvägarna.

Det har blivit lite för många olika hastighetsskyltar. I Göteborg finns det gator där det växlar mellan 40 och 50 flera gånger med bara ett par hundra meters mellanrum. Jag tror gatukontoret i Göteborg har för lite att göra och att de använder de många olika hastighetsskyltarna till att hålla personalen sysselsatt. (Efter att ha bott 20 år i Göteborg har jag inget som helst förtroende för vare sig gatukontoret eller trafikplanerarna i Göteborg.)

I Göteborg finns också många gator där 50 är tillåtet, men där man har byggt farthinder med 100 meters mellanrum. Det är idioti. Där hade det varit bättre att ha 30 och ta bort farthindren. Fast på de gatorna finns det egentligen inget i trafikmiljön som motiverar vare sig 30 eller farthinder.

Det är många saker i trafikmiljön som orsakar faror och det är inte alltid hastigheten som är problemet, inte ens på de gator där man begränsat till 40 och 30.

Ett speciellt problem i Göteborg är där bilar måste korsa cykelbanor. Detta har man trasslat till oerhört, vilket också lett till flera dödsolyckor. 30 hade inte hjälpt på de ställena.

Just i Göteborg gör gatukontoret väldigt mycket för att försämra framkomligheten för bilarna väldigt mycket, utan att det blir bättre för någon annan. Mycket av 30 och 40 skyltningen i Göteborg är orsakat av just detta.

#k • Uppdaterat: 2018-05-05 21:51
Axel61

Jag som har en smula anarkistisk inställning till samhället där min protest består i att hålla tio över satt hastighet, framförallt där jag icke finner det motiverat. Har lite svårt för dom bokstavstrogna (läs siffror) fundamentalisterna som är satta som självutnämnda poliser att hålla ordning på pöbeln. Körandes på gränsen eller tio under för att tokgasa eller bromsa när en hastighetsförändring sker. Varför inte köra mjukt och anpassat till situationen och låta motorbromsen göra det mesta av jobbet? Nä det är enbart en provocerande attityd medvetet gjord av förare för oförätter i deras liv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.