Nästa artikel
7 av 10 bilar portas från miljözoner
Nyheter

7 av 10 bilar portas från miljözoner

Publicerad 5 april 2018 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Många äldre bilar är inte välkomna i city om miljözoner införs med start 2020.
Många av de 4,8 miljoner bilar som rullar i Sverige kan komma att stoppas från att köra i stadskärnan redan om två år.

Regeringen har nyligen presenterat hur de tänkt sig att miljözonerna för personbilar ska vara utformade. De ska börja gälla 2020 och det är upp till varje enskild kommun att avgöra om de vill införa miljözoner eller inte. Analysföretaget Vroom har utifrån Sveriges bilpark undersökt hur många bilar som får köra i miljözonerna.

I zon 2, som införs 2020, får bara bilar som klarar utsläppsklassen Euro 5 och Euro 6 lov att vistas. Detta betyder att 55 procent av bilparken inte lever upp till kraven. År 2022 skärps reglerna för dieselbilar, som måste uppfylla kraven för Euro 6 för att köra i miljözonen. Enligt Vroom stoppas därmed 70 procent, eller 7 av 10 bilar från att köra i området. Dessa bilar ägs till 98 procent av privatbilister.  

Zon 3 är ännu striktare – här får bara elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar som uppfyller kraven enligt Euro 6 köra. Kraven för miljözon 3 uppnås i nuläget endast av 0,5 procent av den totala personbilsparken i Sverige.  

Vroom har också gjort en beräkning på hur många bilar som skulle klara kraven om bilflottan förnyas med 350.000 nya bilar årligen fram till miljözonernas införande, samtidigt som 250.000 bilar beräknas att avregistreras per år. I så fall skulle 57 procent av bilparken få köra i zon 2 år 2020 och när reglerna skärps 2022 skulle teoretiskt 55 procent av alla personbilar tillåtas där.

Diskutera: Hur många städer tror du skulle införa miljözoner?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2018-04-05 19:31
Tvärnit

Om det vore så väl att när MP är borta ur leken så...
MP har varit en nyttig idiot och en murbräcka, det är inte bara miljö som detta handlar om utan ett återinförande av klass-samhället, beskära medborgarnas frihet och den eviga jakten på skatter o avgifter.
Röd som blå + liberaler har sina egna agendor och kommer att genomföra, tror jag.
Bilismen är den största revolution som skett, den gav oss en frihet som vi aldrig någonsin tidigare har ägt, att kunna äga en bil, man som kvinna kör dit den vill och när den vill.
I framtiden kommer vi inte att vara betrodda med detta och är tillbaka i ruta ett, en toppstyrd imbecill som ska veta sin plats.

#m • Uppdaterat: 2018-04-05 20:53
Saabium

Allt utom elbilar, bränslecellsbilar och vissa gasbilar blir med andra ord rätt värdelösa. För vem vill ha en bil som man inte kan ta till stan? Det här förslaget kommer sänka MP och även spilla över på sossarna till valet. Sanna mina ord.

#n • Uppdaterat: 2018-04-05 21:03
Styggavargen

Ni kan vara lugna, vem röstar på MP? De kommer inte in i riksdagen efter valet.

#o • Uppdaterat: 2018-04-05 21:50
pinjong

V kommer dock in och de är dubbelt så radikala jämfört med MP. De vill ha miljözoner på plats helt från 2020 och förbjuda försäljning av fossila bilar redan 2025.

#p • Uppdaterat: 2018-04-05 21:55
Axa

Pinjong
Källa på det? Låter lite som fake news

#q • Uppdaterat: 2018-04-05 22:34
pinjong

Axa: https://www.expressen.se/motor/trafik/v-forbjud-forsaljning-av-diesel-och-bensinbilar-2025/

#r • Uppdaterat: 2018-04-05 22:39
rnilson

Ur politikernas perspektiv ser det bra ut i media att införa miljözoner i storstäderna. De har nog inte tänkt så mycket på de praktiska konsekvenserna.

Det faktum att de tänker tillåta även gasbilar och inte bara elbilar tyder på att någon i regeringen till slut fattat att om de tvingar folk i city att köpa elbilar så måste kommunerna göra stora infrastrukturinvesteringar och sätta upp mängder med laddstolpar utefter gatorna i city.

Skulle bilar stoppas helt och hållet i te.x. Göteborgs city, eller om bara gas och elbilar får köra där, så måste kollektivtrafiken byggas ut enormt. I dagsläget är det c:a 30% av Göteborgarna som åker kollektivt. I stora delar av city har kollektivtrafiken redan hälften av körfälten och förtur vid rödljusen, ändå räcker inte de filerna till för kollektivtrafiken ens idag. Ska alla åka kollektivt så blir det alltså 3 gånger så många som idag som ska åka kollektivt. Gatorna i Göteborgs city kommer inte att räcka till även om de får alla filerna.

Det är ju speciellt MP som genomfört att kollektivtrafiken i Göteborg har förtur vid rödljusen. På flera ställen på de stora gatorna i Göteborg kan bilarna bli stående både 2 och 3 minuter vid ett och samma rödljus i väntan på kollektivtrafiken. Det finns tre rödljus ganska centralt där väntetider på 7-8 minuter inte är ovanligt. Antalet väntande bilar är ofta mycket större än antalet passagerare i bussarna och spårvagnarna. Det är inte konstigt att det är mycket bilavgaser i Göteborg.

#s • Uppdaterat: 2018-04-05 23:03
Axa

Pinjong
Åh fan. Dock uppger de på sin hemsida att målet är fossilfri fordonsflotta 2030.

#t • Uppdaterat: 2018-04-05 23:59
CEAT

Svenne60: Som hultarn skriver är det väldigt många som tar bilen trots att dem kan åka kommunalt. En del av dem är av gammal skola som helt enkelt inte provat och tror på det gammal hederliga bilåkandet medan den andra halvan ser det som bekvämt att ta sin bil. Förr eller senare behöver vi byta ut drivmedlet och ju förr desto bättre. En bra sak vore att pausa diesel och bensin där fordonstillverkare inte får tillverka dessa fordon fr.o.m 2020. Då kan jag meddela att dem företag som vill satsa framåt kommer göra det medan bovarna kommer lägga ner. Genom att göra såhär så kommer befintliga bilar att användas tills dem går sönder eller krockas. Detta skulle vara lite winwin för jag håller med om att det är orimligt att sätta ett datum där man ska skrota flera miljoner bilar som fungerar. (Då kan man även passa på att ta bort FM Radio i nya el/gas/hybrid fordon och sätta in den digitala som ger betydligt bättre ljud i bilen) Det var på tal för några år sedan att släcka ner FM-nätet där det beslutades att det inte var lönsamt att göra detta då det bara skulle ”kastas/återvinnas”. Finns ny teknologi så bör man nyttja den om det är till det bättre. Det kommer inte bli bättre och lättare för varken politiker/bilfirmor eller medborgare om man fortsätter tillverka/lova och köpa fordon av denna typ av drivmedel när vi vet att det är skadligt i en högre form än el. El kommer även komma i större utsträckning när vindkraft/vattenkraft och solkraft utökas. Inte mycket utsläpp där.. tänk bara att slippa riskerna med oljeläckor i haven, se vad skadorna gör..

#u • Uppdaterat: 2018-04-08 14:06
trasten

Men veteranbilar undantas så det är bara att rulla in i stan med sin gamla 99 med dubbelfuggar och full choke!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.