Nästa artikel
Bosch hävdar genombrott med dieselmotorer
Nyheter

Bosch hävdar genombrott med dieselmotorer

Publicerad 26 april 2018 (uppdaterad 11 juni 2018)
Volkmar Denner, chef för Bosch, menar att de kommit på ett sätt att rädda dieselmotorernas framtid.
Bildelstillverkaren säger sig ha kommit på ett sätt att sänka dieselmotorers kväveoxidutsläpp till en tiondel av lagliga nivåer.
2020 får Europa nya strängare regler om bilars utsläpp. Max 120 milligram hälsofarliga kväveoxider får då släppas ut per kilometer. Men leverantören Bosch, som förser flera biltillverkare med styrsystem och komponenter, påstår i ett pressmeddelande att de har kommit på ett sätt att sänka dieselbilars utsläpp av kväveoxider till cirka en tiondel av vad som är lagligt, alltså 13 milligram per kilometer. 

–  Med den här nya avgasteknologin kommer körförbud i centrala delarna av världens största städer inte längre att vara ett problem? Varför? Därför att vi nu har tekniken för att lösa problemet med kväveoxider från vägtrafiken. Dieseln kan nu fortsätta sin framgångssaga. Efter vårt genombrott är vi övertygade om att ingen behöver införa ett dieselförbud i städer, säger Volkmar Denner, vd för Bosch. 

Företagets ingenjörer ska ha tagit fram en ny process som optimerar värmebehandlingen av avgaser, du kan läsa hela den tekniska beskrivningen här. I stora drag hålls temperaturen hela tiden på en jämn nivå, så att NOx-omvandlingen ska kunna fungera så bra som möjligt. Det betyder att utsläppen hålls nere även vid kallare temperaturer. Det kräver ingen ny hårdvara utan är redo att installeras i nya bilar från och med nu. Bosch säger att det inte är kostsamt och kommer därför inte innebära att dieselbilar blir dyrare.  
  
Bosch hamnade under utredning efter att det visat sig att de tillsammans med Volkswagen tagit fram styrsystemen till de dieselmotorer som manipulerats i avgastester 2015. Bosch har nu infört en ny företagspolicy som förbjuder teknik som känner igen när den befinner sig i en testcykel. 

Diskutera: Tror du att Bosch genombrott kan rädda dieseln?   

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-04-27 17:58
Kandidat

Alla sätt att komma till rätta med kväveoxidproblemet är välkomna, i synnerhet som kväveoxider INTE är ett problem som löses med att man byter till förnybart bränsle och el... inte är ett alternativ på lastbilar, för att uttrycka sig milt.

Det man dock ska komma ihåg är att Bosch är en del av den tyska/centraleuropeiska trojka som under decennier försökt övertyga världen om dieselmotorn som världens frälsning. Med minst sagt blandad framgång som fick ett ordentligt bakslag i och med #dieselgate. Som för övrigt inte är över och det är inte bara Volkswagen som misstänks ha fuskat med mjukvara utvecklad av Bosch.

Det gör att vi /vet/ inte om detta är så banbrytande eller om det är vanlig ohederlig greenwashing, alltså att Bosch försöker tvätta sin i detta sammanhang med rätta ifrågasatta image med halvsanningar och reklamöverdrifter.

Det ÄR å andra sidan Bosch som utvecklade det hittills bästa systemet att rena NOx, att lite vanvördigt förklarat pinka i EGR-systemet, eller AdBlue-rening som det egentligen heter. Så kanske. Och är det så att de kommit på något, som dessutom inte behöver ny hårdvara, är det naturligtvis oerhört välkommet. Men lätt att fuska med ute i vardagen tyvärr (man installerar annan mjukvara när "ingen ser"). Men ändå välkommet.

#m • Uppdaterat: 2018-04-27 21:38
Styggavargen

Stoor, du är allt för rolig... kör omkring i en Toyota diesel bil, knackar och har sig med en hög förbrukning (över 0,6 liter/milen) och hyllar dieseln till skyarna. Man vet faktiskt inte om man skall skratta, eller gråta?

#n • Uppdaterat: 2018-04-27 21:47
Raphael

Kricko, jag är för diesel och ser inte det som ett problem. Men stadsbor behöver inte bil på samma sätt som landsbygdsbor. I städerna finns ju bussar, tunnelbana, spårvagnar, pendeltåg... Jag brukar ta tåget till Sthlm, inte bilen, för vad ska jag med bilen till i Sthlm? Jag tar mig överallt i Sthlm med kollektiva transportmedel. Det finns sådana lösningar i andra städer också. Däremot så tar jag bilen till tågstation, för jag bor på landsbygden och bussarna går så sällan och där jag bor finns varken spårvagn eller pendeltåg. Det fanns en liten smalspårig järnväg men den lades tydligen ner på 40-talet då allt fler började åka bil...
Kandidat, Bosch har förfinat existerande tekniker där de löst temperaturproblematiken vilket gör att NOx får en ultimat förbränning, även i kyla. De behöver fortfarande använda Ad Blue för att få rätt temperatur. Och en SCR-katalysator.

#o • Uppdaterat: 2018-04-27 22:05
Axa

Rallykalle
Total fel analys. En tillverkare släpper inte en produkt om den inte är utvecklad och klar för produktion och marknaden.

#p • Uppdaterat: 2018-04-28 04:05
John2008

"Bosch har nu infört en ny företagspolicy som förbjuder teknik som känner igen när den befinner sig i en testcykel." Innan fanns alltså inte en sådan företagspolicy... Intressant.

#q • Uppdaterat: 2018-04-28 12:05
Swemba

Shogun, du besvarar ju din egna fråga, eller vad är det du fiskar efter?

#r • Uppdaterat: 2018-04-28 12:10
Swemba

@John2008, ja och jag har alltid tyckt att det varit lite märkligt hur lite fokus det har varit på Bosch i den här härvan.

#s • Uppdaterat: 2018-04-28 13:50
Swemba

Att man skulle fuska den här gången känns osannolikt. Aldrig tidigare har utsläpp varit så pass under lupp som nu. Varför kom det inte tidigare? Svar: Man behövde inte komma med det tidigare. Men uppfyllde ett slappt regelverk och det var bra så. Fokus låg på CO2. Nu har forskningen runt utsläppsreducering tagit vart på allvar pga att marknaden och reglerna kräver det! Inget annat. Inget konstigt, ingen magi och med största sannolikhet inte heller något fusk! "Nöden är uppfinningarnas moder", du vet. :)

#t • Uppdaterat: 2018-04-28 16:44
Palle56

Varför inte dra in avgasröret i kupen likt tyska kolkraftverk. 0 utsläpp utanför bilen...

#u • Uppdaterat: 2018-04-28 20:00
Peugo

"Nöden är uppfinningarnas moder", icke sa Nicke!
Bosch kan inte skyllas ifall det biltillverkarna som gjort beslutet att använda programvara som innehåller fusk och alla har vetat om det.
Bosch eldelar i bilar har ju inte varit direkt några höjdare!?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.